İki usulsüz dinleme davası birleştirildi

İki usulsüz dinleme davası birleştirildi

GÜNDEM Haberleri

54 sanığın yargılandığı dava ile Eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Akyürek'in de sanık olduğu dava birleştirildi.

Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Emniyetteki"Paralel Devlet Yapılanması" iddialarına ilişkin, aralarında siyasetçi, gazeteci ve polis müdürlerinin de bulunduğu bazı kişilerin yasa dışı dinlendiği iddiasıyla 54 sanığın yargılandığı davanın, yine usulsüz dinleme iddiaları üzerine Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesine açılan ve Eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in de sanıkları arasında yer aldığı davayla birleştirilmesini kararlaştırdı.

Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın bugünkü celsesi sona erdi. Duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, şikayetçiler ve tarafların avukatları katıldı.

TAHLİYE VE BİRLEŞTİRME KARARLARI

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar istihbarattan sorumlu eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Muharrem Durmaz ve eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Hami Güney ile Hakan Kirpi, Mustafa Öztürk ve Selat Öztürk'ün, yurt dışına çıkış yasağıyla tahliyelerini kararlaştırdı.

Heyet, dava dosyasının, Emniyet Genel Müdürlüğünün eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in de arasında yer aldığı 50 sanığın yargılandığı Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki davayla birleştirilmesini kararlaştırdı.

Heyetin, buna ilişkin kararında, "Sanıklar hakkında suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetmek, resmi belgede sahtecilik, haberleşmenin gizliliğini ihlal, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi, iftira ve görevi kötüye kullanmak"suçlarından yargılandıkları belirtildi.

Sanıklara isnat edilen suçların işlendiği tarihlerde, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek ve 49 arkadaşı hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma yaptığı anımsatılan kararda, bu soruşturmanın, kaldırılan özel yetkili mahkemelerdeki denetimlere dayalı yürütüldüğü bildirildi.

Bu soruşturmanın sahte isimler üzerinden, gerçekçi olmayan istihbari bilgilere dayanarak, telefonların hukuka aykırı şekilde dinlendiği iddialarına yönelik olduğu anlatılan kararda, iki davaya konu suçların aynı olduğuna vurgu yapıldı.

Koray Öner'in iki davada da müşteki olduğu, Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın hazırlık soruşturması sonucu hakkında delil yetersizliğinden takipsizlik kararı verilen Tamer Özbek'in Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki davada sanık olduğu belirtilen kararda ise şöyle denildi:

"Diğer taraftan, istihbari dinlemelerin adli dinlemelerden farklı yöntemle yapıldığı, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığının bilgisi ve izni olmadan yapılamayacağı gerçeği karşısında her iki dava arasında fiili ve hukuki bağlantı bulunduğu, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan sanıkların İstihbarat Dairesi Başkanı ve 49 arkadaşı olduğu, dolayısıyla dosyamızdaki sanıklarla aralarında hiyerarşik astlık-üstlük ilişkisi bulunduğu, yargılamanın birlikte yürütülmesinin zorunlu olduğu, sanıkların suç tarihlerindeki konumları nazara alındığında, yargılamanın Ankara 4. Ağır ceza Mahkemesinde görülmesinde kamu yararı bulunduğu anlaşılmakla, iki dava dosyasının birleştirilmesine karar verilmiştir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...