Başbakan'dan asırlık çalım!

Başbakan'dan asırlık çalım!

GÜNDEM Haberleri

Erdoğan'ın tarihî mesajı, tehcirin 100. yıl dönümünde Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak isteyen diasporanın planını bozdu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 dilde yayınladığı Ermenilere yönelik 'taziye mesajı' dünyada geniş yankı uyandırdı. 24 Nisan 1915'in yıldönümünden bir gün önce yayımlanan mesajla, 1915 olaylarının 100. yılı için büyük hazırlıklar tertipleyen Ermeni diyasporasına karşı 'beklenmedik bir hamle' yapıldı. Bir asırdır Ermenilerin 'soykırım' yalanlarını reddetmekle yetinen Türkiye, ilk defa karşı atak yaptı. Açıklamaya Türkiye'deki Ermeni aydınlar, Avrupa ve ABD'den olumlu tepki geldi. Ancak rolünü Ankara'ya kaptılan ABD'deki Ermeni diasporası çıldırdı. Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi'nden yapılan açıklamada "Uluslararası alanda giderek yalnızlaşan Ankara, inkarı yeninden ambalajladı" denildi.
Taziye mesajıyla dünyayı şaşkına çeviren hükümet, ikinci perdeyi açmaya hazırlanıyor. Ankara, 1915 olayları sırasında tehcire tabi tutulan Ermenilerin torunlarına vatandaşlık vermeyi değerlendiriyor. Konu, ocak ayında Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi tarafından gündeme getirildi. Platform, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru'ya talebi iletildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da olumlu yaklaştı. Kaynaklar, konunun somut bir adıma dönüşmediğini belirtirken vatandaşlıkla ilgili işlemlerin bazı prosedürlerin gerekli olduğunu ifade etti.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, geçtiğimiz yıl İsviçre ziyareti sırasında Türkiye-Ermenistan ilişkileri konusunda açılımların sinyalini vermiş, büyükelçiler toplantısında da "Tarihe dayalı nefret duygularına karşı nerede bir Ermeni varsa gideceğiz ve konuşacağız. Her bir Ermeni ile, Türkiye'den göç etmiş her bir Rum ile konuşacağız. Ortak geçmişimizin parıltılı yüzyıllarını da konuşacağız" demişti.
Türk vatandaşlığı almak isteyen ve elinde ailesinin tehcire uğradığına ilişkin deliller bulunan kişilerin Türk Büyükelçiliklerine başvurması gerekiyor. nbsp;Buket GÜVEN / TÜRKİYE GAZETESİ

Ne dediler
Başbakan Yard. Beşir?Atalay:
Bu 'sorunları kökten çözelim' mesajıdır
100. yıla giderken bu 'sorunları kökten çözelim' mesajıdır bu. Türkiye geçmişte bu konuda adımlar attı. Cumhurbaşkanımız Ermenistan'a gitti, başka adımlar atıldı. Ama sonra kesilmeler oldu. Bunları artık temizlememiz lazım, dünkü adım da bu idi. nbsp;

MHP lideri Devlet Bahçeli:
Erdoğan, Köşk adaylığından çekilsin
Türkiye'de birçok çevre, 'hepimiz Ermeniyiz' diyordu. Sanırım Başbakan da aynı şeyi Başbakanlık makamı olarak söylemeye başlamıştır ki bu, büyük talihsizliktir. Sayın Erdoğan, cumhurbaşkanlığı adaylığından hemen çekilmelidir.

Türkiye Ermenileri Patriği:
Türkiye karşıtları bu mesajı iyi okusun
Sayın Başbakanımız bu mesajıyla Türk-Ermeni ilişkilerinde yeni bir sayfa açmışlar. Bu mesajın Türkiye karşıtlarınca da doğru değerlendirilmesi gereklidir. Bu kucaklaşmanın gerçekleşmesi için kin ve nefret söylemlerinin bir tarafa bırakılması gerekir.

CHP'li Haluk Koç:
Erdoğan, itibar arama gayretinde...
Ermenistan, 'soykırım' iddialarından vazgeçmiyor. Erdoğan, dünyada son iki yıl içinde itibarını gittikçe yitiren konumdadır. Bu arenada iyi niyet mesajlarıyla itibar arama gayretine girmiş olabilir.


TEPKİLER OLUMLU
Erdoğan'ın taziye mesajı dış basında...
Başbakan Erdoğan'ın 1915 olaylarıyla ilgili mesajı dünya basınında geniş yankı buldu. İşte o yorumlar:?
Guardian: Hrant Dink'in kardeşi Orhan Dink'in açıklamalarına yer veren gazetede şu ifadeler yer aldı: 'Gecikmiş' denilebilir ama önemli olan, bu ilk adımın atılmasıdır. nbsp;
BBC: Erdoğan, Ermenilerden özür dilemek konusunda Türkiye'de siyasi bir baskı altında değil. Buna rağmen yayınladığı taziye mesajı ile bir ilke imza attı.
Associated Press: Erdoğan'ın açıklaması Ermenilere yönelik eşi görülmemiş bir gönül alma mesajıdır.
Washington Post: Açıklama, Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinde önemli bir adım oluşturabilir. Ancak, yine de açıklamanın dili ve zamanlamasının birçok insanı tatmin etmedi.
Los Angeles Times: Başbakan Erdoğan'ın açıklaması, uzlaştırıcı üslubu nedeniyle takdir topladı.
World Street Journal: Türk Başbakan, Ermenilere bugüne kadar eşi görülmemiş, uzlaştırıcı bir mesaj sundu.
Reuters: Erdoğan, diğer Türk liderlere göre daha uzlaşmacı bir dil kullandı. Bu tarihi bir adımdır.
Le Monde: Erdoğan, önceki dönemlere göre daha uzlaşmacı bir tavır sergiledi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...