Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

IŞİD sınırda tampon masada

IŞİD sınırda tampon masada

GÜNDEM Haberleri

Birkaç km uzağımızdaki 21 köy IŞİD'in eline geçti. Binlerce kişi sınıra dayandı. Uzmanlar, "İşte bu yüzden tampon şart" dedi

Terör örgütü IŞİD, Suriye'nin kuzeyinde saldırılarını yoğunlaştırdı. Suriyeli Kürtler Peşmerge'den askeri destek isterken, ilerleyen örgüt Türkiye sınırındaki 21 Kürt köyünü ele geçirdi. Özellikle Telabyad ve Kobani kentleri yakınlarına gerçekleştirilen saldırıda IŞİD militanları ağır silahlar ve tank kullanıyor. IŞİD'in şiddetli saldırılarına PYD'nin silahlı kanadı YPG karşılık vererek köyleri korumaya çalışıyor.
Suriyeli muhaliflere destek veren Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman, IŞİD'in Kürt köylerini ele geçirdiğini doğruladı. PYD Eş Başkanı Salih Müslim ise bu bilgiyi yalanladı. Çatışmaların devam ettiğini belirten Müslim, ancak hiçbir köyün IŞİD'in eline geçmediğini savundu. nbsp;
Kürtlerle IŞİD arasındaki çatışmalar Akçakale'ye bağlı köylerden de duyulurken, ateşin ortasında kalan 3 bin kişi, Türkiye sınırına yığılmaya başladı. Çoğunlukla kadın ve çocuklardan oluşan kalabalık Suriyeli grup için asker sınır hattında zırhlı araçlarla güvenlik önlemi aldı. 3'üncü Hudut Karakolu Komutanlığına bağlı askerler, kaçak geçişlere izin vermedi. nbsp;
Öte yandan, sınırın neredeyse sıfır noktasında yaşanan şiddetli çarpışmalar Türkiye'de de tehlike oluşturuyor. TSK, sınırı aşan 2 havan mermisine "angajman kuralları kapsamında misliyle karşılık verildiğini" açıkladı.

IŞİD?SENARYOLARI
Tampon yalnız olmaz

TÜRKİYE NE?YAPMALI?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, muhtemel IŞİD'e karşı tampon bölge seçeneğinin masada olduğunu açıklaması, gözleri Ankara'ya çevirdi. Genelkurmay proje için çalışma yapıyor, ancak detaylar belli değil. Uluslararası ilişkiler uzmanlarına ve stratejistlere senaryoları sorduk... nbsp;Osman Çobanoğlu Ankara




Prof. Dr.?Hüseyin?Bağcı
Yeni bir şeyle karşı karşıyayız. Türkiye bu işi diğer ülkelerle birlikte yapmak durumunda. Sınırın tamamında bir tampon bölge oluşturmak mümkün değil. 910 kilometre çok geniş bir alan. Burada öncelikli olarak Irak sınırı düşünülüyor daha sonra Suriye'yi de kapsayacak bir genişlemeye gidilecek.



Prof. Dr. Hasan Köni
1-2 milyon mülteci daha gelse Türkiye perişan olacak. Tampon bölge, PKK'nın Suriye kolunun ikinci bir meşru sınır kazanmasına sebep olabilir. NATO, ABD, Avustralya, Fransa ve İngiltere ile birlikte bu bölgeye asker gönderir. Türkiye bu işi burada yalnız götürmez. Mikro bölgeler de isteneni tamamen karşılamaz.


Doç. Dr. Ferhat?Pirinççi
Fiziki şartlardan dolayı Irak sınırımızın kontrol edilmesi imkansız. Tampon bölge ile geçişler kontrollü olacak. Geçişin ve sızmaların daha yoğun olduğu yerlere kurulacaktır. Mülteci yığınlarına karşı zaman kazanılacak. Yoksa bütün Irak sınırına tampon bölge yapılması çok zor. Mikro cep tampon bölgeler kurulmalı.



Dr. Nihat Ali Özcan
Türkiye böyle bir bölgeyi tek başına mı ittifakla mı yapacak? Yoksa ittifak fikriyle mevcut projeye dahil mi olacak? Tampon bölge Türkiye mi Suriye mi Irak tarafında mı kurulacak? Bunlar cevabı verilmesi gereken politik sorular. Bundan sonraki süreçte tampon bölge, mülteciler meselesinde de faydalı olur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...