Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Çanakkale hem zafer, hem hüzündür'

'Çanakkale hem zafer, hem hüzündür'

GÜNDEM Haberleri

Çanakkale'de Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümünde dünya liderlerinin katılımı ile düzenlenen tören birbirinden çarpıcı anlara sahne oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde yapılan Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü törenine, 21 devlet başkanı, 3 parlamento başkanı, 3 cumhurbaşkanı yardımcısı, 5 başbakan, 1 eski cumhurbaşkanı, 28 bakan, 6 uluslararası örgüt genel sekreteri olmak üzere 90'a yakın ülkeden üst düzey konuk katıldı.

İLK TÖREN MEHMETÇİK ANITI'NDA
Mehmetçik Anıtı'ndaki tören Veliaht Prensi Charles ve diğer konuk ülke temsilcilerinin katılımıyla başladı.

ERDOĞAN İLE PRENS CHARLES ÇELENK KOYDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Prens Charles Mehmetçik Anıtı'na çelenk koydu.

İŞTE O GÖRÜNTÜLER

SAYGI DURUŞU VE İSTİKLAL MARŞI

Çelengin ardından 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı çalındı. Tören kapsamında Çanakkale Cephesi'nde mücadele eden ülkelerin bayrakları göndere çekildi.

MEHMETÇİK ANITI'NDA ŞEHİTLER İÇİN DUA
Mehmetçik Anıtı'ndaki tören Veliaht Prensi Charles ve diğer konuk ülke temsilcilerinin katılımıyla başladı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı çalındı. Mehmetçik Anıtı'ndaki törende şehitler için dua okunuyor.

İNGİLTERE PRENSİ: BİR GÜNLÜK ATEŞKESTE BİR PRENSŞÖYLE YAZMIŞTI

Duanın ardından İngiltere Prensi Charles kürsüye geldi. İngiltere Prensi konuşmasında şunları söyledi:
Cesaretle dövüşen ve canlarını veren askerleri şereflendirmek için sizlerle birlikte olmaktan şeref duyuyorum. Çatışmanın her iki tarafındaki insanlar hayatın çok farklı noktalarından geliyorlardı ancak başka bir dünyanın içinde buldular kendilerini. nbsp; 1915 yılında her iki tarafın da kaçamayacağı savaşlarla, silahlarla, hastalıklarla mücadele ettiler. Bugün, biz buradaki insanların kahramanlığını ve insanlığını hayranlıkla hatırlamamız gerekiyor. Şehirlerini, köylerini bırakıp canlarını feda ettiler. Böylesine büyük rakamlarda bu kadar büyük kayıplar daha önce yaşanmamıştı. 1 günlük ateşkeste bir er şöyle yazmıştı: Bir Türk gördüm ona konservemi verdim, o da bana kendi yiyeceğini verdi. Onlara saygımız çok büyüktü diye yazmış. Bütün orduna saygı vardı düşmana. Bugünün hatıralarından birini bir Avustralyalı bir asker yazmış. Bir Türk subayın sözlerini hatırlıyor. Tarafların ölüleri topladığı günde konuştuklarını yazmış. nbsp; En barışçıl insan bile vahşeti tanır en vahşi insan bile gözyaşlarını tutamaz. Dünyanın birçok bölgesinde çatışmalar devam ediyor. Utanç ve pişmanlıkla iki dünya savaşında yaşanaN kayıpların hala insanların hoşgörüsüzlüğü ile nefreti ile insanlar arasında bölünme ve çatışmayı devam ettirdiğini görüyoruz. Bu konuda hepimize sorumluluk düşüyor. Liderler, halklar ve topluluklar olarak nefrete karşı uyumluluğun yaratılması için birlikte çalışmalıyız ki böyle savaşlarda hayatını kaybetmiş insanların anısını şereflendirebilelim.

ERDOĞAN: ÇANAKKALE HEM ZAFER SEMBOLÜ HEM HÜZÜN
Daha sonra kürsüye Cumhurbaşkanı Erdoğan çıktı.
Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi:
''Ülkemize ve Çanakkale'ye hoş geldiniz. Gelibolu Yarımadası 1. Dünya Savaşı'nın en önemli cephelerinden biriydi. 100 yıl önce bu cephede vatanlarını ve şereflerini savunan yüzbinlerce askerimiz gözlerini kırpmadan ölümün üzerine gitti. Farklı milletlerden yüzbinlerce asker de kendi hayalleri için cesaretle savaştı. Hepsini saygıyla yad ediyorum. Çanakkale'deki savaş cephede olmayanları kaderini de etkileyen sonuçlar doğurdu. nbsp; Savaş yüzyılının sona erip barış yüzyılının başlaması çağrımızı paylaşan dostlarımız olarak görüyoruz. Dün İstanbul'da bugün burada verdiğimiz barış mesajına dünyanın çok ihtiyacı var. Çanakkale ve Gelibolu'nun barı lt;j mesajı vermek için doğru yer olduğunu düşünüyorum. 100 yıl önce Gelibolu'da yaşanan çarpışmalar tüm milletlerin ortak hafızasında yerini aldı. Çanakkale bizim için zafer sembolü olduğu kadar kayıplarımız sebebiyle hüzündür. Çanakkale ağıtlarımızda bunu görmek mümkündür. Çanakkale içinde vurdular beni…. Offf gençliğim eyvahhh. Bu topraklara yüzbinlerce gencin istikbali gömüldü.

Elinde annesini resmi ile ağır yaralı olarak yatan Fransız askerine yardım etmek için uğraşan Mehmetçiğimize bunun sebebini sorduklarında verdiği cevap benim annem yok belli ki onun oylunu gözleyen bir annesi var demişti. Üstelik kendisini de onun kadar ağır yarası varken bu ifadeleri kullanıyordu. nbsp; Bunun benzeri o kadar çok olay vardı ki az önce dinlediğiniz gibi bunları gözleriniz yaşarmadan okumanız imkansız.

Gençlerimizin ölmeden mezara girmemeleri için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmektir. Hepimiz adına barışın tüm dünyaya hakim olmasını sağlamak için çalışma kararlılığımızı ifade ediyorum. Gezi Mustafa Kemal diyor ki: Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızda huzur içindedir. Onlar bu toprakta canların verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.

Evet bu topraklarda can vermiş tüm evlatları anıyoruz. Yeni nesillere düşen görev, Çanakkale'de taşa, toprağa denize kazılan dostluk mesajına sahip çıkmaktır.

Şafak ayinin 10 bin kişi katılacak. Bizim gençlerimizde ise sabah namazına mütaakip 35 bin genç katılacak. nbsp; Çanakkale'nin tüm toplumlara örnek olmasını istiyoruz.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...