Türkiye kucak açıyor, dünya seyrediyor

Türkiye kucak açıyor, dünya seyrediyor

GÜNDEM Haberleri

Sadece son 4 gün içinde ülkemize sığınan Suriyeli sayısı 138 bini geçti. Daha ne kadar kişinin geleceği belirsiz. AFAD her ihtimale hazır.

Türkiye, zulümden kaçanların sığındığı liman oldu. Yüzbinlerce Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye, bu sefer yeni bir göç dalgasıyla karşı karşıya. Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde, IŞİD ile PYD arasındaki çatışmalardan kaçarak Şanlıurfa sınırına gelen mültecilerin sayısı 130 bini geçti. Komşuları için bütün imkânlarını seferber eden Türkiye, 'insanlık yarışında' yine yalnız kaldı. IŞİD'i yok etmek için bir araya gelen dünya devleri, örgütün sebep olduğu dramları görmezden geliyor.
Türkiye'ye geçişler Suruç ilçesi Yumurtalık Mahallesi üzerinden yapılıyor. Sığınmacılar, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Mobil Koordinasyon Merkezi'nde tek tek sağlık kontrolünden geçirilip kayıt altına alınıyor. Dileyenler, eğer varsa, Türkiye'de akrabalarının yanına yerleştiriliyor, yakını bulunmayanlar AFAD tarafından bölgede kurulan geçici barınma merkezlerine alınıyor. Sığınmacılardan bazıları ise Suruç'taki park, düğün salonları ve kullanılmayan binalarda konaklıyor. Mültecilere, Türk Kızılayı tarafından su ve gıda yardımı yapılıyor. Sınırın ötesinde dehşet ise bütün gücüyle sürüyor. 500 kadar Suriyeli, ailelerini Şanlıurfa ve çevre illerdeki akrabalarının yanına yerleştirip savaşmak üzere Kobani'ye döndü.
AFAD Başkanı Fuat Oktay "Gelenlerin çoğu kadın, çocuk ve yaşlı. Tüm sığınmacılara kapımız açık" dedi. AFAD, risk analiz raporlarının daha önce yapıldığını belirtip yeni göç dalgalarına hazır olunduğunu söylüyor. Ancak ne kadar kişinin geleceğinin tahmin edilememesi bölgede yaşayanları endişelendiriyor.
Ankara'da gelişmelerle değerlendiren Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş şu bilgileri verdi: "İnsani risk ve hayati tehlike göz önünde bulundurularak cuma günü yaklaşık saat 13.00'te kapı açıldı. Kapı derken bildiğiniz sınır kapısı anlamında değil. Yaklaşık 30 kilometrelik bir alanda, 8 ayrı noktada tel örgüler kesilerek bu insanların Türkiye'ye girmesine müsaade edildi. Cumartesi sabahına kadar, 24 saat dolmadan yaklaşık 70 bin Suriyeli, Kobani bölgesinden Şanlıurfa'nın Suruç ilçesi ve çevresindeki yerlere gelmiş oldu. Çok şükür beklediğimiz oranda göç dalgası olmadı. Ümit ederim ki çok daha kalabalık bir göçmen dalgasıyla karşı karşıya kalmayız. Kalırsak da her türlü tedbirimizi almış vaziyetteyiz. Gerekirse buradaki insanların, daha uzak, daha emin yerlere nakledilmesi çalışmalarıyla ilgili de bütün detaylar hazırlanmıştır. Kimse endişelenmesin."


nbsp;Türkiye kucak açıyor, dünya seyrediyor
Mehmetçik şefkati
İçeridekiler taşlıyor dışarıdakiler dua ediyor
Kobani'ye geçmeye çalışanlara HDP'lilere izin vermediği için taşlı sopalı saldırıya uğrayan Mehmetçik, Kobani'den gelenlere kol kanat oldu. Kimi mültecilerin eşyalarını taşıdı, kimi yaşlıların koluna girdi, kimi ise su yetiştirdi. Genelkurmay, o anlarda çekilen fotoğrafları internet sitesinde paylaştı.
nbsp;Türkiye kucak açıyor, dünya seyrediyorGüvenlik güçlerine, taş atanlar arasında Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk da vardı.

SON?DURAK ANADOLU
Göçler, insanoğlunun doğduğu toprakları terk ederek bir ümitle başka diyarlara kaçışı… Şartların akrep kıskacına döndüğü noktada son çıkış… Anadolu ise, asırlardan beri bu kaçışın atardamarlarından biriydi. Türkiye'de de bu akış devam etti. Zira bu toprakların kültürü, kapısını çalana yüz çevirmeye müsait değildi...

nbsp;Türkiye kucak açıyor, dünya seyrediyor



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...