Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Avrupa'da Suriyeli göçmen paniği büyüyor

Avrupa'da Suriyeli göçmen paniği büyüyor

GÜNDEM Haberleri

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu bugün İstanbul'da önemli boyutunu Suriye kaynaklı düzensiz göç sorununun oluşturduğu 5 önemli görüşmede bulundu.

İstanbul'da bugün dezenlenen Göç ve Kalkınma Küresel Forumu çerçevesinde yapılan ikili temaslar, Suriye  kaynaklı düzensiz göçmenler konusunda Avrupa'da oluşan kaygı konusunda fikir verici nitelik kazandı.  

Avrupa Birliği'nin (AB); 4 yıla yakın bir süredir gereken duyarlılığı göstermediği Suriyeli mülteciler sorunu karşısında düzensiz göç akının Avrupa 'ya yönelmesi üzerine nasıl bir tavır değişikliğine girdiği, İstanbul'da Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile yapılan görüşmelere de yansıdı. Sinirlioğlu, bugün İstanbul'da önemli boyutunu Suriye kaynaklı düzensiz göç sorununun oluşturduğu 5 önemli görüşmede bulundu.

Suriyeli sığınmacıların Yunanistan ve Bulgaristan sınırına dayanması,  Ege denizindeki Kaçak göçmen geçişlerinin artması üzerine, geçen ay içinde  Avrupa'dan üç dışişleri bakanı Ankara'ya önemli ziyaretlerde bulunmuştu.
Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınanların sayısı 2  milyonu aştı. Türkiye'nin son 4 yıl içinde bu sığınmacılar için  yaptığı masraf ise 7 milyar lira dolayında. Suriye,  Avrupa'ya yönelen  göçmen sorununda bu yılın yaz aylarında yaşanan gelişmeler ile  Afrika'nın bile önüne geçerek en önemli kaynak ülke haline geldi.
 
YÜK TÜRKİYE'NİN SIRTINDA

Suriye kaynaklı göçmen sorunun en büyük yükü ,Türkiye'nin üzerinde.

AFAD, Jandarma ve sahil güvenlik dünyaya insanlık dersi veren özverili bir çalışma yürütüyor.  Ege Denizi'nde, bu yıl içinde sadece 54 bin kaçak göçmenin Türk sahil güvenlik ekipleri tarafından boğulmak üzere iken kurtarıldığını söylemek bile Türkiye'nin bu sorun karşısında insani açıdan övgüye değer tutumunu tek başına kanıtlamaya yeterli bir resmi istatistik.
 
Yaz aylarında Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların bir bölümünün  Avrupa'ya yasadışı yollardan yönelmesi, AB ülkelerinde tedirginlik  yaşattı. Bugün İstanbul'da yapılan Göç ve Kalkınma Küresel Forumu'nun arka planında da Avrupa'daki düzensiz göç kaygısı hissedildi.
 
SİNİRLİOĞLU'NUN İKİLİ TEMASLARI

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, bugün bulunduğu forum çerçevesinde  AB Göç ve İçişleri Komiseri Dimitris Avramopoulos, BM Genel Sekreteri Vekili Jan Eliasson, Belçika Başbakan Yardımcısı ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Lexander de Croo, Yunanistan Göç Politakasından sorumlu Bakan Vekili Giannis Muzalas ve AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile bir ikili görüşmeler yaptı.  Timmermans ile yapılan görüşmeye AB Bakanı Beril Dedeoğlu da katıldı.


Sinirlioğlu'nun Avramopoulos'la yaptığı  görüşmede, Türkiye'nin ve Avrupa'nın son dönemde karşılaştığı göç sorunu ve Türkiye'nin AB üyelik sürecine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.
 
GÖÇ NASIL ENGELLENEBİLİR?

Sinirlioğlu'nun Avrupa Birliği Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Timmermans ile yaptığı görüşmede ise, Suriye'deki son durum, Suriye'deki siyasi istikrarsızlığın yaşattığı göç sorunu, bu göçün nasıl engellenebileceği  hususu ve Türkiye'nin AB üyelik perspektifi hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Sinirlioğlu ayrıca bugün akşam KKTC Dışişleri Bakanı Emine Çolak ile de bir görüşme yaptı. Çolak, Ankara Garı önündeki terör saldırısıyla ilgili olarak başsağlığı mesajlarını Sinirlioğlu'na iletti. Görüşmede, ikili ilişkiler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Kaynak: MİLLİYET

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...