Hrant Dink davasında bir ilk

Hrant Dink davasında bir ilk

GÜNDEM Haberleri

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 18 sanığın yargılandığı dava özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından ilk kez farklı bir mahkemede görüldü.

İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya, hiç bir sanık katılmadı. Davanın sanıklarından Osman ve Yasin Hayal'in avukatı Fatma Aygören dışında diğer sanık avukatları da duruşmada bulunmadı. Duruşmada, davaya müdahil olan Dink ailesini avukatları temsil etti. Dosyaya gelen tutanakların okunmasın ardından duruşmada, hakkında yakalama emri bulunan firari sanıklardan Ahmet İskender'in henüz yakalanamadığı tutanağa geçirildi.
Duruşmada söz alan müdahil avukatlardan Bahri Belen, hakkında yakalama emri çıkarılan sanıklardan Ahmet İskender'in 7 duruşma geçmesine rağmen henüz yakalanamadığını ve İskender hariç diğer sanıkların beyanlarının alındığını dile getirdi. Müdahil avukatlardan Hakan Bakırcıoğlu da, Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, yargılanan eski dönemin Trabzon İl Alay Komutanı Ali Öz'ün yargılandığı dosyanın Dink cinayeti dava dosyasıyla birleştirilmesi yönünde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nden muvafakat istediği ve mahkemenin de bunu kabul etmediğini hatırlattı. Muvafakat verilip verilmeyeceğiyle ilgili bu mahkemenin karar vermesi durumunda görüş beyan etmek istediklerini aktaran Bakırcıoğlu, "Ali Öz hakkında Trabzon İl Jandarma komutanı olarak görevini yapmamak suretiyle, olaya sebebiyet verdiğinden dava açılmıştır. Dolayısıyla o dosya ile mahkemenize ait bu dava dosyası arasında mutlak suretle bağlantı bulunduğunu düşünüyoruz" dedi.
17 TEMMUZ'A ERTELENDİ
Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, davaya ilgili verilen kararın Yargıtay tarafından bozulduğunu hatırlattı. Bu nedenle mahkeme, bozma ilamıyla ilgili karar verilmesinin usulen uygun olmayacağı, sanıklardan Ahmet İskender'in henüz yakalanmaması ve bozma ilamına karşı direnme ya da uyma kararı verilmemesi gerekçeleriyle Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, davaların birleştirilmesi konusunda muvafakat verilmediğinin bildirilmesine hükmetti. Firari sanıklardan Ahmet İskender'in yakalamalı halinin sürdürülmesine ve infazın çabuklaştırılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına da karar veren heyet, duruşmayı 17 Temmuz 2014 tarihine erteledi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Ocak 2012'de verdiği kararla, 18 sanığın yargılandığı davada tutuklu yargılanan Yasin Hayal'in, "Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "yazar Orhan Pamuk'u tehdit etmek" suçundan 3 ay ve "ruhsatsız silah bulundurmak" suçundan da 1 yıl hapisle cezalandırılmasını, "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan ise beraatini kararlaştırmıştı. Tutuklu sanıklardan Erhan Tuncel'in de toplam 10 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına hükmederek tahliyesine karar veren heyet, sanıklardan Ersin Yolcu'yu 12 yıl 6 ay, Ahmet İskender'i 13 yıl 4 ay ve Salih Hacısalihoğlu'nu 2 ay 15 gün hapisle cezalandırırken, bütün sanıkların "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan beraatine hükmetmişti.
Yargıtay'ın kararının ardından davanın yeniden görülmesine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanmış ve bu mahkemede 6 duruşma yapılmasının ardından dosya, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli ağır ceza mahkemelerinin, 6526 sayılı kanunun yürürlüğe girmesi sonucu tümüyle kaldırılması üzerine İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.


HABER7

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...