Hukukçular AYM'nin 'dini nikah' hükmünü değerlendirdi: "Kararla eşitsizlik giderildi"

Hukukçular AYM'nin 'dini nikah' hükmünü değerlendirdi: "Kararla eşitsizlik giderildi"

GÜNDEM Haberleri

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), dinî nikah kıyılabilmesi için önce resmi nikah kıyma şartını kaldırmasına hukukçulardan tam destek geldi.

Ebru Karatosun ANKARA
Önceki durumun eşitlik prensibine ters düştüğünü söyleyen hukukçular, kararın yerinde olduğu görüşünde. Kararı değerlendiren Anayasa Hukukçular Derneği Başkanı Y. Şevki Hakyemez AYM'nin verdiği hükmün doğru olduğunu vurgulayarak, "Sistemimizde evlilik dışı birliktelikler serbest. Dolayısıyla dini nikah yapıp bir araya gelen kişilere ceza verirseniz bu eşitlik prensibine aykırıdır. Bu yüzden AYM'nin kararı yerindedir" dedi. nbsp;Kararın resmi nikahsız, dini nikahı kıyma oranlarını artırmayacağını belirten Hakyemez, "Bugüne kadar nasıldı? Bunu takip edemiyordu devlet" diye konuştu. Hukukçular Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah İslamoğlu ise kararın resmi nikah zorunluluğunu kaldırmadığını söyledi. İslamoğlu şöyle konuştu: "Sadece TCK madde 230/5-6 ile düzenlenen cezai yaptırım ortadan kaldırılmıştır. Karar, kanunda toplumdaki bazı kişiler aleyhine zaman zaman Demokles'in kılıcı gibi kullanılan bir maddenin kaldırılmasına yöneliktir. Birlikte yaşamak suç teşkil etmezken bu birlikteliği tarafların vicdanlarını rahatlatmak için dini bir kisveye büründürmeleri de suç teşkil etmemeli"


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...