TSK, PKK'nın 4 ayaklı planını bozguna uğrattı

TSK, PKK'nın 4 ayaklı planını bozguna uğrattı

GÜNDEM Haberleri

PKK'nın şehirleri yağmalayıp 3 sınır tugayına ağır saldırı planı TSK'nın büyük operasyonuyla bozguna uğradı.

PKK'nın 7 Haziran seçimleri sonrasında, dört ayaklı bir planı yaşama geçirmeye çalıştığı ancak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyindeki PKK kamplarını vurması nedeniyle söz konusu planın akamete uğradığı ortaya çıktı.
PKK, içeride Güneydoğu Anadolu'daki kentlerde yağmalarlara girişip meskûn mahal çatışmaları yürütülürken, Türk askerinin Kandil'i vurmasını engelleyecek ya da hava operasyonlarının etkisiz olmasını sağlayacaktı.
 
BİN 21 PKK'LI TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ
Buna paralel olarak uluslararası alanda meşruiyet sağlayabilmek için Afrin Kantonu'nda denetimi tam olarak ele alıp, Suriye'nin kuzeyindeki "kantonlarla" birleştirilecekti. Ancak bu plan tutmadı. Terör örgütü arka arkaya aldığı darbelerle, ciddi sayıda militanını yitirdi. Bu sayısının 3 Eylül itibarıyla bin 201 olduğu açıklandı.
 
YAĞMA HAREKETİ BAŞLATACAKTI
Aydınlık, PKK'nın 7 Haziran sonrasında uygulamaya üçayaktı planın ayrıntılarına ulaştı. İstihbarat birimlerinin saptamalarına göre, PKK yaz aylan başında Irak sınırına sıfır noktalarda konuşlanmasını değiştirdi ve bu konuşlanmayı niteliksel ve hacimsel olarak güçlendirdi. Temmuz'da sınıra yakın bölgelerde yüz rakımın altındaki tepelerde PKK'nın hareketliliği giderek artı. Bu dönemde, TSK'nın hızla gerçekleştirdiği operasyonlar ile PKK'nın söz konusu bölgelerdeki hareketliliği tamamen ortadan kaldırıldı.
Terör örgütünün Eylül-Ekim aylarında KCK ve YDG-H'yi kullanarak Güneydoğu Anadolu'daki il ve ilçe merkezlerinde banka, kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik kapsamlı bir yağma hareketi başlatması, bu yağma hareketi ile birlikte meskûn mahal savaşında bir adım önde olmayı planladığı tahmin ediliyordu. Ancak bu hesap tutmadı. Afrin'de yaşanan gelişmeler, PKK beklentilerinin dışında gelişti. Fuat'ın batısına geçişte TSK'nın ABD ile PKK aleyhine mutabakat sağlamış olması, Kandil için büyük bir hayal kırıklığına neden oldu. Ancak bu mutabakat sonradan bozuldu.
 
HUDUT TUGAYLARINA SALDIRACAKTI
PKK'nın planının tutmamasındaki ikinci gelişme, TSK'nın Kandil ve çevresine yaptığı operasyonların sonucunda ortaya çıktı. Zincirlerine yağma eylemleri ile birlikte PKK, eş zamanlı olarak Irak sınırından Türkiye'ye güçlü saldırılar planlıyordu. Sınırda Kara Kuvvetleri'nin 2, 34 ve 48. Hudut Tugaylarına ağır kayıplar verdirmeyi amaçlıyordu.
Bütün bu hesaplar askıda kaldı. YDG-H'nın yağmaya girişememesi, polis ve Jandarmanın meskûn mahalde çok sert tepki göstermesi, "devletin" siyaset kurumundan ve siyasi iktidar iradesinden bağımsız olarak bölgede kendini göstermeye başlaması, "hendek kazma operasyonunun" yerel halkta karşılık bulamaması terör örgütündeki sıkıntıyı arttırdı. Tuzaklanan hendeklerin çok kısa süre içinde jandarma ve polis tarafından roketlerle imha edilmesi, mahalle ölçeğindeki maddi kayıplar, PKK'nın yaptığı planlamanın tutmadığını gösterdi.
 
TERÖRİST KAYBI ÇOK FAZLA
Kandil'de yapılan planlamaya göre PKK, içeride Güneydoğu Anadolu'daki kentlerde yağmalarlara girişip meskûn mahal çatışmaları yürütülürken, Türk askerinin Kandil'i vurmasını engelleyecek ya da hava operasyonlarının etkisiz olmasını sağlayacaktı. Türk askerinin olası bir başarısızlığının uluslararası kamuoyunda yankı bulabilmesi için girişimler başlatılacaktı. Ancak bu plan tutmadığı gibi, terör örgütü arka arkaya aldığı darbelerle, ciddi sayıda örgtü üyesi teröristi yitirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...