Tele kulak davasında hâkimden paralel engellemeye isyan

Tele kulak davasında hâkimden paralel engellemeye isyan

GÜNDEM Haberleri

"4 gün boyunca şüpheli avukatları, sorgu hakimliğine direnç gösterdi. Sayfalarca belge isteyip savunma hakkını kötüye kullandılar."

Paralel yapının emniyet ayağına yönelik 'derin kulak' davasında, aralarında polis müdürlerinin de bulunduğu 11 şüphelinin tutuklanmasının gerekçeleri açıklandı. 11 şüphelinin "devlet güvenliği açısından önem arz eden, gizli kalması gereken ve temin edilmesiyle siyasal ve askeri casusluk suçunu oluşturan dinleme verileriyle ilgili içeriklerde imzalarının bulunduğu ve delilleri karartma şüpheleri olduğu" gerekçesiyle tutuklandığı belirtildi. nbsp;
HER YOLU DENEDİLER
Duruşmaya bakan hakim İslam Çiçek, savunmasını aldığı 32 ve dosya üzerinden işlem yaptığı 17 şüpheliyle ilgili hazırlayıp, gece yarısı yüzlerine okuduğu 115 sayfalık sorgu zaptı ve kararında, isyanını da dile getirdi. Sorgu sürecinde yaşanan sıkıntıları da zapta geçiren Hakim Çiçek, özetle şu ifadeleri kullandı: "4 günün üzerinde kesintisiz sorgu yapıldı ve süreçte tüm iyi niyet çabalarına rağmen şüpheli avukatları savunma yaptırmama konusunda sorgu hakimliğine direnç gösterdi. Bir kısım şüphelilerin savunmaları alınamadı.
Avukatlar sürekli taleplerde bulundu, reddedilmesine rağmen taleplerin sonunun gelmedi. Sağlıklı ve güvenli sorgu ortamı kalmadı, sorgunun gereksiz uzaması için her türlü yol denendi. İlk iki gün şüpheli ve avukatlarının savunmasına hiç müdahale edilmedi, talep üzerine zabıtlar katipler tarafından yazıldı, ancak bazı şüphelilerin gereksiz uzunlukta, 20 sayfaya yakın ifade vermesi nedeniyle süreç uzadı. nbsp;

KÖTÜYE KULLANDILAR
49 şüphelinin her birinin üçer avukatı vardı. Toplamda 196 kişinin savunması saatlerce uzayabilirdi. Bu da savunma hakkının kısıtlanması değil, savunma hakkının kötüye kullanılması olabilir. Sorgu yargılama işlemi değildir. Delillerin tartışılması, yargılama sırasında mahkemeler tarafından yapılabilir. Şüpheli avukatlarının, sorgu sırasında 100 klasörün üzerindeki dosyalardan sürekli sayfalar dolusu delil ve belge istedikleri, bu taleplerinin dahi iyi niyet kuralları içerisinde değerlendirilemeyeceği, sorguya genelde belli müdafilerin girdikleri ve sorguyu uzatmaları konusunda fikir birliği içerisinde hareket ettikleri anlaşılmıştır."

ÖZÜR DİLENECEK BİR MEVZU YOK
"Casusluk" soruşturmasında 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin sabaha karşı serbest bıraktığı polislerden bazıları, Adliye önünde açıklama yaptı. Eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse, "Sıkıntılı bir süreçten geçtik. Yanlış bir işin altına imza atmadık. Bugün olsa yaptıklarımızı tekrar yaparız. Yürüttüğümüz soruşturmada özür dilenecek bir mevzu yok" diye konuştu. nbsp;


KARARDAN;

TELEFONUNU DİNLEMEDİK KİMSEYİ BIRAKMAMIŞLAR

11 polisin tutuklandığı duruşmaların karar zabıtlarında, kapsamına çok sayıda siyasetçi, akademisyen, gazeteci, yazar, iş adamları, devlet görevlileri, vakıf, dernek ve buna benzer kuruluşların başkan ile görevlilerinin "Selam Tevhit" soruşturmasına dahil edildiği belirtildi. 238 kişi hakkında iletişimin tespiti, bazı şüpheliler hakkında da teknik araçla izleme kararı alındığı, 13 vakıf, dernek, kültür merkezi, sosyal tesisler, cami, TV kanalı olmak üzere çeşitli yerlere de teknik araçlarla izleme yapıldığı dile getirildi.
Kararda, Başbakanlık İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü, TRT Genel Müdürlüğü, Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü, İran Büyükelçiliği, İstanbul Üniversitesi, ODTÜ, Muş Alparslan Üniversitesi ve Kağıthane Belediye Başkanlığı gibi kurumlara ait telefonların iletişiminin, hedef şahıs üzerinden tespit edildiği kaydedilen kararda, bunlara ilişkin çok sayıda tape ve çözüm tutanağının dosyada mevcut olduğu ifade edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...