Kırılgan el yazması eserlere micro şifa

Kırılgan el yazması eserlere micro şifa

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'deki kütüphanelerde bulunan zarar görmüş el yazması eserler mikro IR teknolojisiyle okunabilir hale getirilecek ve dijitale aktarılacak.

Damla Peker ANKARA
Okunmasında zorluk çekilen yazma eserlere teknolojik çözüm getirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, nbsp;"demir mazı mürekkebi korozyonu" sebebiyle net okunamayan ve parçalanması kolay olan yazma eserler için mikro IR reflektografi sistemini devreye soktu. Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı bünyesindeki kütüphanelerde bulunan buna benzer binlerce eserdeki mürekkep hasarının durdurulması için çalışma başlatıldı. Bakanlık, büyük ölçüde hasarlı bu tür eserlerde okunurluğu arttırmak amacı ile mikro IR reflektografi sisteminin kullanmaya başladı. Sanat eserleri üzerinde zarar vermeden görüntüleme yapılmasını sağlayan bu sistem, tarihi eserlerdeki görünür ışıkta seçilemeyen yazı hatlarını, dijital ortamda okunabilir hale getiriyor. IR reflektografi nbsp;şu anda Kitap Şifahanesi ve Arşiv Dairesi Başkanlığında 62 ciltten oluşan ve ileri derecede mürekkep korozyonuna uğramış "Keşfü'l-beyân an sıfati'l-hayevân" isimli Hayvan Ansiklopedilerine uygulanmaya başlandı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...