Çavuşoğlu'ndan İsrail açıklaması

/ Kaynak: AA
Çavuşoğlu'ndan İsrail açıklaması

GÜNDEM Haberleri  / AA

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu 'Ateşkes sağlanırsa yapıcı katkı sağlamaya devam ederiz' dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına ilişkin, "Ateşkes sağlanır, İsrail de olumlu adım atarsa biz yine yapıcı katkı sağlamaya devam ederiz. Önemli olan iki tarafın adım atması" dedi.

ANKARA

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Fas Milli Günü dolayısıyla Fas'ın Ankara Büyükelçisi Lütfi Aouad'ın ev sahipliğinde Swiss Otel'de düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını cevapladı.

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının ilk defa Türkiye'de yapılan bir seçimde oy verme hakkına sahip olduklarını hatırlatan Çavuşoğlu, oy verme işleminin yarın başlayacağını ancak özellikle randevu sistemiyle ilgili olarak seçmenlerden sitem aldıklarını söyledi.

Seçmenlerden bazılarının randevu alamadığı için oy kullanamayacağına işaret eden Çavuşoğlu, oluşan "de facto" durumu çözmek için herkesin elinden gelen gayreti göstermesi gerektiğini vurguladı. Bakan Çavuşoğlu, "Bu üç günlük sürede, kendisini kaydettiren yurt dışında yaşayan tüm vatandaşlarımızın aslında oy kullanma hakkına sahip olması lazım. Bu konuda YSK'nın da biraz daha yapıcı olması gerekiyor" diye konuştu.

Çavuşoğlu, her şeye rağmen, yurt dışında yaşayan vatandaşların Türkiye'deki bir seçimde oy kullanabilmesinin Türk demokrasisi adına önemli bir gelişme olduğunu dile getirdi.

İsrail'in Gazze'ye saldırıları

Çavuşoğlu, İsrail'e yönelik artan tepkiler konusunda da "gecikmiş" değerlendirmesinde bulundu.

"Başında bu tepkiler gelseydi, belki bu kadar masum insan, bu kadar çocuk, bu kadar kadın ölmezdi" ifadesini kullanan Çavuşoğlu, Filistin'in İsrail tarafından gelişigüzel bombardımana tutulması, okulların, hastanelerin, evlerin ve sivillerin yaşadığı yerlerin bombalanmasının uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırı olduğunu belirtti. Uluslararası kamuoyunu İsrail'in işgalini durdurmak konusunda çaba sarfetmeye davet eden Çavuşoğlu, "Şimdi tepki gösterenler başlangıçta İsrail'in tarafını bile tuttular. Bu da maalesef kusura bakmasınlar çifte standardın başka bir göstergesi. Binden fazla, bin 200 civarında insan öldükten sonra yavaş yavaş tepki göstermeye başladılar" dedi.

Türkiye'nin her zaman bölgede kalıcı barışın sağlanması ve sadece İsrail'le Filistin arasında değil İsrail'le Suriye başta olmak üzere diğer komşular arasındaki sorunları çözmek için de oldukça yapıcı rol oynadığına işaret eden Çavuşoğlu, Türkiye'nin Katar'la birlikte Paris Zirvesi'ne davet edilmesinin sebebinin de bu olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Ateşkes sağlanırsa, İsrail de olumlu adım atarsa biz yine burada yapıcı katkı sağlamaya devam ederiz. Bizim orada herhangi bir İsrail düşmanlığımız ya da Musevi düşmanlığımız veya antisemitik bir düşünce içinde olmadığımızı söylüyoruz. Başbakanımız her zaman antisemitizmin de bir insanlık suçu olduğunu söylüyor. Bizim İsrail'le niye problemimiz olsun. Herhangi bir ülke ile niye problemimiz olsun. Biz buraya katkı sağlayabiliriz, kalıcı barış için ama önemli olan iki tarafın bu anlamda adım atabilmesi."

Resepsiyona Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, diplomatik misyon temsilcileri ile davetliler katıldı.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...