Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

HDP'siz kabineye doğru

HDP'siz kabineye doğru

GÜNDEM Haberleri

Kulislere göre Başbakan Davutoğlu, "İsimleri ben belirlerim" dayatması sürerse HDP'siz bir seçim hükümetini zorlayacak

İsmail Sonsuz ANKARA
Koalisyon için 45 günlük süre dün saat 24.00 itibarıyla tamamlandı, süreç anayasal olarak da bitti. Şimdi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'seçim yenileme' kararı bekleniyor. Bundan sonrası için, Anayasa'nın 114. Maddesi açık: "Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını TBMM Başkanı tespit ederek Başbakana bildirir. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanır." nbsp;
TEKLİF VAR ISRAR YOK
CHP ve MHP'nin 'seçim hükümetine dahil olmayacağını, HDP'nin de üye vereceğini açıklamasıyla, "isim" tartışması başladı. HDP, "kabineye vereceğimiz bakanları biz belirleriz" görüşünü dayatırken, Başbakan Davutoğlu Anayasa'nın 114. Maddesini hatırlatıyor. Kulislerde de Başbakan'ın HDP'li üç vekile bakanlık teklifi sunacağı, ancak verilen bakanlıkların beğenmemesi ya da bu isimlerin engellemesi halinde ısrar etmeyip bağımsız kişilere görev vereceği belirtiliyor. Davutoğlu'nun bu hamleyle şehit haberlerinin geldiği bu günlerde bazı kesimlerin seçim öncesi kara propaganda malzemesi yapmaya hazırlandığı "AK Parti-HDP ile bir araya geldi" söyleminin önüne geçmeyi planladığı belirtiliyor. Yine kulislerde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın veto yetkisini kullanarak bakanlık için bildirilen bazı HDP'lilerin ismini çizebileceği de konuşuluyor.
DENEYİMLİ İSİMLER ATANACAK
Kanun gereği seçim hükümetinde Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlarını da bağımsızlar arasından görevlendirecek. Seçim döneminde bu görevlere gelen, Kenan İpek, Sebahattin Öztürk ve Feridun Bilgin'in yine görevlerini sürdürebileceği kaydediliyor. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de, aynı rolü üstlenmesi bekleniyor. Diğer bakanlıklarda da işleyişin aksamaması için, bakanlıkların yapısını iyi bilen isimlerin görevlendirilmesi planlanıyor. Özellikle bakanlık müsteşarları, akil insanlar, akademik camiadan bazı isimler, daha önce bu görevlerde bulunan devlet adamlarının atanması öngörülüyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...