Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye'den ABD'ye: Çekilin vuracağız

Türkiye'den ABD'ye: Çekilin vuracağız

GÜNDEM Haberleri

Türkiye, geçen ay İncirlik Üssü'nün DAEŞ'e karşı savaşta kullanılmasına izin veren anlaşmadan saatler sonra ABD'yi şaşırtan bir hamle yaptı.

Fox News'ın ismi açıklanmayan askeri bir kaynağa dayandırdığı Lucas Tomlinson ve Jennifer Griffin imzalı 10 Ağustos'ta yayınlanan haberine göre; Türkiye, 24 Temmuz'da Kuzey Irak'ta PKK hedeflerine yönelik hava saldırısını, bölgede DAEŞ'e karşı hava saldırısı düzenleyen koalisyona liderlik yapan müttefiki ABD'ye sadece 10 dakika öncesinde haber verdi. nbsp;
''UÇAKLARIN KUZEYE ÇEKİLMESİNİ TALEP ETTİ''
Geç bildirimle ilgili terör örgütü DAEŞ'e karşı savaşan uluslararası koalisyonun karargâhı Birleşik Ortak Görev Gücü Merkezi'nde (BOGGM) gerilim yaşandığını öne süren askeri kaynak, Fox News'a yaptığı açıklamada, ''Bir Türk yetkili geldi ve 10 dakika içinde hava saldırısının başlayacağını söyleyerek müttefik kuvvetlere ait uçakların hızlıca Musul'un kuzeyine çekilmesini talep etti. Büyük öfkeye kapıldık. ABD kuvvetlerinin Türk bombalarıyla vurulması riskini alamazdık'' dedi. Bu gerilimin yaşandığı merkezin hangi ülkede bulunduğu gizlilik sebebiyle açıklanmadı, sadece Ortadoğu'da olduğu biliniyor.
''HİÇ BİR FİKRİMİZ YOKTU''
ABD'li yetkililerin, Türk ordusunun ani kararının DAEŞ'e yönelik düzenlenen hava saldırıları nedeniyle ''dost ateşi'' riskini artırdığına inandığını söyleyen kaynak şöyle devam devam etti:
''Türklerin hava saldırısı düzenlediği bölgeye yakın bir yerde Peşmerge güçlerine eğitim veren ABD Özel Kuvvetleri'ne ait birlikler var. Türk savaşçıların kim olduğu, sinyallerinin ne olduğu, hangi frekansı kullandıkları, irtifaları vb. konularda hiçbir fikrimiz yoktu.''
Habere göre ayrıca ertesi gün Türk istihbarat subayı yeni bir saldırıyı haber vermek için uluslararası partnerlerini bilgilendirmeye gittiğinde ABD'li askeri yetkililerin itirazlarıyla karşılaştı. Amerikalılar, Türk subayından Türk savaş uçaklarının uçuş planlarının isterken Türk yetkilisi ise ABD'li eğitmenlerin yerini öğrenmek istedi. Merkezdeki koalisyon yetkilileri önce bilgileri paylaşmayı reddetti. Askeri kaynak, ''Eğer bizim çocuklardan biri vurulsaydı, Türkler bizi suçlardı. Türklere koordinatları verdik. ABD kuvvetlerinin Türkler tarafından bombalanması riskini göze alamazdık'' dedi.
''TÜRKİYE KENDİ UYGUN GÖRDÜĞÜ ZAMANDA BİLDİRDİ''
İsminin açıklanmasını istemeyen Türk yetkili, Kuzey Irak'a yönelik son hava operasyonlarıyla ilgili ABD'nin bilgilendirildiğini doğruladı, ancak bunun operasyondan kısa süre önce yapılıp yapılmadığıyla ilgili bir şey söylemek istemedi.
Aynı yetkili, ''Ancak Türk tarafında, bu bildirimin çok daha önceden yapılması durumunda bölgedeki Amerikalıların PKK'yı bilgilendirmesi kaygısı olduğu da bir gerçek. Bu nedenle Türkiye, kendi uygun gördüğü zamanda bildirimini yapmıştır'' dedi.
Türk irtibat subayının bu bildirimi, koalisyon güçlerinin karadaki ana karargâhı olan Katar'da mı, Ankara'da ABD Savunma İşbirliği Ofisi'nde mi (ODC) yoksa Erbil'de mi yaptığına dair bir bilgi vermekten kaçınan aynı kaynak, ''Olay hangi bölge ve hangi güçleri ilgilendiriyorsa, herhalde oradaki Türk subayı bildirimde bulunmuştur. Bununla ilgili ayrıntılı bilgiye sahip değilim'' dedi.


Kaynak: Hürriyet

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...