"Tansu Çiller dün ne dediyse bugün tersini söylüyor"

"Tansu Çiller dün ne dediyse bugün tersini söylüyor"

GÜNDEM Haberleri

28 Şubat Davası'nda tanık olarak dinlenen dönemin Dışişleri Bakanı Mehmet Bican, "Tansu Çiller dün ne dediyse bugün tersini söylemeye başladı" dedi.

28 Şubat Davası'nda tanık olarak dinlenen, dönemin Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'in Basın Müşaviri Mehmet Bican, "Tansu Çiller dün ne dediyse bugün tersini söylemeye başladı. Çiller'i anlamakta zorluk çekiyorum. Söylemleri tamamen birbiriyle çelişiyor. Benim anlattıklarım tamamen doğru" dedi.


Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tanık olarak dinlenen, müşteki avukatlarından Hüsnü Tuna'nın, 1994'te Taksim'de yapılan ve üç partinin katıldığı Ata'ya Saygı mitingini kimlerin organize ettiğine ilişkin sorusu üzerine Bican, "Laiklik karşıtı görüşlerin ayyuka çıktığı o tarihte, böyle bir ihtiyaç söz konusu olduğunda koalisyon ortakları bir araya gelerek, böyle bir mitingin düzenlenmesi konusunda anlaştılar. Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller'in fikriydi. Ben de bunun komisyonunda yer aldım ve bazı açıklamalar, basın bildirileri yazdım. Bu mitingin düzenlenmesinden gurur duyuyorum. Atatürk adının haykırılmasından, bayrağın dalgalanmasından kimsenin rahatsız olmaması lazım" dedi.

"Tansu Çiller dün ne dediyse bugün tersini söylüyor"

"YAŞANIP YAŞANMADIĞINI TARİH YAZACAK"


Avukat Tuna, bunun üzerine, "O konuda kimsenin rahatsızlığı yok" ifadesini kullandı.


Müşteki avukatlarından İbrahim Öztürk, "Yakın zamanlarda bir medya patronunun '28 Şubat'ı ben yaptım' beyanlarını duyduk, doğru veya yanlış. Siz de 'Çiller'i istemediler' dediniz ve basında hep olumsuz şeyler yazıldığını söylediniz. Bunlar hangi gazetelerdi " sorusunu yöneltti. 


Soruya Bican, "Bu gazetelerin başlıkları iddianamede ve TBMM'de var. Onları tekrarlamak istemiyorum. Hafızam beni yanıltabilir diye düşünüyorum. Bunlar bilinmeyen şeyler değil. Sorunuzun gittiği noktayı biliyorum. Türkiye'de dördüncü kuvvet olan medya, iktidarları da götürür, bazı kişileri iktidar da yapar. Ama bu geçmişte yaşandı mı, yaşanmadı mı tarih yazacaktır" yanıtını verdi.


"ÇELİŞKİLİ BEYANLAR"

Bican, bir başka soruyu yanıtlarken, "Tansu Çiller o zamandan bu yana mahkemede, savcılıkta, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'nda o kadar çelişkili beyanlarda bulundu ki, anlamakta güçlük çekiyorum" diye konuştu.


O dönemde Başbakanlıkta verilen ve tartışmalara neden olan iftarın ardından Çiller'in kendisini arayarak, "Mehmet Bey, akşam televizyon izlerken utandım. Bunları kim davet etti? Lütfen bana bir not geçin" dediğini anlatan Bican, şunları kaydetti:


"Erbakan'ın özel kalemini aradım, liste geldi. Davetin, Refah Partisi milletvekillerinden, Genel Başkan Yardımcısı biri tarafından yapıldığını söyledi. Çiller'e de bazı tepkiler gelmiş. Çok üzüntülüydü. Böyle olmaması gerektiğini söyledi. Ertesi gün benden bir konuşma notu hazırlamamı istedi. Atatürk milliyetçiliğinden, laikliğinden, Anayasa'nın ilkelerinden, Atatürk devrimlerinden söz eden bir konuşma hazırlayıp, gönderdim. Çiller medyanın önüne çıktı, tamamen tersini söyledi. Olayın peşine gittim, nedir bu diye. Özel kalem müdürü bana, bunun malum ikili tarafından hazırlanan metin olduğunu söyledi. Malum ikili Hüseyin Kocabıyık ve Mümtazer Türköne'ydi. Tansu Çiller'i bugünlere getiren ikilidir."


"28 ŞUBAT'IN DARBEYLE İLGİSİ YOK"

Bican, daha sonra, "Benim has görüşüm, 28 Şubat'ın darbeyle ilgisi yoktur. Tansu Çiller'in ortadan kaldırılması söz konusuydu" ifadesini kullandı.


Sanık avukatlarından Mehmet Kocaoğlu'nun, "Silahlı kuvvetlerin 54. hükümetin düşmesinde etkin rolü oldu mu?" sorusu üzerine Bican, "Hayır" dedi.


"OLAY ÇİLLERİ ORTADAN KALDIRMAYDI"


Sanık avukatlarından Aydın Akpınar, "Erbakan, hükümetten istifa ettikten sonra hükümeti kurma görevi Yalım Erez'e verildi, kuramadı. Sonra Mesut Yılmaz'a verildi. Neden Erez'e, Yılmaz'a hükümeti kurma görevi verildi de Çiller'e verilmedi Bilginiz var mı sorusuna karşılık Bican, "Olay Çiller'i ortadan kaldırmaydı" diye konuştu.


Akpınar'ın, "Demirel bu operasyonu Hüsamettin Cindoruk ve Cavit Çağlar'ın liderliğinde yaptığını söyleyebilir miyiz?" demesi üzerine Bican, "Söylenebilir. Bu iki isim Çiller'in hükümetten ayrılmasını, ülkenin kaynaklarının Çiller'in eşi tarafından tüketildiğini haykıran kişilerdi" ifadesini kulandı.


Sanık avukat Ümit Kara, "Sizin anlattıklarınız ile Tansu Çiller'in bu dava kapsamında söyledikleri şeyler arasında fark var. Bunu nasıl izah ediyorsunuz " sorusu üzerine Bican, "Tansu Çiller dün ne dediyse bugün tersini söylemeye başladı. Çiller'i anlamakta zorluk çekiyorum. Söylemleri tamamen birbiriyle çelişiyor. Benim anlattıklarım tamamen doğru" dedi.


Sanık ve müşteki avukatları, Tamer Tatar'ın tanık olarak huzurda dinlenmesi talebinde bulundu.


Duruşmaya yarına kadar ara verildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...