MİT ve Emniyet o şebekeyi çökertti!

MİT ve Emniyet o şebekeyi çökertti!

GÜNDEM Haberleri

MİT ve Emniyet ele ele vererek çok kritik bir şebekeyi daha çökertti.

DAEŞ'in Suriye ve Türkiye sınırlarındaki faaliyetleri ile bölgedeki muhalif gruplar hakkında topladıkları bilgileri para karşılığında istihbarat servislerine satan Suriyeli Menedi Alsaid'in kurduğu casusluk şebekesi MİT ve Emniyet işbirliğiyle çökertildi.
Mersin'de, MİT'in ve Emniyet'in koordineli çalışması sonucu, DAEŞ'in Suriye ve Türkiye sınırlarına yakın faaliyetleri, Suriye'de Türkmen bölgelerinin bulunduğu cepheler ve değişik muhalif gruplar hakkında topladıkları bilgileri para karşılığında muhtelif istihbarat servis yetkililerine sattıkları tespit edilen ''casusluk'' şebekesi çökertildi. Mersin Savcılığı'nın talimatı ve mahkeme kararıyla gerçekleştirilen operasyonda, örgütün lideri olduğu tespit edilen Menedi Alsaid (24) ve bağlantılı 6 kişi gözaltına alındı.
Alsaid'in, edindiği istihbari bilgileri derlediği gizli bir ''basın bürosu'' da gün yüzüne çıkarıldı. Son derece gizli yürütülen operasyonla istihbarat şebekesi ortaya çıkarılırken, şebekenin Türkiye aleyhinde kullanılabilecek bilgi arayışında olduğu da belirlendi.
Şebekenin, bazı batı ülkeleri, Türkiye'ye komşu bazı ülkeler ve bazı Körfez ülkelerinin istihbarat servisleriyle teması ve bu servislerin bazı elemanlarıyla para alışverişleri saptandı.
PARAYLA SERVİS
Edinilen bilgilere göre, Menedi Alsaid, bağlantıda olduğu kişilerle birlikte bir şebeke kurdu. Şebeke üyeleri muhtelif yabancı servisler ve şahıslarla irtibata geçti. 
Duyumu alan güvenlik birimlerinin başlattığı istihbari çalışmalar sonucu, Menedi Alsaid'in faaliyetleri sırasında deşifre olmamak amacıyla Muhaned Alsıd, Muhanned Tarıf, Muhanned Sıhatıye, Muhammed El Hamed El Esadi gibi çeşitli isimler kullandığı anlaşıldı.
Alsaid'i takibe alan istihbarat birimleri, bu kişinin özellikle Suriye'de topladığı bilgileri muhtelif yabancı ülke servislerine ve görevlilerine servis ettiğini tespit etti.
SAVCILIK ONAYI İLE BASKIN
Menedi Alsaid'in Türkiye içinde para karşılığı istihbarat casusluğu yaptığı, bu bağlamda Türkiye aleyhindeki bazı tespitleri ve bilgileri de aynı şekilde muhtelif yabancı servis ve çalışanlarına servis etme ihtimalini değerlendiren istihbarat birimleri, Türkiye'yi sıkıntıya sokabilecek böyle bir durumun yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Mersin Emniyet Müdürlüğü ile temas kurdu.
Koordineli yürütülen teknik takip çalışmaları sonuç verdi ve bu kapsamda Menedi Alsaid'in Türkiye'de, Ömer Huvi, Ramel Alsid, Ebu Vaham Abdulkerim Jarba, Ebu Ramiz Abrama, Taofik Alfaris, Halid Hatib ve Yıhya Hatib adlı şahıslarla bağlantısı da ortaya çıkarıldı.
Çalışmaların olgunlaşması üzerine Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan alınan izinle operasyon başlatıldı. Mahkemeden alınan kararla önceden belirlenen adreslere baskın yapıldı.
1 Eylül 2015'te gerçekleştirilen baskınlar sonucu, istihbarat casusluğu yaptıkları iddia edilen Menedi Alsaid, Yahia Ahmad Khatıb, Khalid Ahmad Khatıb, Taofik Alfarıs, Ebu Vaham Abdulkerim Jarba ve Ramel Alysed (Alsaid) isimli kişiler gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheliler, 4 Eylül'de adliyeye sevk edildi. Savcılık tarafından sorgulanan şüpheliler 4 Eylül'de tutuklanma talebiyle Mersin 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarıldı.
Menedi Alsaid için denetimli serbestlik kararı verilirken, Adana'daki bekleme merkezine gönderildiği, buradan sınır dışı edileceği ifade ediliyor. 
GİZLİ BASIN BÜROSU KURDU
İstihbarat örgütünün lideri olduğu belirtilen Menedi Alsaid'in, 1991 Suriye Haseke doğumlu olduğu, sorgusunda Sünni-Arap olduğunu anlattığı kaydedildi. Şüpheliye, Irak'a giderek temaslarda bulunmak, yabancı istihbaratçılarla görüşmek, muhtelif istihbarat servisleriyle bağlantılı olduğunu düşündüğü kişilerle bilgi alışverişinde bulunmak ve bu faaliyetleri esnasında bazıları düzenli olmak üzere para almak suçlaması yöneltildi.
Türkiye'deki istihbari faaliyetlerini yürüttüğü gizli bir basın bürosunda, Suriye'deki cepheler ve muhaliflere ilişkin bilgileri derlemekle suçlanan Alsaid'in, bütün bu suçlamaları kısmen kabul ettiği bildirildi. 


Kaynak: Milliyet

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...