İşte madenlerin son hali: Dökülüyorlar

İşte madenlerin son hali: Dökülüyorlar

GÜNDEM Haberleri

Çalışma Bakanlığı'nın raporuna göre Türkiye'deki madenlerin durumu içler acısı. Noksansız olanı neredeyse yok!

Ermenek'teki maden kazası, kömür ocaklarıyla ilgili problemleri bir kez daha gündeme taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılan teftişler, diğer maden ocaklarının Ermenek'ten farksız olduğunu ortaya koydu. Geçen yıl 25 ildeki 182 yer altı kömür işletmesinde, iki farklı denetleme yapıldı. Birinci teftişte 1.547, ikincisinde ise 843 mevzuata aykırılık tespit edildi. 45 ocak hakkında kapatma kararı verildi.


İşte madenlerin hâli:
Ermenek: nbsp;9 madene gidildi. İlk aşamada 41 mevzuata aykırılık belirlendi. Giderilemeyen 39 noksan hususun 6'sının "kapatma" gerektirdiği ve 2 işyerinin kapatıldığı rapora yansıdı. İkinci denetlemede ise 24 mevzuata aykırılık görüldü, kapatılan 2 işyerinin yeniden açıldı.
Aydın: nbsp;Nazilli, Söke, Şahinali bölgesinde 7 işyerine gidildi. İlk teftişte 94 aykırılık belirlendi. İkinci aşamada 29 aykırılık görüldü. nbsp;
Amasya-Çorum: nbsp;Bölgede 10 işyerine gidildi. İlk aşamada 99 aykırılık belirlendi. Noksansız işyerine rastlanmadı. İkinci aşamada 34 aykırılık görüldü. Bunlardan ikisi kapatıldı. nbsp;
Denizli: nbsp;Kale ve Çivril bölgelerindeki madenlerde 23 teftiş yapıldı. İlk aşamada 151, ikinci aşamada 93 aykırılık tespit edildi.
Kütahya : nbsp;26 madene gidildi, 20 aykırılık tespit edildi.
Muğla: nbsp;Milas bölgesinde yapılan toplam 10 teftişte, 27 mevzuata aykırılık belirlendi.
Manisa: nbsp;Akhisar, Gördes ve Soma'da gidilen 11 işyerinde 116 mevzuata aykırılık tespit edildi. nbsp;
Trakya: nbsp;Edirne ve Tekirdağ'da 43 madene gidildi. 527 mevzuata aykırılık bulundu. 57'si kapatma gerekçesi taşıyordu. İkinci defa denetlenen iş yerlerinin sadece 13'u noksansız bulundu.
Zonguldak: nbsp;28 işyerine gidildi. 325 mevzuata aykırılık tespit edildi. 16 noksan hususun, kapatmayı gerektirdiği belirtildi. 5 işyeri kapatıldı. İkinci aşamada 248 aykırılık görüldü. 7'sinin kapatma gerektirdiği vurgulandı.
İşte madenlerin son hali: Dökülüyorlar

GÖRDÜĞÜ TÜNEL IŞIĞI UMUT OLDU

Karaman'da yaşanan maden faciası film senaryosu gibi hadiselerin yaşanmasına sebep oldu. Madende mahsur kalmaktan son anda kurtulmayı başaran 22 yaşındaki Mesut Öner'in hikâyesi de onlardan biri. Olay günü, evden getirdiği tostu yedikten sonra yukarıdan sulu kömür gelmeye başladığını fark eden Öner, hemen diğer bacaya geçti. Arkadaşlarına da durumu haber veren madenci, su çoğalmaya başlayınca onlarla birlikte koşmaya başladı. Öner, bir müddet sonra yorulmuş ve kendini bırakmıştı. Fakat yukarıdan parlayan ışığı görmesi her şeyi değiştirdi. Gördüğü ışıkla hayata tutunan madenci, bin 100 basamak çıkarak, haber verdiği arkadaşlarıyla birlikte kurtulmayı başardı. Mesut Öner olay sonrası şöyle konuştu: "Hayat ile ölüm arasında gidip geldim. Tam ümidimi kesmişken gördüğüm ışık umudum oldu. Işığı görmeseydim vazgeçecektim. Koştukça arkamdan da su geldiği için geriye dönüp bakamadım bile. İçeride kalan arkadaşlarımıza haber veremedik diye kendimi kötü hissediyorum ve suçluluk duyuyorum." nbsp;


DAHA ÖNCEDE OLMUŞ
İşçileri cuma namazı kurtardı

18 işçinin mahsur kaldığı Ermenek'teki maden ocağında, daha önce de aynı hadisenin yaşandığı ortaya çıktı. Bölgede incelemelerde bulunan Doç. Dr. Fetullah Arık, 2 yıl önce madencilerin cuma namazına gittiği sırada su baskını yaşandığını, galerinin ağzına kadar suyla dolduğunu söyledi. Madende kimse olmadığı için bir ölüm yaşanmadığını belirten Arık, "Kimse ölmediği için duymadık ama geçmişte de benzer bir kaza olmuş burada" diye konuştu.


MADEN İŞÇİSİNİN AĞABEYİ: nbsp;

Ayakta yemek yediriyorlardı


Ocakta mahsur kalan işçilerden 23 yaşındaki Ömer Cansu'nun ağabeyi Abdurrahman Cansu, kardeşinin çok zor şartlarda çalıştığını ve yemeği dahi ayakta yediklerini öne sürdü. Cansu, ''Kardeşim çalıştığı maden ocağının şartlarından sürekli şikâyet ediyordu. Oturarak yemek bile yiyemediklerini, hep ayakta olduklarından bahsediyordu. Nefes bile aldırmadıklarını, mola vermeden çalıştırdıklarını söylüyordu. 34 lira yevmiye aldığı bu işten memnun değildi ama çalışmak mecburiyetindeydi'' dedi.
OĞUZHAN ŞAHİN-TÜRKİYE GAZETESİ




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...