Gülen 2 davada 'sanık', 3 soruşturmada 'şüpheli'

/ Kaynak: AA
Gülen 2 davada 'sanık', 3 soruşturmada 'şüpheli'

GÜNDEM Haberleri  / AA

Fetullah Gülen soruşturmalar kapsamında 2 davada sanık olarak bulunurken, 3 ayrı soruşturmada da "şüpheli" konumunda yer alıyor.

Fetullah Gülen, Türkiye genelinde yürütülen Paralel Devlet Yapılanması'na ilişkin soruşturmalar kapsamında 2 davada sanık olarak bulunurken, 3 ayrı soruşturmada da "şüpheli" konumunda yer alıyor.


AA muhabirlerinin derlediği bilgiye göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik yürütülen iki ayrı soruşturmada, "bir numaralı şüpheli" olarak yer alan Fetullah Gülen hakkında iki dava açıldı.


İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Paralel Devlet Yapılanması'nın "Tahşiyeciler"e kumpas kurduğu iddiasıyla aralarında Fetullah Gülen'in de bulunduğu 33 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameyi 2 Ekim'de kabul etti.


Gülen hakkında açılan bu ilk davada mahkeme heyeti, "kaçak olması, kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren ve saklanacağı şüphesi uyandıran somut olguların bulunması, suçların vasıf ve mahiyeti ile adli kontrol tedbiri kararının yetersiz kalması" gerekçeleriyle Gülen'in yokluğunda tutuklanmasına karar verdi.


Mahkeme ayrıca Gülen için Interpol aracılığıyla kırmızı bülten çıkarılmasını kararlaştırdı. 64 mağdur ve müştekinin yer aldığı iddianamede, firari sanık Fetullah Gülen'in "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek", "resmi belgede sahtecilik" ve "iftira" suçlarından toplam 19 yıldan 34 yıla kadar hapsi isteniyor.


Gülen için ikinci tutuklama kararı


İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "Paralel Devlet Yapılanması'nın, takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurduğu" iddiasıyla aralarında bir numaralı sanık Gülen'in de bulunduğu 69 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameyi ise 19 Ekim'de kabul etti.


Mahkeme heyeti,  ikinci kez sanık sıfatını alan Gülen'in "kaçak olması, kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren olguların bulunması ile adli kontrol tedbiri kararının yetersiz kalacak olması" gerekçeleriyle yokluğunda tutuklanmasına karar verdi. Heyet, Gülen hakkında ayrıca Interpol aracılığıyla kırmızı bülten çıkarılması talebiyle Adalet Bakanlığı'na yazı yazılmasına hükmetti.


İddianamede, haklarında gıyabında tutuklama kararı verilen firari sanıklar Gülen ile yardımcısı Sinan Dursun'un "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep ediliyor.


Gülen ve Dursun için ayrıca "(Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması) silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan 15 ila 22,5 yıl, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal casusluk maksadıyla elde etmek" suçundan 22,5 ila 30 yıl olmak üzere toplam 37 yıl 6 ay ila 52 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezası isteniyor.


İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilal Erdoğan, Berat Albayrak, Serhat Albayrak, Hakan Fidan, İsmail Rüştü Cirit, Nihat Ömeroğlu ve Yalçın Akdoğan "müşteki", Başbakan Ahmet Davutoğlu, bazı bakan ve milletvekilleri de "mağdur" olarak yer alıyor.


Gülen hakkındaki soruşturmalar


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen, aralarında eski emniyet müdürü Yurt Atayün, muvazzaf subaylar ile Emre Uslu'nun da bulunduğu "Selam Tevhid"de kumpas soruşturması kapsamında, Gülen hakkında yakalama kararı bulunuyor. Bu soruşturmada Adana'da MİT tırlarının durdurulması dosyası da yer alıyor.


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Gülen hakkında, FETÖ/PDY kapsamında açılmış bir dava bulunmuyor. Ancak, Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu'nda görevli savcı Serdar Coşkun'un Paralel Devlet Yapılanması'na ilişkin yürüttüğü ana soruşturmada, Fetullah Gülen "şüpheli" konumunda bulunuyor. 


Savcı Yücel Erkman'ın yürüttüğü KPSS soruşturmasında da "şüpheli" olarak yer alan Gülen'in dosyası bu soruşturmadan ayrılarak, Paralel Devlet Yapılanması'na ilişkin yürütülen ana soruşturmayla birleştirilmesi için savcı Coşkun'a gönderildi.


Uşak'taki soruşturmada da "bir numaralı şüpheli"


Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü Paralel Devlet Yapılanması'na ilişkin soruşturmada ise Gülen, "FETÖ'nün ele başı" olduğu iddiasıyla "bir numaralı şüpheli" olarak aranıyor. 


Uşak merkezli 6 ilde yapılan operasyon kapsamında haklarında yakalama kararı çıkarılan 41 kişiden Uşak Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 4'ü tutuklandı. 


Pasaportu iptal edildi


Erzurum Valiliği ise Fetullah Gülen'in 7 Kasım 1990'da aldığı hususi (yeşil) pasaportu, yalan beyanla temin edildiği gerekçesiyle 28 Mart 2014'te iptal etti.


Gülen'in avukatlarının itirazı üzerine Erzurum 2. İdare Mahkemesi, valiliğin iptal kararını kaldırdı. Erzurum Valiliği'nin itirazını değerlendiren Danıştay 10. Dairesi, pasaportun iptal edilmesi işlemini haklı bularak, yerel mahkemenin kararını bozdu. 

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...