Erdoğan'dan çarpıcı değerlendirme: Derdimiz bölgede barışı sağlamak!

Erdoğan'dan çarpıcı değerlendirme: Derdimiz bölgede barışı sağlamak!

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC ziyareti dönüşü Köşk'ün yeni uçağı 'TUR'da gündemi değerlendirdi.

Çankaya Köşkü'nün 12. sakini, Türkiye'nin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu sıfatla ilk ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gerçekleştirdi. Hayli hareketli geçen resmi temasların yanı sıra Erdoğan, halkla da sıcak bir ilişkiye girdi. Çankaya'nın yeni uçağı 'TUR'un da ilk defa kullanıldığı ziyaret dönüşü Erdoğan, gündeme ilişkin sorularımızı cevapladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dönüş yolunda yaptığı değerlendirmeler özetle şöyle:
nbsp;Ziyaretiniz nasıl geçti?
nbsp;Görüşmelerimiz gayet samimiydi. Güney Kıbrıs sürekli kaçamak oynuyor, samimi değiller. Temenni ederiz ki BM Genel Sekreteri bu işe ağırlık verir. Tabii süreci yakından takip edeceğiz. AB'de de, BM Genel Kurulu'nda da buralarla ilgilenen ülkeler hâlâ "Türkiye acaba bir garantör ülke olarak neleri verebilir" arayışında.
nbsp;Taviz olacak mı?
nbsp;Taviz yok. Böyle bir şey olmadığını herkes biliyor. Şu an Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı ve Hükümet karalılıklarını sürdürüyor. Aynı istikamette süreci devam ettireceğiz. nbsp;
nbsp;Yemekte Eroğlu'nun aktardığı bir sözünüz var: "Tahammülün de bir sınırı var." Bu söz kim için söylendi?
Rum kesimi ve Avrupa Birliği'ne karşı söylendi. Çünkü hepsinin gündeminde bu var. Bürgenstock'ta konuşurken olay sadece Kofi Annan'ın yürüttüğü bir süreç değildi ki. Toplantılara AB temsilcileri de katılmıştı. "Referandumu yapalım. Sonra neticesi iyi olacak" diyorlardı. Kuzey'de %65 "Evet", Güney'de ise %70 "Hayır" çıktı. Ama yine Kuzey Kıbrıs'ı dışladılar. Güney'i de siyasi bir kararla AB'ye aldılar. nbsp;
nbsp;AB'ye, Kıbrıs'taki tutumları nedeniyle hayal kırıklığınız var mı?
Diyebiliriz. Bizi bu dönemden itibaren yapayalnız bıraktılar. AB sürecinde de aynı şekilde hayal kırıklığına uğrattılar. Yani biz müktesebatta ne varsa hazır hale getiriyoruz. Hala çalım atıyorlar.
nbsp;Almanya ve ABD'nin Türkiye'yi dinledikleri ortaya çıktı. Paralel örgütün dinlediği de dikkate alınırsa ne söylersiniz?
nbsp;Biliyorsunuz, sadece bunlar değil birçok ülke dinleme ve ajanlık faaliyeti yürüyor. Tedbir aldığınız nispette güçlüsünüz. Elimiz kolumuz bağlı duramayız, tedbirlerimizi alıyoruz.
nbsp;2013'e kadar ABD Güvenlik Ajansı'nın istihbarat araştırması var. Türkiye'nin 'bölgede liderlik niyeti olduğu' kararına varıyorlar. Niyetinizi nasıl istihbar etmişler?
Herhalde niyetimi okudular. Ama yanlış okumuşlar. Mesajımız, adımlarımız buna yönelik değil. Bölgede liderlik hevesimiz yok. Barışı tesis etme gayreti var. Mısır halkına sevgimizi, oraya verdiğimiz desteklerle sürdürdüysek bu Mısır yönetimi üzerinde bir tasarrufta bulunmak, içişlerine karışmak için değildi. Aynı şekilde Filistin halkının yanında durmak içindi. Aynı şekilde Suriye ve Irak'ta…
nbsp;Hükümet programında paralel yapıyla mücadele vurgulandı. Nasıl değerlendiriyorsunuz? DDK'yı harekete geçirmeyi düşünüyor musunuz?
DDK'nın şu anda icrai görevi yok. Yasal düzenlemeyle yeni yapılanmaya giderek icracı görev üstlenirse devreye sokarız. Çalışacağız. Bu süreç altı ay önce başladı. Yeni hükümet de programına aldı. Cumhurbaşkanı olarak takip etme sorumluluğum var. Son gözaltıları üçüncü dalga olarak görmüyorum. Gerisi gelecektir. Çünkü bu emniyet boyutu. Birbirini tetikleyecek, arkası farklı gelecek. Özellikle HSYK seçimlerini de bu noktada önemsiyorum. Yeni sürecin başlamasına vesile olacaktır.
nbsp;Yargının, emniyetin içinde bu kadar yaygın bir yapılanma olduğunu görüyoruz. Restorasyon olacak mı?
Hükümetimizle konuştuk. Ahmet Bey'in sosyal 'restorasyon' dediği, bizim yola çıkarken söylediğimiz şeyler. Bunlara yönelik atılması gereken her türlü adımı atacağız. Ben burada suskun kalamam. Ne yapmam gerekirse yapacağım. Hükümet de üzerine düşeni yapacaktır.

GÖREV DAĞILIMINI BERABER YAPTIK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümetteki görev dağılımını şöyle değerlendirdi: "Takdirleri odur. İsabetli olduğu kanaatindeyim. Bunları başbakanlık dönemlerimizde olgunlaştırdık. Bu tecrübeleri arkadaşalarımız dayanışma içinde geleceğe taşıyacaklardır. Çözüm sürecinin önemi bizim için ortadadır."


ÇANKAYA'DAN TAŞINACAĞIM
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan'a hareketinden önce yaptığı basın toplantısında nerede oturacağını açıkladı. Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde bir süre daha oturmaya devam edeceğini belirterek "Daha sonra yeni yapılan binaya taşınmayı düşünüyoruz. Şu andaki Cumhurbaşkanlığı Binası'na da ve aynı zamanda konutlarına da Başbakanımızın taşınmasını aramızda planlamış durumdayız" diye konuştu. 25 Aralık soruşturmasında takipsizlik kararı verilmesini "İtirazları olanlar varsa yaparlar" şeklinde değerlendiren Erdoğan, Köşk'ün davetlerine katılmayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ise şöyle eleştirdi: "Bir davet ederim, iki davet ederim, üç davet ederim; Gelirler gelirler gelmedikleri takdirde bir daha da davet etmem demiştim. Çünkü burası duygusallığı taşıyan bir yer değil. Burası ülkenin zirve noktası. İcap eden tekrar davet edilir. İcabet etmiyorsa, davet edilmez."

İSMAİL KAPAN / TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...