Fethullah Gülen için çatı dosya geliyor

Fethullah Gülen için çatı dosya geliyor

GÜNDEM Haberleri

Adalet Bakanlığı üçüncü yakalama kararını 'KPSS hırsızlığı'ndan alacak olan Gülen'i üç dosyayı birleştirerek ABD'den istemeye hazırlanıyor.

Adalet Bakanlığı'nın, önemli soruşturmalarda adı 'örgüt lideri' olarak geçen Fethullah Gülen hakkında çıkarılan yakalama kararlarına ilişkin önemli bir karar aldığı öğrenildi.

Buna göre, Gülen hakkında çıkarılan ve çıkacak olan tüm yakalama kararları bakanlıkta birleştirilerek, 'tek' ve 'kapsamlı' bir kırmızı bültene dönüştürülecek.

ABD'nin suçluların iadesi konusundaki katı tutumunu dikkate alan Bakanlık, bu sayede Gülen hakkındaki kırımızı bülten ve talepname dosyasını sağlam temellere dayandırmayı hedefliyor. Şu ana kadar 'Tahşiye' ve 'usûlsüz dinleme' soruşturmaları kapsamında iki ayrı yakalama kararı bulunan Gülen hakkında, paralel yapıda panikle karşılanan KPSS soruşturması kapsamında da yakalama kararı çıkacağı belirtiliyor.

İLK YAKALAMA TAHŞİYE'DEN

Gülen hakkında ilk yakalama kararı 14 Aralık'ta Tahşiyeciler soruşturması kapsamında çıkarıldı. Tahşiye Yayınevi'ne kumpas soruşturmasında, Gülen'in adı ilk kez 'terör örgütü yöneticisi' olarak kayıtlara geçti. Savcılığın talebi üzerine İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'nce verilen kararda, "Şüpheli Gülen'in soruşturma dosyasında var olan deliller değerlendirildiğinde, şüphelinin TMK kapsamında örgüt kurarak yönettiği yönünde kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu ve şüphelinin 10 yılı aşkın süredir yurtdışında ikamet ettiği, bir daha ülkeye dönmediği, Amerika'da yaşadığı dikkate alınarak şüpheliye ulaşılamaması ve savunmasının tespitinin mümkün olmaması nedeniyle 'terör örgütü kurma ve yönetme' suçundan tutuklamaya yönelik hakkında yakalama kararı çıkarılması yönünde hüküm kurulmuştur" denilmişti.

FETÖ/PDY'NİN LİDERİ

Gülen hakkında ikinci yakalama kararı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun da aralarında bulunduğu devletin üst kademesinden birçok ismin görüşmelerinin kaydedildiği Selam-Tevhid Örgütü kumpası kapsamında çıkarıldı. 3. Sulh Ceza Hakimliği ayrıca aynı soruşturma kapsamında Emre Uslu hakkında da yakalama kararı çıkardı. Soruşturmayla ilgili Emniyet'in hazırladığı fezlekede Gülen 1 numaralı, Uslu da 2 numaralı şüpheli olarak yer aldı. Terör ve terörizmin tanımı yapılan fezlekede, paralel yapı için ilk kez 'Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ)/Paralel Devlet Yapılanması (PDY)' adı kullanıldı. Gülen'in FETÖ/PDY'nin lideri olduğu belirtildi.

KPSS'NİN DE BAŞINDA

2010 KPSS'de soruların çalındığı gerekçesiyle yürütülen soruşturma kapsamında, emniyet tarafından hazırlanan fezlekede, suç örgütünün şeması da yeraldı. Örgütün en tepe noktasında Pensilvanya'da yaşayan Gülen bulunuyor. Fezlekede Gülen'in "Devletin kılcal damarlarına kadar sızın. Deşifre olmamak için ne gerekiyorsa yapın" sözleri de yeraldı. Sınav hırsızlığının 1 numaralı zanlısı Gülen hakkında, önümüzdeki günlerde üçüncü bir yakalama kararının çıkması bekleniyor.

ÇATI DOSYA GELİYOR

Yakalama kararlarını birleştirecek olan Adalet Bakanlığı, böylece ABD'nin formel gerekçelerle Gülen'in iadesinin reddetmesinin önüne geçmeyi hedefliyor.

Tüm bu kararlar Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nde tek dosyada birleştirilecek. Bakanlık daha sonra Gülen hakkında kırmızı bülten çıkarılması talebiyle Interpol'e başvuracak. Interpol'ün kabul etmesiyle birlikte Gülen hakkında kırmızı bülten çıkarılacak. Böylece Gülen, Interpol'e üye 190 ülkede kimlik bilgileri, işlediği suç türü, fotoğraf ve parmak izi de bulunmak suretiyle aranacak. Bültenin geçerlilik süresi 5 yıl. Gülen'in adresi belli, bu nedenle Türkiye, ABD'den iadesini isteyecek.

Kaynak : Yenişafak

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...