HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Soma'nın ilk tazminat davası görüldü

Kaynak: İHA
Soma'nın ilk tazminat davası görüldü

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Soma'daki maden kazasında hayatını kaybeden 301 işçiden İsmail Değirmen'in ailesi tarafından açılan tazminat davasının ilk duruşması görüldü.

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs'ta meydana gelen maden kazasında hayatını kaybeden 301 işçiden biri olan İsmail Değirmen'in ailesi tarafından açılan tazminat davasının ilk duruşması görüldü.

Soma'daki maden ocağındaki kazada hayatını kaybeden madencilerden 27 yaşındaki İsmail Değirmen'in 23 yaşındaki eşi Gamze Değirmen ve çocuklarının Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Genel Müdürlüğü Ege Linyit İşletmesi Müessese Müdürlüğü ve madeni işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. aleyhine 390 bin lirası manevi olmak üzere toplam 393 bin liralık tazminat davası açmasının ardından ilk duruşma görüldü. Sabah saatlerinde Soma İş Mahkemesi'nde görülen duruşmaya aile katılmazken, avukatları hazır bulundu. Duruşmanın ardından Değirmen ailesinin avukatları Ünal Demirtaş ve Naci Emre, Soma Adliyesi önünde gazetecilere açıklama yaptı.

"İTİRAZ EDİLEN İHTİYATİ TEDBİR KARARI DEVAM EDİYOR"

Soma İş Mahkemesi'nde dava açan Gamze Değirmen'in vekilleri olduklarını kaydeden Ünal Demirtaş, "Bugün Soma İş Mahkemesi'nde tazminat davasının mağdur ailelerden Gamze Değirmen'in ilk duruşması gerçekleştirildi. Ön inceleme duruşmasıydı. Usule yönelik karşı tarafın itirazları mahkemece değerlendirildi ve reddedildi. Özellikle ihtiyati tedbire yönelik her iki davalının hem Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'nun hem de Soma Kömürleri İşletmesi A.Ş.'nin itirazları vardı. İtirazları sayın mahkeme reddetti. Reddedilen hüküm gereğince Soma Kömürleri İşletmeleri A.Ş.'nin Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'ndan doğan istikaklarının 500 bin TL ile sınırlı kalmak kaydı ile yüzde 60 ile sınırlı kalmak kaydı ile ihtiyati tedbir mahiyetindeki itirazın uygulanmasına karar verildi. Bu şekilde sayın mahkeme ara kararları oluşturdu. Sayın mahkemenin oluşturduğu ara kararlara göre delillerin toplanmasına karar verildi. Değişik yerlere, ilgili kurumlara yazı yazılmasına karar verildi" dedi.

DAVAYA BİLİRKİŞİ RAPORU'NUN ETKİSİ

Ceza dosyasında henüz bilirkişi raporunun alınmadığını öğrendiklerini kaydeden Demirtaş, "Bu bilirkişi raporu mahkeme aşamasında önemli olacağı için mahkeme, bunun beklenmesine, dosyanın istenmesine karar verdi. Öte taraftan tedbirin devamına karar verilmesi çok önemli. Çünkü ileride alacakların tahsilini kolaylaştırması bakımından tedbirin bu şekilde devam etmesi dosyanın takibi açısından önemlidir. Diğer ailelerinde alacaklarını tahsil edememe gibi bir durumu söz konusu idi. Dolayısı ile bundan sonraki duruşmalarda tahmin ediyoruz ki sayın mahkeme yine benzer yönde kararlar verecektir. Yine diğer ailelerin alacaklarının korunmasına yönelik ihtiyati tedbir kararlarını vermeye devam edecektir diye tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Tazminat davası olduğu için bir takım iddiaları olduğunu belirten Demirtaş, "Nedir bu, davalılar arasındaki ilişkinin muvazaalı olduğunu iddia ediyoruz. Bizim müvekkillerimizin eşinin Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu işçisi sayılması gerektiğini talep etmiştik. Çünkü bu alınabilecek olan tazminatı Türkiye Maden İşçileri Sendikası ile kamu kurumu arasında yapılan sendikal sözleşmeye uygun olacak şekilde hesaplanması gerektiğini iddia etmiştik. Bu yönde muvazza iddiamız ile ilgili sayın mahkemenin araştırma yapacağını düşünüyoruz. Öncelikle muvazza iddiamızın çözümlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Öte yandan yine ceza davasındaki kusur oranları bu davamızı etkileyecek niteliktedir. Sayın mahkeme bugün vermiş olduğu ara karar ile ceza soruşturmasındaki savcılık dosyasının celp edilmesine karar verdi. Bu da ceza davası henüz açılmadı. Çünkü iddianame hazırlanmadı. Çünkü dosya bilirkişi heyetinde. Bilirkişi heyeti kusuru ve kusurlu kişileri, kişilerin kusur derecesini ortaya çıkartmak için inceleme yapıyorlar. Dolayısı ile bilirkişi incelemesi tamamlandıktan sonra eğer savcılık makamı yeterli görür ise bu bilirkişi raporuna dayanarak bir dava açacak. İlgili kişiler hakkında, kusurlu kişiler hakkında kusur derecelerine göre dava açacak. Sayın iş mahkemesi de bu yönde dosyanın incelenmesine karar verdi. Yani ceza davasındaki süreç tazminat davasını da etkileyecek nitelikte" dedi.

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...