Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Asansör faciasında rekor tazminat davası

/ Kaynak: İHA
Asansör faciasında rekor tazminat davası

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Mecidiyeköy'deki asansör faciasında hayatını kaybeden 10 işçiden Murat Usta'nın ailesi, Torunlar GYO şirketine 820 bin liralık tazminat davası açtı.

İstanbul 4. İş Mahkemesi'ne dava açan Murat Usta'nın eşi Ayşe Usta ile Dursun Usta, Gülüşan Usta, Tuğba Usta, Emine Yılmaz ve Arzu Düdükçü, avukatları Erol Doğan ve Erdoğan İnan aracılığıyla "iş kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat" talebinde bulundu. Dava, Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Torunlar Yapı Sanayi ve Ticaret A.Ş., Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Nur Yapı ve Dekorasyon İnşaat Sanayi Tic. Ltd. Şti.'ye açıldı. Dava dilekçesinde, asıl işveren şirketlerin bahsi geçen inşaattaki işleri birçok taşeron şirket vasıtası ile yürütmekte olduğu ve dekorasyon işlerinin de davalılardan Nur Yapı Şirketi vasıtasıyla yürütüldüğü belirtildi. Ayrıca dilekçede, bahsi geçen inşaat projesinde çalışan tüm diğer taşeron işçilerinin işin sevki, idare ve yürütülmesi ile ilgili emir ve talimatları da asıl işveren yetkililerinden aldıklarına yer verildi. Murat Usta'nın 2 bin 100 TL aylık net ücret ve ücrete ek olarak asgari geçim indirimi, yemek, servis hizmeti ve diğer sosyal haklar karşılığı çalıştığı belirtilen dilekçede, "Müvekkilime ilişkin işyeri ve sigorta kayıtları usulünce tutulmamış olup, sigorta primleri düşük cüret üzerinden ödenmiş, SGK'ya bildirilen ücretleri banka hesabına, bakiye kısmı ise kendisine elden ödenmiştir" denildi.


Kazanın işverenin iş güvenliği ve işçi sağlığına ilişkin yükümlülüklerine aykırı davranmasından kaynaklandığı belirtilen dilekçede, "Usta'nın eşi Ayşe, babası Dursun, annesi Gülüşan herhangi bir işte çalışmayıp, müteveffanın desteğinden başka gelirleri bulunmamaktadır. İş bu kaza neticesinde tek geçim kaynakları olan Murat Usta'nın desteğinden de yoksun kalmışlardır" ifadelerine yer verildi.


Kazanın davalı şirketlerin daha fazla para kazanma hırsı ile iş güvenliği yükümlülüklerini ve insan hayatını hiçe sayarak, maksimum karı amaç edinmeleri nedeni ile meydana geldiği kaydedilen dilekçede, "Bahsi geçen inşaatın bir an önce bitirilmesi için 24 saat esasına dayalı vahşice bir çalışma sistem ve temposu içinde işçiler yeteri kadar dinlendirilmemiş, uzun süreli çalıştırılmıştır. Davalılar, kazanın meydana gelmesine adeta davetiye çıkarmıştır" denildi.


ÖLEN İŞÇİNİN EŞİ 8 AYLIK HAMİLE
Dilekçede, "Söz konusu kazanın acı ve yürek yakan özelliklerinin yanı sıra müvekkilim Ayşe'nin 8 aylık hamile olması, henüz 24 yaşında eşini kaybetmiş olması, çocuğunu babasız dünyaya getirecek olması da müvekkilimin manevi ıstırabını, acısını daha da derinleştirmiştir. Vefat ile birlikte müvekkilimin yaşadığı derin acı ve ıstırap, hamilelik sürecini zorlaştırmıştır. Tüm müvekkillerimin iş cinayeti dolayısıyla ruh sağlıkları onarılmayacak şekilde bozulmuş olup, yaşanan travmanın etkileri ömür boyu sürecektir" ifadeleri yer aldı. Dilekçede, Ayşe Usta için 250 bin TL manevi, 100 bin TL maddi tazminat, Dursun ve Gülüşan Usta için 150'şer bin TL manevi, 10'ar bin TL maddi tazminat, Emine Yılmaz, Tuğba Usta ve Arzu Düdükçü için 50'şer bin TL manevi tazminat olmak üzere toplamda 820 bin TL tazminat talebinde bulunuldu.

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...