Diyarbakır'da 15 yıl sonra gelen yasak

Diyarbakır'da 15 yıl sonra gelen yasak

GÜNDEM Haberleri

Valilik'in çöp konteynırlarının kullanımını yasaklamasının ardından Gülten Kışanak açıklama yaptı

Diyarbakır Valiliği, bombalı saldırılarda kullanılmaya başlandığı iddiasıyla çöp konteynerlerı ve bidonlarının güvenlik gerekçesiyle Büyükşehir Belediyesi'nden kaldırılmasını istedi.15 yıl aradan sonra gelen yasağa ilişkin açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise Diyarbakır'da günde 850 ton çöpün 3-4 saatte toplanmasının mümkün olmadığını, çevre temizliğini ve halk sağlığını düşünerek Valilikle görüşmelerin devam ettiğini söyledi. 
Diyarbakır'da son günlerde artan terör olaylarında çöp konteynerlerinin bomba tuzağı için araç olarak kullanılması Valiliği harekete geçirdi. Büyükşehir Belediyesi'ne ve İlçe Belediyelerine yazı göndererek Valilik konteynerların kaldırılması talimatını verdi. 
Valilik tarafından gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi; "Kamu hizmetlerinin ve günlük hayatın daha sağlıklı ve normal işleyebilmesi, vatandaşların ve çevre sağlığının korunması, vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğinin sağlanabilmesi, belediyelerimize ait çöp toplama ve temizlik araçlarının ilimizdeki terör faaliyetlerinde kullanılmasının önlenmesi, kamu düzenini ve güvenliğini ve kişilerin can ve mal emniyetini sağlamak amacıyla 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C, 11/H ve aynı kanunun 66. maddesi uyarınca idarenizce yapılan çöp toplama ve temizlik faaliyetlerinin gün içerisinde Sabah 06.00-10.00 saatleri arasında yapılması, çöp konteynır ve bidonlarının tamamen kaldırılması rica ederim."denildi. 
KIŞANAK AÇIKLAMA YAPTI 
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, basın mensuplarının sorusu üzerine, Diyarbakır Valiliği'nin belediyelere gönderdiği resmi yazısını değerlendirdi. 
Valilikten çöp toplama süresinin sınırlanmasına ilişkin bir yazının geldiğini, ancak görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Kışanak, şunları söyledi:"Görüşmelerimizde sınırlamanın mümkün olmadığını, istenilen sabah saat 06:00 ile 10:00 arasında çöp toplanmasının mümkün olmadığını ifade ettik. Çok açık günde 850 ton atığı bizim 3-4 saatte toplayıp bu işi bitirmemiz mümkün değildir, diyerek Vali'yle görüşmeler yaptıklarını, belediyeler olarak saatleri düzenleyeceklerini ve Kentin temiz olması ve halk sağlığı açısından gerekli önlemlerin alınması belediyelerin görevleri arasındadır, gerekeni yapacağız." söyledi. 
Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü:"Belediyeye ait araçların farklı amaçlarda kullanılma ihtimaline binaen ya da bazı grupların eline geçme ihtimaline binaen çöp toplama araçlarını sadece sabah saatlerinde çöp toplaması, konteynerların ve büyük bidonların kaldırılması isteniyor, ancak kutuların kaldırılması konusunda bir karar yok. Biz bunun zaten söz konusu olmadığını, belediyemizin kamu görevini yaptığını belirttik. Bu ülkede bir merkezi kamu yönetimi bir de yerel kamu yönetimi olduğunu belirttik. Yerel kamu yönetimi olarak halka karşı sorumluluğumuz, belirlenmiş görevlerimiz var, bu görevlerimizi yerine getirmemiz lazım. Bu kentte biz halkın sağlığını düşünmek zorundayız, kentimizin temiz olması lazım, kampanyalar yürütüyoruz, büyük paralar harcıyoruz, büyük emekler veriyoruz, bu çalışmalarımız devam edecek, bu konuda bir sıkıntı yok çalışmalar devam edecek."şeklinde konuştu. 
Öte yandan Kenttin dört bir yanında bulunan çöp konteynerları kaldırıldığı ve ortaya büyük görüntü kirliliği oluşturduğu görülürken Valilikle yapılan görüşmeler sonrası konteynerların kaldırıldığı ve çöp toplanma saatlerinin ise günde 2 sefer şeklinde düzenlenmesi üzerinde mutabakata varıldığı bildirildi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...