'Mesajın bakış açısı insani'

'Mesajın bakış açısı insani'

GÜNDEM Haberleri

Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Başbakan Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin sözlerini değerlendirdi.

Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, nbsp; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olayları ile ilgili yayınladığı taziye mesajını "Bakış açısı milliyetçi ve devletçi olmaktan çok insanidir" diye değerlendirdi.

Prof. Akgün'ün dünyada büyük yankı uyandıran çıkışına ilişkin değerlendirmeleri özetle şöyle:

YENİ BİR PARADİGMA

Sayın Başbakan'ın açıklaması her şeyden önce Türkiye'nin "Ermeni sorununa" ilişkin olarak devletin bakış açısındaki önemli bir yeniliği, yeni bir paradigmayı işaret ediyor. Bugünkü dünyada, üzerine kavga edilecek bir sorun olarak değil tersine sorunu çözerek Türkiye'ye karşı uluslararası alanda kullanılan bir argüman olmaktan çıkarmayı hedefliyor.

MİLLİYETÇİ DEĞİL İNSANİ

Siyasi olarak böyle bir amacı var. Bakış açısı milliyetçi ve devletçi olmaktan çok insanidir. İnsan temelli olarak yaklaşıyor. Türkiye adına bu dil yeni bir dildir. Ancak insan ve vicdan temelinde tartışarak bu konunun aktörlerini bir araya getirmenin mümkün olduğu görülmüştür.

PROAKTİF ADIM

Dolayısıyla bence Türkiye bu konuda 2015'e giden bir yolda kendi aleyhine kullanılması ihtimali olan bir konuyu proaktif bir tavırla ön alma şeklinde yeni bir bakış açısıyla önlemiştir.

İNSANİ DİPLOMASİ GEREKLİ

Önümüzdeki dönemde de muhtemelen bu konuyla ilgili olarak devletin doğrudan veya dolaylı olarak ilgili aktörlerle temaslara ve özelliklede insani diplomasi alanındaki insiyatiflerinin olabileceğini düşünüyorum. Bunun gerekli olduğunu da düşünüyorum. Artık 99 yıl geçmiş üzerinden, günümüzde bir sıcak siyaset konusu olmaktan çıkarılıp hakikaten bu konuyu insani ve vicdani temelde tartışmak gerekiyor. Başbakan da bunu yaptı. "

Osman ÇOBANOĞLU

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...