'Kobani koridoru' için ince hesaplar! Peşmergeye izni Türkiye verecek

'Kobani koridoru' için ince hesaplar! Peşmergeye izni Türkiye verecek

GÜNDEM Haberleri

Kobani'yi işgal etmek isteyen IŞİD'i püskürtmek için Türkiye üzerinden gönderilmesi planlanan Peşmerge güçleri için ince hesaplar yapılıyor

Türkiye, Kobani'yi savunan grupların IŞİD'e karşı başarılı olması için Peşmerge kuvvetlerine geçiş koridoru açmaya hazırlanıyor. Geçişlerin henüz başlamadığını açıklayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Gerek güvenlik gerekse istihbaratımızla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Peşmerge'nin güzergâhı ve sayısı belli değil. Öyle gözüküyor ki PYD, Peşmerge'yi istemiyor. PYD ve Peşmerge'nin aralarında anlaşma yapması gerekiyor. Ayrıca bizden kara operasyonu istendi, biz 'hayır' dedik" şeklinde konuştu. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Peşmerge güçlerinin 48 saat içinde Kobani'ye ulaştırılması için talimat verdiğini açıkladı.
GÜZERGÂHLAR MASADA
Önümüzdeki gün içerisinde gerçekleşecek geçişler için iki seçenek bulunuyor. Birinci seçeneğe göre, Peşmerge önce bir tarafı PYD, diğer tarafı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin kontrolünde bulunan Fişhabur sınır kapısından Kamışlı kentine geçiş yapacak. Buradan Mardin'in Nusaybin ilçesine, ardından Şanlıurfa-Suruç üzerinden Kobani'ye geçecek. İkinci seçeneğe göre, Erbil'den hava yolu ile Şanlıurfa'ya gelecek olan Peşmerge kuvvetleri Suruç'a ardından da Kobani'ye gidecek.
SİLAHLI GEÇİŞE İZİN YOK
Kobani'ye geçiş sırasında Peşmerge silahlı olamayacak. Bunun için Peşmerge'nin askeri teçhizatı MİT tarafından kontrol altına alınacak. Sınırdan geçişin ardından Peşmerge'ye iade edilecek.
MİT ORGANİZE EDECEK
Genelkurmay'dan yapılan 'muhatap biz değiliz' açıklaması Ankara'da, Peşmerge'nin geçişinin MİT tarafından organize edildiği ve edilmeye devam edileceği şeklinde yorumlandı. nbsp;
ERBİL'DE TOPLANTI
Öte yandan Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, askeri ve idari yetkililerler, Erbil'de bir araya geldi. Görüşmelerde Kobani'ye Peşmerge gönderilmesiyle ilgili detaylar ele alınıyor. Erbil'de bulunan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Kürdistan Parlamentosu'na ziyaret etti ve "Rojavalı partiler olarak aramızdaki anlaşmazlıkları bitireceğiz" dedi. Bu arada IŞİD militanları, Peşmerge güçlerinin Türkiye'den giriş yapmasının beklendiği PYD'nin kontrolündeki sınırı ele geçirmek için saldırı başlattı.
Buket GÜVEN - ANKARA nbsp; nbsp;

Askerin bakanıyım haberim var

Peşmerge'nin Türkiye'den Kobani'ye geçişinde Genelkurmay Başkanlığı'nın haberinin olmadığı iddiasına Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz cevap verdi. Bakan Yılmaz, "Benim haberim var. Ben askerin bakanıyım" cevabını verdi. Genelkurmay Basın Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrul Gazi Özkürkçü, "Bu konunun muhatabı biz değiliz. Açıklama Dışişleri Bakanlığı tarafından yapıldığı için konuya ilişkin soruların Dışişleri Bakanlığı'na sorulması gerekir" demişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...