En kapsamlı Kürt raporu: Çözüm sürecinin 3. gözü millettir

En kapsamlı Kürt raporu: Çözüm sürecinin 3. gözü millettir

GÜNDEM Haberleri

İHH Başkanı Yıldırım: "Bölge halkı, 'üçüncü göz biziz' demiştir. Çözüm süreci hükümeti, PKK'yı ve diğer herkesi aşmıştır. Süreç halkındır."

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, vakfın "Kürt Meselesi ve Çözüm Süreci" başlığı altında hazırladığı bildiri ve çalışma raporunu açıkladı. İHH Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Yıldırım, yeni raporun 2011-2014 dönemini kapsadığını belirterek, çözüme ilişkin yıllardır süren girişimlerin en çok mevcut hükümet tarafından dikkate alındığını aktardı. nbsp;
Yıldırım, ana dil ve yer adlarının kullanımı konusunun önemli olduğunu belirterek, "Sabiha Gökçen isminin mutlaka değiştirilmesi gerektiği ortaya konuldu. Fakat bu süreç devam ederken, sürecin Kürt halkı ve diğer halklar nezdinde oluşturduğu sonuçları da görmek istedik. Bu sadece Kürt meselesi değildir. Bu mesele Orta Doğu'yu ilgilendirmektedir. Çünkü İsrail Mescid-i Aksa'yı yıkabilmek için İslam dünyasının kendi içerisinde uğraşmasını istiyor. Bu nedenle elini Kürt meselesinden çekmiyor" dedi.
HELALLEŞME OLSUN nbsp;
Mevcut durumda çözüm sürecinin hükümeti de PKK'yı da aştığını öne süren Yıldırım, konunun artık bir halk meselesi olduğunu kaydetti. Yıldırım, 6-7 Ekim olaylarının barışın değerini ortaya koyduğunu kaydederek, "O nedenle halk, asla taviz vermek istemiyor. Halk, 'Bizim başka bir üçüncü göze ihtiyacımız yok' diyor. Üçüncü göz halkın kendisidir. O nedenle devlet de PKK da tam olarak ne istediğini ortaya koymalıdır" ifadelerini kullandı. nbsp;
Bölgedeki tek çözümün İslam kardeşliği olduğunu vurgulayan Yıldırım "Helalleşme olsun. Ama bu, bütün bölge ve taraflar arasında olmalı" dedi. Devletin sadece PKK ile değil, sivil toplum kuruluşları aracılığıyla bölge halkının görüşlerine de yer vermesi gerektiğini ifade eden İHH?Başkanı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bütün illeri kapsayan araştırmaları neticesindeki tespitlerini şöyle sıraladı:
"Bölge halkı, 'üçüncü göz biziz' demiştir. Çözüm süreci hükümeti, PKK'yı ve diğer herkesi aşmıştır. Süreç halkındır. Halk sokaklarda silah sesi değil mutlu koşuşturan çocukların sesini duymak istemektedir. Kürt halkının soruna taraf olduğu unutulmamalıdır. Çözüm süreci son dönemde Türkiye dışında yaşanan bölgesel gelişmelerden bağımsız değerlendirilmeyecek şekilde uluslararası bir boyut kazanmıştır. Orta Doğu'daki genel çatışma ve huzursuzluğun farklı farklı aktörlerden kaynaklandığı düşünülse de sorun aslında tek orijinlidir. Çözüm sürecinin devamı esastır. PKK, 6-7 Ekim'de kendi dışında hiçbir yapılanmaya tahammül edemediğini ortaya koymuştur."
ÇÖZÜM TEKLİFLERİ nbsp;
Yıldırım, tespitlerinin ardından sorunun çözümüne ilişkin önerilerini aktardı. Silahların kullanılmasına fırsat verilmemesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, devletin kısıtlanan, gasbedilen bütün hakları iade etmesinin zorunlu olduğunu kaydetti. İHH?Başkanı, şöyle devam etti: nbsp;"Toplumda öfke, umutsuzluk, acı hissettirecek ifadelerden kaçınılmalıdır. Süreç mutlak olarak devam etmelidir. Öcalan'dan gelen mesajların ikinci ve üçüncü kanallardan aktarılmasının önüne geçilmelidir. Mağduriyet yaşayanların da sorumluluğu devlettedir. Tehdit ve şantaj unsuru olarak kullanan bir dilden uzak durulmalıdır. Çözüm süreci ve bölgesel olaylara ilişkin sadece ulusal basın ve kamuoyu değil, uluslararası kamuoyu da bilgilendirilmelidir. Sivil bir anayasa hazırlanmalıdır. Ana dilde eğitim imkanı verilmelidir"


BÖLGEDE BİR PARALEL DEVLET DAHA VAR!

Doğu ve Güneydoğuda paralel bir devlet yapılanması kurulduğunu savunan Bülent Yıldırım, "İzinsiz olarak vergi alınıyor, yol kontrolü yapılıyor. PKK, gayrimenkul alım satımında bile kendi kurallarını dayatıyor" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...