Erdoğan'ın BM gündemi yoğun

/ Kaynak: AA
Erdoğan'ın BM gündemi yoğun

GÜNDEM Haberleri  / AA

22 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında yapılacak BM 69. Genel Kurulu'nda Türkiye'yi temsil edecek ve bir dizi ikili görüşmelerde bulunacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 22 Eylül-1 Ekim 2014 tarihleri arasında New York'ta gerçekleştirilecek BM 69. Genel Kurulu'nda Türkiye'yi temsil edecek ve bir dizi ikili görüşmelerde bulunacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Eylül-1 Ekim 2014 tarihleri arasında New York'ta gerçekleştirilecek BM 69. Genel Kurulu'nda Türkiye'yi temsil edecek ve orada bulunduğu sürede bir dizi ikili görüşmelerde bulunacak.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) 69. Genel Kurulu genel görüşmelerinin 22 Eylül-1 Ekim 2014 tarihleri arasında New York'ta gerçekleştirileceği bildirildi.

Genel görüşmelere BM üyesi 193 ülkenin katılması ve bu ülkelerin büyük çoğunluğunun devlet veya hükümet başkanı düzeyinde temsil edilmesinin beklendiği, Türkiye'nin de 69. BM Genel Kurulu genel görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ve bürokratlardan oluşan geniş bir heyetle temsil olunacağı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, BM 69. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere 21 Eylül pazar günü New York'a hareket edeceği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"2000 yılında yapılan BM Binyıl Zirvesi'nde kabul edilen Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne ulaşmak için belirlenen sürenin 2015 yılında dolacak olması nedeniyle, bu tarihten itibaren geçerli olacak bir kalkınma gündeminin belirlenmesi çalışmaları, son dönemde BM çalışmalarında öncelikli bir yer tutmaktadır. Nitekim, BM 69. Genel Kurulu genel görüşmelerinin teması da, '2015 Sonrasında Dönüştürücü bir Kalkınma Gündemi Gerçekleştirilmesi ve Uygulanması' olarak açıklanmıştır.

Sayın Cumhurbaşkanımız, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından 23 Eylül salı günü düzenlenecek olan ve BM 69. Genel Kurulu genel görüşmelerine bu yıl damgasını vurması beklenen İklim Zirvesi'ne Genel Sekreter tarafından özel olarak davet edilmişlerdir. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Zirve'nin açılış törenine ve müteakiben gerçekleştirilecek olan 'Ulusal Eylem ve Hedef Duyuruları' başlıklı oturuma katılmaları, ayrıca Zirve'nin öğleden sonra düzenlenecek 'Eylem için Ekonomik Durum' temalı alt oturumuna, Etyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ile birlikte eşbaşkanlık ederek açılış konuşmasını yapmaları öngörülmektedir."

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 23 Eylül akşamı Zirve vesilesiyle Genel Sekreter'in ev sahipliğinde gerçekleştirilecek kısıtlı katılımlı bir yemeğe de iştirak edeceği ifade edilerek, Erdoğan'ın BM Genel Kurulu genel görüşmelerinin ilk günü olan 24 Eylül'de Genel Kurul'a hitap edeceği ve New York'ta bulunacakları süre zarfında ikili görüşmeler gerçekleştireceği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın New York'ta bulunduğu sürede Amerika Müslüman Topluluğunu, Dünya Yahudi Kongresi Heyetini ve Ermeni Kilisesi Doğu Yakası Başpiskoposunu kabul edeceği ve "Council on Foreign Relations" isimli düşünce kuruluşunda bir konferansta konuşma yapacağı belirtilen açıklamada, Erdoğan'ın ziyaret vesilesiyle ABD Ticaret Odası ve Başbakanlık Yatırım Tanıtma ve Destek Ajansı tarafından ortaklaşa olarak, önde gelen Amerikan şirketlerinin temsilcilerinin katılımıyla düzenlenecek çalışma kahvaltısında, Türkiye'nin iş, yatırım, finans ve ticaret alanlarındaki potansiyelini öne çıkaran konularda ABD'li yatırımcılara hitap edeceği ifade edildi.

Açıklamada, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da BM 69. Genel Kurulu genel görüşmeleri vesilesiyle, Türkiye'nin Küresel Göç ve Kalkınma Forumu Dönem Başkanlığı'nı üstlenmiş olmasından dolayı düzenlenecek resepsiyona ev sahipliği yapacağı, Terörizmle Mücadele Küresel Forumu'na eşbaşkan olarak iştirak edeceği, Arabuluculuk Dostlar Grubu Dışişleri Bakanları çalışma kahvaltısına eşbaşkan sıfatıyla katılacağı ve Türkiye'nin eşsunucusu olduğu Medeniyetler İttifakı girişiminin Dostlar Grubu Bakanlar Toplantısı'nda bir konuşma yaparak, Türkiye dış politikasının çeşitli veçhelerini ilgilendiren konulardaki toplantılarda ve faaliyetlerde yer alarak, çok sayıda ikili görüşme gerçekleştireceği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 25 Eylül perşembe akşamı Türkiye'ye dönmek üzere ABD'den ayrılacağı bildirildi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...