Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Erdoğan'ın Azerbaycan ziyareti ilişkileri pekiştirecek'

/ Kaynak: AA
'Erdoğan'ın Azerbaycan ziyareti ilişkileri pekiştirecek'

GÜNDEM Haberleri  / AA

Azerbaycan'da siyasiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinin iki ülke ilişkilerinin pekişmesine katkı sağlayacağı görüşünde birleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Azerbaycan ziyaretini AA'ya değerlendiren iktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) Genel Sekreter Yardımcısı Milletvekili Siyavuş Novruzov, ziyaretin Türkiye-Azerbaycan dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin pekişmesine daha da katkı yapacağını belirtti.Ziyaretle Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin hiçbir şekilde bozulamayacağının tüm dünyaya ilan edileceğini vurgulayan, Novruzov, "Kimse bizim ilişkimizi bozamayacak. Zaten, bir millet, iki devletin ilişkisi başka türlü olamaz. Ziyarette, hem bölgesel hem de ülkelerimizi ilgilendiren konularda çok ciddi müzakereler, değerlendirmeler yapılacak" dedi.Meclis dışı muhalefet partilerinden Müsavat Partisi Başkanı İsa Gamber, seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk ziyaretlerinden birinin Azerbaycan'a yapmasını "mantıklı ve çok önemli" olarak niteledi.Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin hem iki devlet hem de bölgenin barış ve istikrarı için çok önemli olduğunu vurgulayan Gamber, bölgede yaşanan sorunları hatırlattı.


Gamber, şöyle devam etti:


"Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz bölgede ciddi durum oluşturdu. Bu sorun tüm bölgeyi ve Azerbaycan'ı da tedirgin ediyor. Ortadoğu'da da ciddi sorunlar var. Bu nedenle Türkiye ve Azerbaycan'ın stratejik müttefik olarak ortak hareket etmesi önem arz ediyor. Bu ziyarette, ortak hareket etme konusunda önemli kararların alınacağını düşünüyorum."


Milletvekili Adil Aliyev de Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olarak ilk ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) sonra Azerbaycan'a yapmasını önemli bulduklarını söyledi.


Bu durumun iki ülke arasındaki bağın gücünü ortaya koyduğunu ifade eden Aliyev, Erdoğan'ın ziyaretini "ilişkilerin daha da geliştirileceğinin habercisi" şeklinde yorumladı.


"Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde yeni sayfa açılacak"


Milletvekili Prof. Dr. Musa Gasımlı, Erdoğan'ın Mustafa Kemal Atatürk'ten sonra Türkiye tarihinde özel yere sahip bir devlet adamı olduğunu söyledi.


Gasımlı, şöyle konuştu:


"Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin tarihi kökleri var. Bu ilişkileri halklarımız belirliyor. Erdoğan'ın seferi, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinde yeni sayfa açacak, karşılıklı ilişkileri daha da zenginleştirecek, güçlendirecek."


"Ziyaret ticaret hacmini artıracak"


Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Merkezi Başkanı Vügar Bayramov, Erdoğan'ın ziyaretinin iki ülke stratejik ve ekonomik ilişkilerinin gelişmesine ve karşılıklı yatırımların artmasına katkı sağlayacağını dile getirdi.Türkiye'nin, Azerbaycanlı iş adamlarının en fazla sermaye yatırdığı ülkelerin başında geldiğini hatırlatan Bayramov, ziyaretin iki ülke arasındaki ticaret hacminin artması yönünden de önem taşıdığını kaydetti. nbsp;
Ziyaretin aynı zamanda Türkiye-Azerbaycan enerji işbirliğinin arttığı bir dönemde yapıldığına dikkati çeken Bayramov, şöyle devam etti:
"İki ülke, Azerbaycan doğalgazının Türkiye ve Avrupa'ya taşınmasını sağlayacak Trans Anadolu Boru Hattını inşa ediyor. Bu hattan sonra Azerbaycan'dan Türkiye'ye doğalgaz ihracı 12,5 milyar metreküpe varacak. Erdoğan'ın ziyareti, bölgede, iki devletinin stratejik ve ekonomik ilişkilerinin gelişmesine ve karşılıklı yatırımların artmasına katkı sağlayacak."
GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...