Çelik: Bu dostluk gösterisi değil, tehdittir

Çelik: Bu dostluk gösterisi değil, tehdittir

GÜNDEM Haberleri

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan hava ihlali krizine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Çelik, "Rusya dost bir ülke, düşmanımız değil, çeşitli konularda ortaklığımız var ama bu ihlaller devam ederse bunlar dost bir davranış olarak kabul edilmez, bu ihlaller tehdit olarak kabul edilir" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, gazete ve televizyonların Ankara Temsilcileri ile kahvaltılı basın toplantısında biraya geldi.

"BU NATO HAVA SAHASININ DA İHLALİDİR"

Çelik, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan hava sahası ihlali krizine ilişkin olarak, "Hiçbir şekilde bu hava sahamızın ihlalini kabul edemeyiz. Bu, Türk hava sahası olduğu kadar NATO hava sahasını ihlaldir. Bunu tehdit kabul ediyoruz. Rus tarafı bunun bir hatadan kaynaklandığını ifade ettiler. Tabii ki Rusya düşmanınız değil, çeşitli konulardaki partnerimiz. Biz Rusya'nın yaptığı hatayı tekrar etmemesi, bu hatadan dolayı tatminkar bir izahta bulunmasını istiyoruz. Şunu da belirtmek gerekiyor, hava sahamızın ısrarlı bir şeklide ihlali, izin alınmaksızın hangi şartta olursa olsun hava sahamıza izinsiz girilmesi, o ülke bizim çeşitli konularda ittifakımız da tabii ki bu bir dostluk gösterisi değildir, bu bir tehdittir. Bu bakımdan bu tablo net. Dışişleri Bakanımız Lavrov'la görüştü. Tabii ki onların 'biraraya gelelim, izah edelim' açıklamasını da olumlu buluyoruz. Bu açıklamadan sonra tatminkar bi izah da bulunmasını da ümit ediyoruz. Rusya dost bir ülke, düşmanımız değil, çeşitli konularda ortaklığımız var ama bu ihlaller devam ederse bunlar dost bir davranış olarak kabul edilmez, bu ihlaller tehdit olarak kabul edilir. TSK, nihayetinde hava sahasının ihlal edilmesi konusunda en son seçenek olan bu seçeneğe de sahiptir. Önemli olan Türkiye'nin milli çıkarıdır. Bu ihlaller, çeşitli zamanlarda oluyor, çeşitli ülkelerde oluyor. Önemli olan bunun tekrarlanmaması için tatminkar bir düzenleme ya da izah yapılmasıdır" şeklinde konuştu.
 
RUSYA'NIN HAVA SAHASI İHLALLERİ KONUSUNDA NATO'DAN GELEN AÇIKLAMALAR
 
NATO'dan Rusya'nın hava sahası ihlalleri konusundaki açıklamalarına değinen Çelik, "Bu eşzamnalı birşeydir, yani Türk hava sahasının ihlali NATO hava sahasının ihlalidir. NATO'nun karar almasıyla ilgili. Belki karşı tarafla ortak noktaya varmak istemişlerdir ama şuan gelinen noktada durum nettir. Onların, 'Bunu görüşelim, değerlendirelim' söylemi olumlu bir söylemdir. NATO, prosödürü açıktır. Şuan da Türkiye hava sahasıyla ilgili uyarısını yapmıştır, bundan sonra ikili görüşme de olabilir, bundan sonrasını tekrar etmemesine bağlıdır" açıklamasında bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...