Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kırım'ın en büyük camisini Türkiye yaptıracak

Kırım'ın en büyük camisini Türkiye yaptıracak

GÜNDEM Haberleri

Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Akmescit'te yapılması beklenen en büyük caminin inşaatını Türkiye Diyanet Vakfı finanse edecek.

Akmescit'te Müslümanların, yapılması için yaklaşık 15 yıldır mücadele ettiği Büyük Cuma Camisi'nin inşaatı resmi törenle başladı.Törene Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov, Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablayev, Rusya Devlet Başkanı Daimi Kırım Temsilci Yardımcısı Andrey Bobrovskiy, Kırım Parlamentosu Başkan Yardımcısı Remzi İlyasov, Moskova Patrikanesi Kırım Şube Başkanı Mitropolit Lazar ve diğer yetkililer katıldı. Aksyonov, törende yaptığı konuşmada "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'da yaşayan halkların dernek mensuplarıyla ve din mensuplarıyla yaptığı görüşmede Kırım Hükümeti'ne bu caminin inşaatı konusunda yardım etme talimatını verdi. Biz Sayın Müftü Emirali Bey ile bu caminin inşaatı için para bulma konusunda anlaştık. Bu cami, Kırım'ı ve Akmescit'i süsleyecektir" ifadelerini kullandı.


Ablayev de farklı dinlerin bir arada yaşayabilmesi gerektiğine işaret ederek, cami inşaatının başlamasında Moskova Patrikanesi Kırım Şube Başkanı Lazar'ın büyük katkıda bulunduğunu söyledi.


Camiyi inşa edecek şirketin yetkilisi Ercan Bekar, 2,5-3 yıl sürmesi planlanan inşaatın TDV tarafından finanse edileceğini bildirdi.


BİN 400 KİŞİ KAPASİTELİ


Akmescit'te Büyük Cuma Camisi'nin inşa edilmesi 2000'li yılların başında gündeme geldi. Akmescit Belediyesi, 2004'te cami inşaatı için arsa vermişti.Ancak belediye, bu kararını 2008 yılında iptal etti. Bunun üzerine Kırım Müslümanları söz konusu arsada eylemler düzenledi. Akmescit Belediyesi, cami inşaatı için alternatif arsalar teklif etse de Müslümanlar ilk arsada ısrarcı oldu. 2010 yılında "Camiye Bir Taş Bağışla" adı altında eylemler düzenlenmişti.


2010 yılında dönemin Kırım Başbakanı Vasiliy Cartı, cami inşaatı için ayrılan arsada cami kurma talimatını vermiş ve Mart 2011'de caminin temeli atılmıştı. 16 Mart 2014 tarihinde Kırım'ı Rusya'ya bağlayan referandum sonrasında Büyük Cuma Camisi inşaatı gündemden düştü.


3 hektarlık alanında kurulacak camide, 500 erkek, 900 kadın olmak üzere bin 400 kişi ibadet edebilecek.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...