Büyük zararın dosyası Erdoğan'ın önünde

/ Kaynak: İHA
Büyük zararın dosyası Erdoğan'ın önünde

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Don felaketi nedeniyle kayısı üreticisinin sorun ve taleplerini içeren dosyanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulduğu bildirildi.

Yaşanan don felaketi nedeniyle kayısı üreticisinin sorun ve taleplerini içeren dosyanın AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulduğu bildirildi.

Dosyada kısa vadede ve uzun vadede talep edilen konu başlıkları ile Malatya kayısı potansiyeli ile birlikte çiftçisinin içinde bulunduğu son durum hakkında bilgilendirme yer alıyor.

AK Parti Malatya Milletvekili ve AK Parti MKYK Üyesi Öznur Çalık, partinin son yapılan MKYK Toplantısında sivil toplum kuruluşlarından, üreticilerden ve resmi kurum ve kuruluşlarından gelen sorun, öneri ve taleplerin bir dosya haline getirildiğini aktararak, "Hazırlanan ve kayısı üreticisinin taleplerini içeren dosyamızı MKYK Toplantısında Sayın Başbakanımıza takdim ettik ve yaşanan süreci MKYK'da sözlü olarak anlattık. Sayın Başbakanımız, çiftçilerimize yönelik olarak alınacak önlem ve desteklerin kesin hasar tespitinden sonra hızlı bir şekilde uygulamaya konulacağını belirttiler. Resmi kurumlarımız belirlenen süreçte kesin hasar tespitini bitir bitirmez, alınacak olan önlemler hızlı bir şekilde uygulamaya konulacaktır. Sayın Başbakanımız, kayısı ile ilgili olarak sın Maliye Bakanımıza ve Sayın Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanımıza konuyu yakından takip etmeleri hususunda talimat verdiler. Sayın Başbakanımız, Türkiye genelinde yaşanan don ve benzeri tabii afetlerde zarar gören çiftçilerimizin durumunu yakından takip ediyor. Hükümetimiz ve AK Parti Malatya Milletvekilleri olarak bizler ve AK Parti İl Teşkilatımız don zararı ile ilgili süreci ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz" dedi.

Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan dosya içeriğinde, "Başta kayısı olmak üzere İlimizde yetiştirilen bütün meyve çeşitlerinde söz konusu don afetine bağlı olarak henüz oran belli olmamakla birlikte önemli oranda zarar meydana gelmiştir. Yaşanan bu afetten dolayı çiftçilerimizin mağduriyetini gidermek amacı ile; Kayısı üreticilerinin ÇKS kaydı esas alınarak alan bazlı destekleme yapılması, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankalarına olan zirai kredi borçlarının faizsiz ertelenmesi, Faizsiz yada düşük faizli tarımsal kredi verilmesi ve Tarımsal sulamada kullanılan elektrik borçlarının faizsiz ertelenmesi" şeklinde kısa vadede talepler dile getirildi.

Başbakan Erdoğan'a sunulan dosyadaki uzun vadede talep edilen konu başlıkları ise şu şekilde:
"Miras Kanunu ve mülkiyet problemlerinden kaynaklanan ÇKS kaydının yapılamaması ile ilgili sorunların çözümü, Açık tarımsal sulama kanallarının kapalı sisteme dönüştürülmesi için proje ve mali destek sağlanması, Bütün tarımsal üretim dallarında olduğu gibi kuru kayısı piyasa değeri yıllık rekolteden birinci derecede etkilenmektedir. Rekoltenin yüksek olduğu yıllarda kuru kayısı birim fiyatının düşmesi, Tarım Sigortası primlerinin genel olarak yüksek olması gibi nedenlerle tarım sigortasını tercih eden çiftçi sayısı az olmaktadır. Tarım Sigortası primlerinin düşürülmesi talebi artıracaktır."

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...