Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Tahşiyecilere kumpas' iddianamesi kabul edildi

/ Kaynak: AA
'Tahşiyecilere kumpas' iddianamesi kabul edildi

GÜNDEM Haberleri  / AA

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Paralel Devlet Yapılanmasının Tahşiyecilere kumpas kurduğu iddiasıyla hazırlanan iddianameyi kabul etti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, "Paralel Devlet Yapılanması"nın "Tahşiyecilere kumpas" kurduğu iddiasıyla aralarında Fetullah Gülen'in de bulunduğu 33 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti.


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianame, gönderildiği terör ve örgütlü suçlarla görevli İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirildi.

İddianamenin kabulüne karar veren mahkeme heyeti, hazırladığı tensiple, eski emniyet müdürü Tufan Ergüder, Selçuk Ocaktan, Kazım Aksoy, Yasin Koyuncu ve Ufuk Yıldırım'ın, tutulu kaldıkları süreyi dikkate alarak tahliyesine karar verdi. Bu sanıklar hakkında, yurtdışına çıkış yasağından oluşan adli kontrol tedbiri uygulanmasına da hükmeden heyet, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün, Erol Demirhan ve Ömer Köse ile Ekrem Çelik, Ertan Erçıktı, Hüseyin Nohut ve Mustafa Kılıçarslan'ın, kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması nedeniyle tutukluluk hallerinin devamını kararlaştırdı.

- Gülen'e tutuklama ve Kırmızı Bülten talebi

Bir numaralı şüpheli Fetullah Gülen hakkındaki yakalama emrinin kaldırılmasına hükmeden heyet, bu sanık hakkında "kaçak olması, kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren olguların, saklanacağı şüphesi uyandıran somut olguların bulunması, suçların vasıf ve mahiyeti ile adli kontrol tedbiri kararının yetersiz kayacak olması" gerekçeleriyle yokluğunda tutuklanması kararı verdi. Gülen hakkında Interpol aracılığıyla Kırmızı Bülten çıkarılması ve sanığın ABD yetkili adli makamlarından iadesi prosedürüne esas olmak üzere Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne yazı yazılmasına da hükmeden heyet, davanın Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki büyük duruşma salonunda görülmesini kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, ilk duruşmanın 22, 23 ve 24 Aralık 2015 tarihlerinde yapılmasına ve müştekilerin duruşmaya davet edilmesini de karara bağladı.

"Paralel Devlet Yapılanması"nın, 2009'da düzenlenen Tahşiye soruşturmasında kumpas kurduğu ve usulsüzlükler yaptığı iddiasıyla hazırlanan, 64 mağdur ve müştekinin yer aldığı iddianamede, bir numaralı şüpheli Fetullah Gülen'in "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek", "resmi belgede sahtecilik" ve "iftira" suçlarından toplam 19 yıldan 34 yıla, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski emniyet müdürleri Tufan Ergüder, Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün, Ömer Köse ve Mutlu Ekizoğlu'nun da aralarında bulunduğu 15'i tutuklu diğer 32 şüphelinin ise, "silahlı örgüte üye olmak", "resmi belgede sahtecilik" ve "iftira" suçlarından toplam 11 yıl 6 aydan 26 yıl altışar aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

- Soruşturmanın geçmişi

Tahşiye Yayınevi'nin sahibi Mehmet Nuri Turan'ın şikayeti üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik başlatılan soruşturma kapsamında, 2014'ün Aralık ayında operasyon düzenlendi.

Bu kapsamda 2009'da ''Tahşiyeciler'' grubuna yönelik düzenlenen operasyonda, "suç ve delil uydurdukları", "şüphelilere kumpas kurdukları" iddia edilen 31 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, gazeteci Nuh Gönültaş, "Sungurlar" dizisinin yapımcısı Salih Asan, Sungurlar dizisinin yönetmeni Engin Koç, Tek Türkiye dizisinin senaristi Ali Kara ve eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Tufan Ergüder'in de aralarında bulunduğu 31 kişi yakalandı, şüphelilerden Karaca'nın da aralarında yer aldığı 4 kişi tutuklandı.

Soruşturma kapsamında, Fetullah Gülen hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

Daha sonra bu soruşturma kapsamında, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ile dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de aralarında bulunduğu 5 kişi daha tutuklandı.

Soruşturmanın ikinci dalgasında ise 17 Haziran'da İstanbul'un da arasında yer aldığı 15 ilde düzenlenen operasyonlarda 20 polis gözaltına alındı, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen polislerden 4'ü tutuklandı.

Soruşturmanın üçüncü dalgasında ise "suç ve delil uydurdukları", "kumpas kurdukları" iddia edilen 8 polis hakkında gözaltı kararı alındı, aralarında rütbelilerin de yer aldığı polislerden 7'si yakalandı. Gözaltına alınan bir polis müdürünün evindeki aramada, bazı telefon dinleme kayıtlarının kopyaları bulundu ve bu kayıtlar incelemeye alındı.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...