Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bakan Lütfi Elvan: 'Zararlı tweet'ler buzlanacak'

Bakan Lütfi Elvan: 'Zararlı tweet'ler buzlanacak'

GÜNDEM Haberleri

Bakan Lütfi Elvan: Zararlı ve mahkeme kararına konu olan içeriklerin 'buzlanarak' etkisizleştirilmesi konusunda görüş birliğine vardık.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'de temaslarda bulunan Twitter yöneticileri ile yapılan görüşmeye ilişkin ortak bir zeminde buluşulduğunu ve iletişimde somut ilerlemeler kaydedildiğini söyledi. Elvan, yazılı açıklamasında, Twitter yetkilileriyle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) temsilcilerinin katıldığı toplantı gerçekleştirildiğini hatırlatarak, "Twitter yetkililerine mahkemeler tarafından alınan ve bazı hesapların kapatılmasını içeren kararların uygulanması talep edildi. Twitter yetkilileri de son birkaç hafta içinde 200'den fazla içeriğin çıkarıldığını ve geçen hafta sonu itibariyle 5 mahkeme kararının çözüme kavuşturulduğunu ifade etti" diye konuştu.
Mevcut mahkeme kararları için geriye dönük bir çalışma yapılması ve mahkeme kararlarının kısa sürede çözümlenmesi noktasında görüş birliğine varıldığını ifade eden Elvan, şunları kaydetti: "Şahıslar adına açılan ve şikâyete konu olan sahte hesapların kapatılması konusunda bundan sonra mahkeme kararlarının ivedilikle uygulanması hususunda daha titiz davranacaklarını, başlangıç olarak da şikâyet mekanizmasının hızlı bir şekilde yapılabilmesi için Twitter tarafından bir abone şikâyet formu geliştirildiğini ve bu formun da Türkçe'ye çevrildiğini belirtilmiştir. Toplantıda özellikle mağduriyet yaşanan durumlarda acil müdahale içeren 'süper etiketleme' yetkisinin TİB'e verilmesi ve daha sık koordinasyon sağlanması için Türkiye'de bir irtibat ofisi açılması konusu dile getirilmiş, Twitter yetkilileri ise bu hususlara hemen karar veremeyeceklerini, merkez ofislerinde yapacakları değerlendirmelerden sonra tekrar biraraya gelebileceklerini beyan etmişlerdir. Ancak zararlı ve mahkeme kararına konu olan içeriklerin 'buzlanarak' etkisizleştirilmesi konusunda görüş birliğine varılmıştır."
Elvan'ın kullandığı 'tweet'lerin 'buzlanacağı' tabiri, yetkili mercilerce zararlı bulunan veya mahkemece engellenmesi kararı verilen tweet'lerin, yalnızca Türkiye'den görülemeyeceği anlamına geliyor. Twitter'ın iki yıldır üzerinde çalıştığı 'buzlama' sistemi, ilgili içeriği yalnızca mahkeme kararının bağladığı ülkede ulaşılamaz hale getiriyor; ancak diğer ülkelerden Twitter'a bağlanan kişiler veya VPN kullanıcıları bu tweet'leri görmeye devam edecek.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...