Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

O köy Osmanlı sayesinde kurtulacak

O köy Osmanlı sayesinde kurtulacak

GÜNDEM Haberleri

İsrail tarafından boşaltılması planlanan Batı Şeria'daki Filistin köyü Susya, Osmanlı belgeleri sayesinde kurtulacak.

Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail Savunma Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği bir iç soruşturma kapsamında, köyün Filistinlilere ait bir özel arazi olduğu ortaya kondu. Savunma Bakanlığı'nın raporunda bu tespit, 1881 tarihli bir Osmanlı tapusuna dayandırıldı.
ABD ve AB'den tepki


İsrail'in Susya köyünde bulunan 80 yapıdan 30'unu yıkarak bu alanı boşaltma planı hem ülkede hem de dünya da tepki çekmişti. Yıkım kararı, Amana adlı sağcı bir örgütün bu köydeki binaların inşaat izni olmadığı yönünde başvuru yapması sonucu alınmıştı. Köyde yaşayan Filistinliler, 2 yıl önce inşaat izni için başvursa da bunu elde edememişti. Olay İsrail Yüksek Mahkemesi'ne kadar taşınırken, mahkeme yıkımın durdurulması yönündeki başvuruyu reddetmişti. Yıkım kararı ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 'zararlı ve provokatif' olarak nitelendirilmiş, Avrupa Birliği'nin 28 ülkesinden temsilciler destek adına köyü ziyaret etmişti.


Savunma Bakanlığı'nın incelemesi ise, köyde yaşayan Jobar ailesinin talebi üzerine başlatıldı. Jobar ailesi, 1881 yılına ait bir Osmanlı tapusunu, köyün özel arazi olduğuna dair kanıt olarak sundu. Başvuru üzerine Savunma Bakanlığı Sivil İdare bölümünden Moşe Meiri'nin yürüttüğü bir inceleme başlatıldı.
Sınırlar tespit edildi


Batı Şeira'daki toprak kayıtlarından sorumlu olan Meiri, Osmanlı tapusunun 'geçerli' olduğunu ortaya koydu. Ancak tapu, kapsadığı sınırların belirsiz olması nedeniyle tartışmalıydı. Buna rağmen Meiri, tapuda işaret edilen yerleri arazide bulmayı başardı ve toprağın Jobar ve Navaja ailelerine ait olduğunu ortaya koydu.


Meiri'nin hazırladığı iç raporu Haaretz gazetesi ele geçirdi. Haaretz'e göre, Susya'daki yapılar inşaat izinleri bulunmadığı için bu bulguya rağmen yıkılabilir. Ancak toprak özel arazi olduğu ve tarım alanı olarak işletme hakkı bulunduğu için köy sakinleri Susya'yı terk etmeye zorlanamayacak. İsrail, yıkım işlemlerini Ramazan ayı sonrasına ertelemişti. Haaretz ise raporun yıkımı durdurabileceği yorumunda bulundu.


El Halil'e (Hebron) 15 dakika mesafede bulunan Susya köyünde derme çatma evler ve çadırlarda 40 aile yaşıyor. İsrail, 1991 yılında Susya köyüne bir kilometre uzağa Yahudi yerleşimi inşa etmişti.
Kaynak : Milliyet

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...