Savaş değil, güvenli bölge

Savaş değil, güvenli bölge

GÜNDEM Haberleri

Ankara iddia edildiği gibi Suriye'nin kuzeyinde savaş değil güvenlik için tampon bölge istiyor. Bunun dayanağı ise BM'nin 1991'de verdiği 688 sayılı karar

Buket GÜVEN ANKARA

Suriye'deki gelişmelerin endişe verici noktaya ulaşmasının ardından TSK'ya 'Hazır ol' talimatı veren Türkiye, ilgili ülkelerle temasını yoğunlaştırdı. Ankara, IŞİD ile mücadele koalisyonunun baş aktörü ABD'ye de önemli mesajlar verdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçtiğimiz hafta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir telefon görüşmesi yapmıştı. Bunun yanı sıra Ankara-Washington arasında diplomatik temaslar her düzeyde devam ediyor. Bu çerçevede Ankara'dan ABD'ye şu kritik 3 mesaj iletildi:
* Suriye'de yaşananlardan endişeliyiz. Bu endişelerimizi dikkate almalısınız.
* Suriye sınırımızda bir oldubittiye izin vermeyiz.
* ABD tedbir almalı. Siz gereken tedbirleri almazsanız, biz gerekeni yaparız.
Suriye'nin kuzeyinde bir 'güvenli bölge' oluşturmaya yönelik hazırlıkları sürerken, diplomatik kaynaklar bunun için uluslararası hukuki zeminin varlığına da dikkat çekiyor. 'Güvenli bölge' için BM Güvenlik Konseyi'nden bir karar çıkartılmasının gerekli olmadığının altı çizilirken, ABD'nin Birinci Körfez Savaşı sonrasında Kuzey Irak'taki Kürtleri Saddam Hüseyin'in saldırılarından korumak için başlattığı 'Huzuru Temin Harekatı' çerçevesinde çıkarılan 1991 tarihli ve 688 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına atıf yapılabileceği belirtiliyor.
IŞİD'in Kobani'ye düzenlediği saldırılar nedeniyle YPG'nin kapattığı Telabyad sınır kapısı hala açılmadı. Evlerine dönmek isteyen Suriyelilerin Akçakale tarafındaki bekleyişleri sürüyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...