Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Can damarı Kıbrıs'ın yüzünü güldürecek

Can damarı Kıbrıs'ın yüzünü güldürecek

GÜNDEM Haberleri

Yılardır susuzlukla baş etmeye çalışan Kuzey Kıbrıs'a Anavatan'dan bu hafta su verilmeye başlanacak. Lefkoşa sokaklarında Kıbrıslılarla konuştuk.

Mahmut Özay-KKTC İZLENİMLERİ
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sokaklarında gezerken bu yazı gözümüze çarpıyor: “Su hayattır, bilinçli kullanalım...” Bu cümle, Ada halkı için suyun ne kadar önemli olduğunu özetliyor. Yılardır susuzlukla boğuşan Kıbrıslıların yarasını Türkiye saracak. Akdeniz'in altından geçirilen bir boru hattıyla Türkiye'den Kıbrıs'a su verilecek. Tamamen öz kaynak ve yerli mühendisler tarafından geliştirilen projede 1.6 milyar TL harcandı. Ada'nın can damarı, Mersin Anamur'daki Dragon Çayı üzerinde kurulan Alaköprü Barajı'ndan alınacak. Yıllık 75 milyon metreküp su, Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajı'na aktarılacak. Bu sayede Kıbrıs Türk'ü hem evinde hem de tarlada su ihtiyacını karşılayacak. Projenin ikinci etabında ise Türk ve KKTC hükümetlerinin kararıyla istenilirse Rum kesimine su verilecek. Biz de bu hafta sonu gerçekleşecek vana açma töreni öncesinde başkent Lefkoşa'da Kıbrıslılarla konuştuk.
BURADA SU HAYAT DAMARI
 Adalılar projeden oldukça memnun. Girne'de temiz su servisinde çalışan Muharrem Toklu herhalde en çok sevineni. Toklu şunları söylüyor: “Bizim burada en büyük sıkıntımız susuzluktu. Sürekli bir yerden başka bir yere su transferleri yaparak ayakta durmaya çalışıyorduk. Bu su hattı ile rahat bir nefes alacağız. Tarım arazilerimiz ekilemiyordu. Kuru tarımda bazı üretimler yapsak da sulu tarımda çok gerideydik. Kardeş vatanımızın bu devasa projesi bizleri çok memnun etti.”
Can damarı Kıbrıs'ın yüzünü güldürecek

YÜZÜMÜZ GÜLECEK  
 Kıbrıs'a can damarı suyun gelmesi burada çok önemli diyen inşaat işçisi Kemal Çalışkan ise “Eğer Erdoğan olmasaydı, bu suyu kim getirirdi?” diye sorarak devam ediyor: “Kimse getiremezdi tabii. Bazı olayların görmezden gelinmemesi lazım. Yazın tarlalarımız kupkuru. Artık tarlalarımızdan mahsul akacak, yüzümüz gülecek.” Esnaf Mecnun Özar ise şöyle konuştu: “Kıbrıs için, bizim için önemli bir adım. Hem içme suyu olarak hem de tarım suyundan istifade edip önemli bir üretim alacağız. Ayrıca ürün kalitemizi de yükselecek.”


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...