8 yılda 16 ülke 387 anlaşma!

8 yılda 16 ülke 387 anlaşma!

GÜNDEM Haberleri

Türkiye; Kazakistan'dan Macaristan'a İran'dan Lübnan'a kadar birçok ülkeyle ortak bakanlar kurulu toplantısı yaptı. Sırada Rusya ve Yunanistan var.

Türkiye 2006'dan bu yana 16 ülkeyle kurduğu ve "Ortak Bakanlar Kurulu" olarak adlandırılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyleriyle, bölgesinde ve küresel ölçekte işbirliği mekanizmalarını güçlendiriyor. 9 Haziran'da Ankara'da İran ile yapılan toplantının ardından sırada 1 Aralık'ta Rusya, 5-6 Aralık'ta da Yunanistan var.
İlk olarak 19 Ocak 2006'da Türkiye-Brezilya arasında kurulan YDİK'nın ardından sırasıyla Irak, Suriye, Rusya, Yunanistan, Azerbaycan, Lübnan, Pakistan, Ukrayna, Kırgızistan, Mısır, Bulgaristan, Kazakistan, Tunus, Macaristan ve İran'la çeşitli düzeylerde toplam 35 işbirliği konseyi toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantılarda ticaret, bilim, teknoloji, sanayi, enerji, savunma, bankacılık, vize uygulamaları, turizm, sağlık, tarım, altyapı, ulaştırma, kalkınma, eğitim, iletişim, kültür, çevre gibi alanlarda toplam 387 anlaşmaya imza atıldı.
Tek bir hükümet gibi karar alınan toplantılarda, işbirliği alanlarının yanı sıra ülkeler arasındaki sorunlar ve fikir ayrılıkları da masaya yatırılıyor. 1 Aralık'ta Rusya ile 5'incisi yapılacak olan Türkiye-Rusya Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısında ana gündem, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolar seviyelerine getirmek için atılacak adımlar olacak. Türkiye ayrıca toplantıda Rusya'dan doğalgaz fiyatlarında indirim yapmasını da talep edecek. 5-6 Aralık'ta Atina'da yapılacak 3. Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nde ise ekonomik ilişkiler ile Kıbrıs sorunu masaya yatırılacak. Toplantıda, Rum Yönetiminin İsrail ile ortak olarak Doğu Akdeniz'de doğalgaz araması ve son olarak Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis'in diplomatik nezakete sığmayan bir şekilde müzakere masasını terk etmesinin de gündeme gelmesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Yunan mevkidaşı Antonis Samaras'tan Rum Yönetimi'ne Ada'da barış için daha çok baskı yapmasını isteyeceği belirtiliyor.
İsmail Sonsuz

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...