94 yıl sonra ilk kez yayınlandı!

94 yıl sonra ilk kez yayınlandı!

GÜNDEM Haberleri

Yıllardır kayıp olduğu sanılan Türkiye'nin kuruluş belgesi Misak-ı Milli'nin orjinal hali 94 yıl sonra ilk kez yayınlandı.

İstiklal Savaşı'nın ruhu, modern Türkiye'nin kuruluş ve varoluş belgesi olarak bilinen Misak-ı Milli'nin orijinal el yazması metni senelerden bu yana aranıyordu ama bir türlü bulunamamıştı.Misak-ı Milli'nin Ankara'da ATASE Arşivi'nde saklanan orijinal nüshası geçen hafta Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüd Daire Başkanlığı tarafından, tarih yazılarıyla tanınan gazeteci – yazar Murat Bardakçı'ya hediye edildi. Kuruluş belgesinin dokuz sayfalık görüntüleri, metnin Osmanlı Meclis-i Mebusanı'nda kabulünün ve ilanının üzerinden 94 sene geçtikten sonra bugün ilk defa Habertürk'te yayınlandı.

"ÇAĞDAŞ TÜRKİYE'NİN KURULUŞ SENEDİ"

"Türkiye'de neredeyse bütün tarihi tartışmalarda ve ilkokullardan başlayarak üniversitelerdeki inkılâp tarihi derslerine kadar eğitimin hemen her seviyesinde hep bir belgeden bahsedilir; çağdaş Türkiye'nin kuruluş senedi olduğu, İstiklâl Savaşı'nın bu belgenin verdiği ruh ile kazanıldığı ve devletin varoluş beyannâmesi olma kimliği taşıdığı söylenir. Misak-ı Milli'den söz ediyorum…

6 MADDELİK BİLDİRİ
Misak-ı Milli, Osmanlı İmparatorluğu'nun son Meclis- i Mebusanı'nın 28 Ocak 1920'de kabul ettiği altı maddelik bir bildiri idi. Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik olarak çıkmamızın ardından, 1918'in 30 Ekim'inde imzaladığımız Mondoros Mütarekesi ile vatan toprakları henüz resmen olmasa da fiilen işgale uğramış ve İstanbul'da toplanan Meclis, ülkenin toprak bütünlüğü ile gelecekte uygulanacak dış politikanın esaslarını belirleyerek altı maddelik bir belge haline getirmişti.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...