Davutoğlu: Kimse bize oturup bekleyin diyemez!

Davutoğlu: Kimse bize oturup bekleyin diyemez!

GÜNDEM Haberleri

Davutoğlu, 'Kimse bize, 'Siz Ankara'da oturun, Irak'taki enerji kaynakları da atıl kalsın, aralarındaki anlaşmazlık 50 yıl sürse de bekleyin' diyemez!..'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin çevresindeki enerji akışına seyirci kalamayacağını söyledi. Türkiye'ye gelir gelmez ayağının tozu ile Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, 6'ncı Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesinde ikinci kez Davutoğlu ile bir araya geldi. Ukrayna'dan geldiğini hatırlatarak konuşmasına Rusya'nın Ukrayna'da yaptıklarını eleştirerek başlayan Biden, "Rusya'nın işgali kabul edilemez bir durum. Yolsuzluk, oligarşi ve enerji bir silah gibi kullanılıyor ve bölge ülkelerinin güvenliğine gölge düşürüyor. Türkiye'nin burada önemli bir yeri var. Avrupa, durumu değiştirmek için artık gücü ele almalı" diye konuştu. Rusya'nın enerjiyi diplomaside silah olarak kullandığını belirten Biden, "Rusya'nın geçmişte de enerjiyi diplomaside birazcık silah olarak kullandığını biliyoruz. Rusya yine burada bir oyuncu olmaya devam etmeli ama tabiki oyunun kurallarına uygun bir şekilde devam etmeli" ifadesini kullandı. Türkiye'nin petrol açısından önemli olduğunu nbsp;şimdi de doğalgaz konusunda önemli bir role hazırlandığını ifade eden Biden, şunları kaydetti: "Ceyhan'a stratejik boru hattı yapılması ve Irak ile anlaşma gerçekten çok önemli. Türkiye, Avrupa'nın en önemli, en geniş gaz pazarına sahip ve büyümesi planlanan tek piyasa. Türkiye'nin de üretim merkezi olabilmesi için çalışmaya devam etmesi gerekiyor. ABD de destek vermeye devam edecek. Avrupa'da enerji güvenliğini desteklemek de size kalıyor." Avrupa'nın Rusya'ya karşı enerji alternatifleri bulması gerektiğini belirten Biden sürpriz şekilde Kıbrıs değerlendirmesi yaptı. Kıbrıs'a ziyaretinde KKTC'ye sıcak mesajlar vermeyen Biden, "Doğu Akdeniz'de birlikte çalışılırsa burası küresel bir merkez olur. Doğu Akdeniz enerjisinin çok önemli ekonomik getirisi olabilir" sözleri ile Rumlara 'tek taraflı bir adım atmayın' mesajı yolladı.
ENERJİ ÇATIŞMA ARACI OLAMAZ
Türkiye ile ABD'nin kökü derine giden dostluklara sahip olduğunu belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu ise konuşmasında birçok sorunlu dönemde iki ülkenin birlikte çalıştığını hatırlattı. Toplantıda Türkiye'nin geleceğe ilişkin enerji projeksiyonunu anlatan Davutoğlu, "G20 Başkanlığını alınca, enerjinin adil paylaşımı konusunda çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Enerjiyi çatışma aracı olarak kullanırsak, bunun kazanan tarafı olamaz; çünkü satacak taraf bulamaz. Tüketici ile üretici aslında aynı pazarı paylaşıyor. Enerjiyi insanlığın daha müreffeh bir gelecek kurma aracı olarak görmemiz gerek" şeklinde konuştu.
Irak'taki enerji arzının geniş yer tuttuğu oturumda, Davutoğlu, Türkiye'nin çevresindeki enerji akışına seyirci olamayacağını söyledi. Davutoğlu, Irak'taki enerjinin Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşması ve Türkiye tarafından kullanılmasının Irak Merkezi Hükümeti'nin ve Kürt Bölgesel Yönetimi'nin çıkarına olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Kimse bize bu kadar büyüyen bir ekonomi içinde 'Siz Ankara'da oturun, Irak'taki enerji kaynakları da atıl kalsın, anlaşma da yapmayın, aralarındaki anlaşmazlık 50 yıl sürse de bekleyin' diyemez. Biz Irak anayasasına sadık kalarak ve Irak'taki taraflarla diyalogu sürdürerek mutlaka Irak'taki enerji kaynaklarının uluslararası arzı konusunda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz."
Kıbrıs Rum kesimine çağrıda bulunarak, "Enerjiyi bir silah gibi kullanmasın hiç kimse. 'Ben enerjiyi elde edeyim, karşı tarafa istediğim barışı empoze edeyim' denirse bu Kıbrıs müzakerelerine en büyük darbeyi vurur. Tek taraflı olarak, sanki bu kaynak sadece onlara aitmiş gibi ihalelere çıkarak, Kıbrıs Türklerinin de hakkı olduğu o kaynakları tek taraflı olarak dünya piyasalarına sunmak isterse, biz de aynı yerde Kıbrıs Türkleriyle beraber araştırma yapar ve orada biz de aynı hakkı kullanırız" diye konuştu.
12 YILDA 100 YILDA ÜRETİLENDEN FAZLA ENERJİ ÜRETTİK nbsp;
Türkiye'de enerji santrallerinin 1902'de kurulmaya başladığını söyleyen Davutoğlu, "Bizim iktidarımıza kadar Türkiye'de toplam 31 bin 500 megavat kapasite üretildi. 2002-2014 yılları arasında ise toplam 33 bin 500 megavat kapasite üretildi. Yani 100 yılda üretilen kapasiteden fazlasını 12 yılda ürettik. Şimdi bunun ötesine gitmek istiyoruz. Sadece kömür ve geleneksel enerji araçları değil nükleer enerjiye geçiyoruz" dedi.
PANKARTLARLA KARŞILANDI
Davutoğlu, konuşmasına salondaki "Başın Ağrı Dağı kadar dik, biz seni çok sevdik" yazılı pankartı okuyarak başladı. "Biz de sizi çok sevdik. Biz de Patnos'u çok sevdik" diyen Davutoğlu, kongreye geç kaldığı için partililerden helallik istedi.


