Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

2015'te 74 bin personel alınacak

/ Kaynak: AA
2015'te 74 bin personel alınacak

GÜNDEM Haberleri  / AA

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğretmen atamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğretmen atamalarına ilişkin nbsp;2015'te kamuya toplam 74 bin personel alınacağını belirterek, "Bunun içerisinden nbsp; nbsp;ne zaman ve ne kadar bize tahsis edilir o Bakanlar Kurulu'nun kararında" dedi.Avcı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesine ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtladı.


Bütçede öğretmenlere tahsis edilen kadro sayısı ve Şubat ayında atama yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine Avcı, son atamada 40 bin kadroyu kullandıklarını ifade etti.Bu süreçte engelli öğretmenlerin atamasının da gerçekleştirildiğini aktaran Avcı, yaklaşık 29 bin öğretmenin Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesindeki nbsp;23 ile atandıklarını kaydetti. Avcı, bu bölgelerdeki öğretmen norm kadro doluluk oranının Türkiye ortalamasının üzerine çıktığını ifade etti.Kürtçe öğretmen atamasının niye yapılmadığına ilişkin bir soruya Avcı, "İlk defa bu yıl yaptık. Sayı yeterli değil. 18 norm verildi, 17 atama yapıldı. 18 norm kadro karşılığında 17 kişi görevlendirildi. Kırmanci ve Zazaki'de" yanıtını verdi.


Öğretmen maaşlarının OECD üyeleri ile karşılaştırılmasına ilişkin soru üzerine Avcı, şu ifadeleri kullandı: "OECD'nin 2014 raporuna göre Türkiye'deki öğretmenler uluslararası standartlara göre düşük maaş alıyorlar. Ancak Türkiye standartlarına göre öğretmen ücretlerinin oldukça iyi olduğu değerlendirilmektedir. Aynı rapora göre 15 yıllık deneyimli bir öğretmenin yıllık ücreti OECD ortalamasında 39 bin ABD doları, Türkiye ortalaması 26 bin ABD doları. Türkiye standartlarında 15 yıllık, tecrübeli ve asgari eğitime sahip bir ilkokul öğretmeninin maaşı, tam zamanlı, tam gün çalışan bir yüksek öğretim derecesine sahip 25-64 yaş grubundaki diğer çalışanların ortalama yıllık kazancına göre yüzde 9 daha fazla. Ortaokul öğretmenleri ise yaş grupları içerisinde üniversite eğitimine sahip olanlardan yüzde 13 daha fazla kazanıyorlar."


"2015'te öğretmen ataması olacak mı ve ne zaman yapılacak?" şeklindeki soru üzerine de Bakan Avcı, 2015'te kamuya toplam 74 bin personel alınacağını belirterek, "Bunun içerisinden ne zaman ve ne kadar bize tahsis edilir o Bakanlar Kurulu'nun kararında" dedi.


"Ocakta mı belli olacak?" şeklindeki soruya da Avcı, "Bilmiyorum artık o Bakanlar Kurulu'nun gündeminde. Dolayısıyla Bakanlar Kurulu'nu bağlayacak bir ifadede de bulunmam yanlış olur. Bakanlar Kurulu gündemini de Başbakanlık belirler" diye karşılık verdi.


Ne kadar talep ilettiklerinin sorulması üzerine Avcı, henüz bir talep iletmediklerini kaydetti.Bakan Avcı, "74 bin kadro var. Bize kalsa 105 bin talep ederiz. Bütün şeyimizi kapatırız. Bir daha da burada bu konu konuşulmaz" şeklinde konuştu.


Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi'ne dair soruya karşılık da Avcı, belgenin Milli Eğitim Şurası'nda geniş katılımla ele alındıktan sonra sonra açıklanacağını söyledi.


Ücretli öğretmen sayısına da değinen Avcı, "Öğretmen açığı yaklaşık 110 bin, ücretli öğretmen sayısı bugün itibarıyla 47 bin 825" dedi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...