Sivil anayasa adımı ay sonu atılıyor

Sivil anayasa adımı ay sonu atılıyor

GÜNDEM Haberleri

Referandum için 13 vekilin daha desteğine ihtiyaç duyan AK Parti, süreci hızlandırma peşinde...

AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan en önemli hedeflerden biri olan yeni Anayasa için ay sonunda girişim başlatılıyor. AK Parti 317 sandalyeye sahip olmasına rağmen Anayasa'yı değiştirecek çoğunluğa ulaşamadığı için, diğer partilerden destek isteyecek. Bunun için önce çalışma yöntemi belirlenecek. Geçmişte olduğu gibi her partinin eşit temsil edildiği bir uzlaşma komisyonu yerine, daha verimli ve pratik çalışacak farklı bir komisyon yapısı gündeme getirilecek.
Yeni Anayasa için önce CHP'nin kapısı çalınacak, bu girişimden sonuç alınamazsa yine 4 partinin temsil edileceği komisyon kurulması önerilecek. AK Parti yöneticileri, bu komisyonda her partinin eşit sayıda değil, sandalye sayıları oranında temsil edilmesini isteyeceklerini söyledi. Başbakan Davutoğlu da ay sonunda yeni Anayasa konusunda tüm partilere bir çağrı yapacak ve destek isteyecek. AK Parti'nin Anayasa'yı değiştirmek için referandum sınırı olan 330 milletvekiline ulaşması için 13 milletvekillinin daha desteğine ihtiyacı bulunuyor.
AK Parti Grup Başkanvekili Doğan Kubat da “Hedefimiz yeni, sivil, özgürlükçü ve vesayetçi olmayan bir Anayasa yapmak. Bunun için ortak akıl ve geniş mutabakat arayacağız. Uzlaşma komisyonuna bile gerek kalmayabilir. Bu çalışmalar Anayasa Komisyonu bünyesinde yapılabilir. Tüm bunlar önümüzdeki süreçte belirlenecek” dedi.
Yeni anayasa ile ilgili 'sonuna kadar varız' diyen CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ise “Ama bunu zehirlemek için buraya da bir başkanlık sistemi eklerim derse hiç kapımızın önünden geçmesinler” dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...