Ankara'dan 6 şart! 'Kara operasyonuna destek veririz ama...'

Ankara'dan 6 şart! 'Kara operasyonuna destek veririz ama...'

GÜNDEM Haberleri

Önümüzdeki günlerde devletin zirvesindeki bir dizi temasın ardından Türkiye'nin IŞİD şartları koalisyon güçlerine iletilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın IŞİD'le mücadele konusunda yeni bir yol haritasından bahsetmesinin ardından bu planın ayrıntıları netleşiyor. Önümüzdeki günlerde devletin zirvesi durum değerlendirmesinden sonra Türkiye'nin şartlarını koalisyon güçlerine iletecek. Özellikle IŞİD sonrası bölgede tablonun net şekilde kararlaştırılması Ankara'nın birinci önceliği... İşte Türkiye'nin ABD'ye ileteceği endişe ve şartlar...
1- SADECE HAVA OPERASYONU İŞİ BÜYÜTÜR
nbsp;Ankara, koalisyon güçlerinin IŞİD hedeflerini havadan vurarak çekilmesi durumunda bölgenin uzun vadede daha büyük kaosa gireceğine inanıyor. Üstelik koalisyon güçlerinin çekilmesi sonrası bölgedeki aşiret ve grupların tepkilerini Türkiye'ye yöneltme riski de var. Ankara bu sebeple sadece hava operasyonu içeren bir plana, İncirlik üssüyle destek vermeye soğuk bakıyor.
nbsp;2- SÜNNİLER KOALİSYONA DAHİL EDİLMELİ
nbsp;Türkiye'ye göre; IŞİD'i ortaya çıkaran sebep, Sünni grupların Esad ve Maliki yönetimince ezilmesi. Bu yüzden Ankara muhtemel operasyonda Sünni grupların koalisyona dahil edilmesini istiyor. Aksi durumda yıllarca sürecek operasyonların da IŞİD'in varlığını yok etmeyeceği düşüncesi var.
3- IŞİD SONRASI PLAN ORTAYA KONMALI
nbsp;IŞİD'in ortadan kaldırılmasıyla bölgede otorite tesis edilemezse yine radikal grupların güçlenmesi ve Türkiye'nin sınır güvenliğinin tehlikeye girmesi söz konusu. Bu nedenle koalisyon güçlerine, "Siz burayı bir otoriteye teslim etmeden kaos içinde bırakıp giderseniz o kaosun içinde biz de kalırız" denilecek. Türkiye kara operasyonuna girme şartı, bu strateji.
nbsp;4- AMAÇ ESAD'I DA DEVİRMEK OLMALI
nbsp;Türkiye muhtemel bir kara operasyonuyla sadece IŞİD'in yok edilmesinin bölgeye istikrar getirmeyeceği kanaatinde. Bölgede istikrarsızlık üreten asıl yapının Suriye yönetimi olduğunu düşünen Ankara, koalisyon ortaklarına "Esad'ın devrilmesi de planın parçası olmalı" diyecek.
nbsp;5- MÜLTECİLERE ÇÖZÜM BULUN
Ankara, mülteciler konusundaki sıkıntının da plana dahil edilmesini istiyor. Özellikle sınırın Irak ve Suriye taraflarında oluşturulacak güvenli bölgelerin mültecilerin daha rahat kontrol edilmesini sağlayacağı ve terörist sızmaları önleyeceği düşünülüyor.
nbsp;6- UÇUŞA YASAK BÖLGE İLAN EDİLSİN
nbsp;Aslında bu tavsiye, Türkiye tarafından yıllardır seslendiriliyor. Koalisyon güçlerinin de Ankara'nın bu teklifine olumlu yaklaştıkları ifade ediliyor. Hükümet uçuşa yasak bölge ilan edilmeden bir kara operasyonunun sıkıntılı olacağı düşüncesinde.

ERCAN GÜRSES - ANKARA


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...