Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bakan Fikri Işık'tan önemli açıklamalar

/ Kaynak: AA
Bakan Fikri Işık'tan önemli açıklamalar

GÜNDEM Haberleri  / AA

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Kriptolu telefonu üreten kurumla sertifikayı üreten kurum aynı olmamalı" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Kriptolu telefonu üreten kurumla sertifikayı üreten kurum aynı olmamalı" dedi.

TBMM'nin 94. açılış yıl dönümü resepsiyonunda gazetecilerin kriptolu telefonlarla ilgili soruları üzerine, kriptonun üretildiği yer ile sertifikanın üretildiği yerin aynı olmaması gerektiğini söyledi.

Şu anda bunun aynı olduğunu ve bunun ciddi bir güvenlik açığı yaşattığını belirten Işık, "Normalde kurumların sertifikayı kendisinin üretmesi lazım. Onunla ilgili çalışmalar sürüyor" dedi.

Her türlü güvenlik açığını teker teker ortadan kaldırıldıktan sonra yüzde yüz güvenli olduğuna emin olunduğu noktada telefonların tekrar kullanıma girebileceğini kaydeden Işık, "TÜBİTAK'ta görevden almalarla ilgili kriterlerimiz var. Eğer amirinin değil de abisinin talimatını yerine getiriyorsa bunu kesinlikle TÜBİTAK'ta tutmayız. Onun dışında kişinin görüşü, duruşu, davranışı, yaşam tarzı, bunların hiç birisi bizi ilgilendirmez. İşini yapması, ülkesine bağlı olması, devletine sadık olması bizim için yetiyor" diye konuştu.

Kriptoyla ilgili "satır satır inceleme yapıldığını" ifade eden Işık, "Kriptolu telefonu üreten kurumla sertifikayı üreten kurum aynı olmamalı" dedi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın TÜBİTAK'tan kriptoyu aldığını ancak sertifikayı kendi ürettiğini vurgulayan Işık, "Genelkurmay Başkanlığı bunu yapmış. Bu doğru bir iş. Güvenlik tedbirini almış ama özellikle diğer kurumlarda sertifikayı da TÜBİTAK üretmiş. Bu yapı da orada çöreklenmiş olunca orada ciddi bir güvenlik zaafı oluşmuş" diye konuştu.

Kriptolu telefonların dinlenmesinin kesin olduğunu, kimin ve nasıl dinlediğini araştırdıklarını belirten Işık, "Bu telefonların sanıyorum çoğu şu an kullanılmıyor. Ben mesela hiç kullanmadım kriptolu telefon" dedi.

Işık, sertifikayı Başbakanlığın, MGK'nın ya da Cumhurbaşkanlığı'nın üretebileceğini, bunun teknik bir konu olduğunu söyledi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...