Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bakan Zeybekci'den boykot yorumu

/ Kaynak: İHA
Bakan Zeybekci'den boykot yorumu

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İsrail ürünlerinin boykot edilmesine ilişkin açıklama yaptı.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Yönetim Kurulu Üyelerini kabul etti. Kabulde Zeybekci, gazetecilerin sorularını da cevapladı. Bir gazetecinin, İsrail'in Filistin'e gerçekleştirdiği saldırıları hatırlatarak, "İsrail'de yaşanan gelişmelerin dış ticaretimize nasıl yansımasını öngörüyorsunuz. Çeşitli İsrail menşeili ürünlerin boykot edilmesi yönünde talepler var. Hükümet olarak ithalatta bu yönde değerlendirmeniz olacak mı" sorusu üzerine Zeybekci, "10 Haziran ile 20 Temmuz arasındaki 2013 rakamları ile 2014 rakamlarını kıyasladığımız zaman sadece Irak ile ilgili yüzde 35 seviyesinde bir gerileme var ihracatımızda. Toplamda baktığımız zaman yıl sonu itibariyle biz bu gerilemenin toparlayacağını, yıl sonu itibariyle düşeceğini öngörüyoruz ama varsayalım ki düşmedi. Irak'ta kaybettiğimizi başka ülkelerde kazanarak yüzde 10'luk bir Temmuz ayı ihracatı yakalıyoruz. Irak'ta içinde olmak üzere bu rakam var. Dolayısıyla biz yıl sonuna kadar Türkiye Irak'a olan ihracatını toplamda yüzde 35 ortalamayla düşürürse, 2 buçuk milyar dolar ihracatın geri gitmesini yani Irak'tan kaynaklanan 2 buçuk milyar dolarlık bir eksi yaşamasını bekliyoruz. Bunun şuandaki Türkiye'nin Temmuz ayı rakamında gördüğümüz gibi Türkiye Irak'tan kaynaklanan öyle tersi olursa ki öyle olmayacak. Çünkü Irak'ın başka yerden ürünlerini, ihtiyaçlarını tedarik etmesi mümkün değil, Irak'ta ki tüketim alışkanlıklarındaki Türk markaları rekabet edilemez bir intiba kazanmış durumda. Onun için böyle bir avantajımız var. Biz bunu ertelenen bir talep olarak görüyoruz ve önümüzdeki günlerde ortadan kalkacaktır diye düşünüyoruz" diye konuştu.


"İSRAİL İLE OLAN DIŞ TİCARET HACMİMİZİ SADECE İSRAİL'E SATILAN MALLAR OLARAK GÖRMEYİN"


Türkiye'nin İsrail ile toplam dış ticaret hacmi 5 milyar dolar seviyesinde olduğunu bildiren Zeybekci, şunları kaydetti:


"Hemen hemen dengeli bir ithalat ve ihracatımız var. Yalnız bunun İsrail ile olan dış ticaret hacmimizi sadece İsrail'e satılan mallar olarak görmeyin. Filistin'e satılan mallar dahi bu kapsamda. Yani Gazze ve Batı Şeria'daki Filistin yönetimleri ki oldukça yüksek bir rakam tutuyor ama bunların hepsi İsrail ihracatı olarak görünüyor. Burada önemli bir şeyi paylaşmak istiyorum. Şuanda Filistin'de çocukları katleden yaklaşık olarak 500'lü rakamlara ulaşan maalesef hepimizin yüreğini dağlayan şu mübarek günlerde devlet terörü uygulayan İsrail devletidir. Bu devlet terörünü dünyada ve ülkemizde tasvip etmeyen ve kınayan Musevi vatandaşlarımız var. Yani Musevi vatandaşlarımızla, İsrail'in şu anda uyguladığı terörü bir araya getirmememiz lazım. Biz büyük bir devletiz, biz Osmanlı bakiyesi bir devletiz. Ecdadımızın İspanya soykırımında, Almanya soykırımında Yahudilere gösterdiği o anlayış ve kurtarıcı yaklaşımı, bugün olsa Türkiye Cumhuriyeti yeniden yapardı, bunu böyle görmek lazım. Ancak İsrail'deki bu katliamı, bu cinayeti yapan İsrail devletini lanetle, nefretle kınıyoruz. Bunu yapanlar insan olamaz diyoruz."


Zeybekci, İsrail devletinin bu yaklaşımının Musevilerin tamamına mal edilmesinin ise yanlış olacağını kaydetti.


"DÜNYANIN BUNU PROTESTO ETTİĞİNİ GÖRÜYORUZ, BİLİYORUZ"


İsrail mallarının boykot edilmesine ilişkin ise Bakan Zeybekci, "Herhangi bir markanın, bu İsrail terörünü destekleyen açıklaması varsa, onun boykotunu sonuna kadar yapmamız lazım. Gerek yerel yönetimler gerek devlet gerek sivil toplum kuruluşları gerek TİM gerekse de diğer tüm kurum ve kuruluşlarımız olarak boykotu sonuna kadar yapmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.


Geçen hafta G20 Ticaret Bakanları Zirvesi için Sidney'de olduğunu hatırlatan Zeybekci, orada da hükümet olarak İsrail devletini kınadıklarını anlatarak, "Bu da karşılık buldu. Dünyanın bunu protesto ettiğini görüyoruz, biliyoruz. Maalesef bazı ülkeleri anlamak mümkün değil. İsrail'in yaptığı bu devlet katliamını bir meşru müdafaa olarak görmek aklı yok saymak, vicdanları yok saymak demektir" şeklinde konuştu.


"HER AY TELAFİ EDEREK DE DEVAM EDECEĞİZ İNŞALLAH"


Irak'ta ki pazar kaybına ilişkin yıl sonu orta vadeli program hedefi olan 166 buçuk milyar dolarlık hedef açısından bir risk olup olmadığını soran gazeteciye, "Şuanda zaten telafi etmiş durumdayız. Her ay telafi ederek de devam edeceğiz inşallah. Yüzde 10'luk bir artış ortalama artış bizim için 166 buçuk milyar dolarlık orta vadeli hedefin geçilmesi demektir. Orada Irak ile ilgili 2 buçuk milyar dolarlık ihracat, böyle olursa diyorum olmayacağı yönünde çok büyük bir inancımız vardır. Yüzde 35'lik bir düşüş olmayacağı yönünde çok büyük bir beklentimiz ve dediğimiz yönü gösteren gelişmeler olacak. Orada 600 bin adet araç girişi var Kuzey Irak'a, bu Türkiye'deki araç trafiği ile ilgili hemen hemen yarı yarıya demek. Buradaki hizmet gelirlerinden 500 milyon dolar civarında böyle olursa tamamen düşerse bunları da hesaplıyoruz görüyoruz biliyoruz" ifadelerini kullandı. nbsp;Bir gazetecinin, geçen aya oranla ihracat yüzde 10 artış yaşandığını belirterek, ihracat rakamlarını sorması üzerine TİM Başkanı Büyükekşi, "8.867 milyar dolar. Yüzde 9. 7 geçen yılın Temmuz ayına göre artış var" dedi.


GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...