Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Musul'daki konsolosluk baskınında kritik gelişme

Musul'daki konsolosluk baskınında kritik gelişme

GÜNDEM Haberleri

Öldürüldüğü açıklanan, Ahmet el-Hayali'nin, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na yönelik baskının talimatını veren isim olduğu ortaya çıktı.

Beyaz Saray, önceki gün terör örgütü DAEŞ'in lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'nin kıdemli yardımcısı 'Hacı Mutaz' kod adlı Fadıl Ahmet el-Hayali'nin öldürüldüğünü açıkladı. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, yaptığı yazılı açıklamada, örgütün 2 numarası olan El-Hayali'nin, 18 Ağustos'ta Irak'ın Musul kenti yakınlarında aracında seyahat ederken, ABD'nin insansız hava araçlarıyla yaptığı saldırıyla öldürüldüğünü bildirdi. Bazı kaynaklara göre El-Hayali'nin yanında DAEŞ'in medya sorumlusu Ebu Abdullah da bulunuyordu. DAEŞ ise El-Hayali'nin ölümünü henüz teyit etmedi.


'MUSUL'DA HABERSİZ KUŞ UÇMAZDI'


Ned Price'a göre Telafer Türkmeni olan El-Hayali, örgütün silah, araç, teçhizat ve patlayıcı temin edilmesini sağlıyordu. El-Hayali ayrıca örgüt militanlarının Irak ve Suriye'de görev yerlerini de belirliyor ve aktarılmasını koordine ediyordu. Bölge uzmanları DAEŞ'in Musul bölgesindeki tüm faaliyetlerinden El-Hayali'nin sorumlu olduğu ve bölgede ondan habersiz ''kuş uçmadığı''nı da belirtiyor. 10 Haziran 2014'te 800 kadar militanla Musul'u ele geçiren ekibin komutanları arasında bulunan El-Hayali'nin ertesi gün kentteki Türk konsolosluğunu basıp 49 kişinin rehin alınması eyleminin de planlayıcısı olduğuna inanılıyor.
İstihbarat kaynakları, Musul ve çevresindeki operasyonların El-Hayali'nin bilgisi dışında gerçekleşmesi olasılığının ''sıfır'' düzeyinde olduğunu belirtiyor. Türkiye'ye karşı düşmanlık besleyen El-Hayali'nin DAEŞ içinde sevilen bir isim olmadığına dikkat çekiliyor. Eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ile mücadele eden grupların dahi El-Hayali'nin ölümünden memnuniyet duyduğu ifade edildi. El-Maliki'nin, Musul bölgesindeki Sünnileri marjinalleştiren politikaları ve Iraklı güvenlik güçlerinin eğitilmesindeki ihmali, kentin düşüşünün nedenleri arasında gösteriliyor. Buna karşın El-Maliki, Musul'un DAEŞ'in eline geçmesinden Türkiye'yi sorumlu tutuyor.


EL BAĞDADİ'NİN CEZAEVİ ARKADAŞI


El-Hayali hakkında çok az bilgi bulunuyor. El-Hayali'nin devrik Irak diktatörü Saddam Hüseyin'in ordusunda görevli bir subay olduğu biliniyor. ABD'nin 2003'te Irak'ı işgalinin ardından Irak El Kaide'sine katılan El-Hayali, 2003'te yakalanarak yüksek güvenlikli Buka Cezaevi'ne konuldu. Burada Ebubekir el-Bağdadi ile tanışan El-Hayali, diğer Irak El Kaide'si üyeleriyle IŞİD'in temellerini attı. DAEŞ'in askeri kanadında görev alan El-Hayali, önce ''Hacı Bekir'' daha sonra Ebu Müslim el-Türkmeni'nin öldürülmesinin ardından örgütün 2 numarası oldu.
Kaynak : HaberTürk

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...