KILIÇDAROĞLU'NA PATNOS'TAN CEVAP VERDİ:

İspat edemezsen nbsp;
ihanet içindesin!



Ağrı'da partisinin Patnos 5. Olağan İlçe Kongresi'ne katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasında 6-7 Ekim olaylarına değinerek, "Patnos, vandallara, milletin huzurunu kaçırmak isteyenlere ders verircesine dimdik ayakta durdu. 6-7 Ekim olayları aslında çözüm sürecine darbe vurmak için provokasyondu" dedi. Partililerin, "Vur vur inlesin, Kılıçdaroğlu dinlesin" sloganları üzerine, "Dinleyecek" karşılığını veren Davutoğlu, "Güya MİT, CHP'yi karıştırmak için bazı faaliyetlerde bulunuyormuş. Aslında kendi acziyetini, zayıflığı örtmek için bir devlet kurumuna iftirada bulunuyor. Elinde bir delil varsa çık ve ispat et. İspat edemiyorsan müfterisin, devlet kurumlarını zayıflatmaya yönelik bir ihanet içindesin" diye konuştu. nbsp;Ağrı'dan Erzincan'a geçen Davutoğlu, burada sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle yemekte bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Davutoğlu, özetle şunları söyledi: "Eğer dünyada bir gün adalet olacaksa ve Erzincan'da gördüğümüz bu huzur ortamı, Türkiye ve diğer yerlere yayılacaksa, burada bu ekonomik adaletsizliklerin giderilmesi şart. Vicdanın sesi olmak durumundayız ve vicdanın sesi olmaya devam edeceğiz. Biz bir taraftan Türkiye'de demokratikleşme, özgürlüklerin yayılmasıyla millet iradesini hakim kılarken bir taraftan da dünyada vicdanın sesi olduk, olmaya da devam edeceğiz. Bizim Yeni Türkiye'den kastettiğimiz milletin emrinde bir devlet. Halkına güvenen, halkıyla birlikte hareket eden bir siyasi yapıdan daha zengin hiçbir şey olamaz." Davutoğlu bugün partisinin Erzincan İlçe Kongresine katılacak. nbsp;





BUKET GÜVEN




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...