2 bin 500 yıl öncesine geri dönmeye çalışıyorlar

/ Kaynak: İHA
2 bin 500 yıl öncesine geri dönmeye çalışıyorlar

GÜNDEM Haberleri  / İHA

arkeologlar milattan önce 2 bin 400-2 bin 500 yıl daha eski döneme inebilmek için kazı yapıyor.

Kazı Başkanlığını Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu'nun yaptığı Kültepe - Kaniş - Karum Höyüğü'ndeki çalışmalar aralıksız devam ediyor. 1948 yılında başlayan kazılardan bugüne kadar yapılan çalışmalarda 25 bine yakın tablet çıkartılırken kaplanan yerinin yüzde 10'luk kısmının kazıldığı bildirildi. Kaplanan yerinin güney kısmında çalışmalar devam ederken yaklaşık 1 ay önce kazılmaya başlayan başka bir bölgede de çalışmalar hızla sürüyor. Kazı heyetinden sorumlu Japonya Notre Dame Seishin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ryoichi Kontani Eski Tunç Çağı'nın Kültepe'nin neresine kadar yayıldığını öğrenmek ve 2 bin 500 yıl daha eski döneme inmeye çalıştıklarını söyleyerek, “Biz şimdi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu'nun başkanlığında Japon heyeti olarak Kültepe'deki ilk kazı. Burası 10 X 10 metre. Burayı açmanın amacı daha önceki kazıda Eski Tunç Çağı'nın Kültepe'nin nereye kadar yayıldığını hem de aşağı yukarı milattan önce 2 bin 400 - 2 bin 500 yıl daha eski döneme inmeye çalışıyoruz. Hemen hemen bir aydır kazıyoruz” dedi.


Bugüne kadar 3 idol parçasını çıkardıklarını ifade eden Japon arkeolog Kontani, “Mermerden yapılan eski Tunç Çağı'na ait idol parçası olarak 3 tane çıktı. Kültepe'nin sadece eski binada değil özel mahalde de olabileceğini düşünüyoruz. O çok mühim” ifadelerini kullandı. 

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...