40 gün süren operasyonla PKK'lılar temizlendi

40 gün süren operasyonla PKK'lılar temizlendi

GÜNDEM Haberleri

Terör örgütünün en önemli üslenme bölgeleri, 40 gün süren ve 116 teröristin öldürüldüğü operasyonlarla tamamen kontrol altına alındı.

Türk Silahlı Kuvvetleri, terör örgütü PKK'nın Türkiye içindeki en önemli üslenme bölgeleri olan Hakkari'nin Oramar, Çarçela ve Doski Vadisi'nde sarp arazi yapısı ve zorlu hava koşullarına rağmen 40 gün süren operasyonlarda PKK'lı teröristleri etkisiz hale getirerek kontrol altına aldı.
PKK, KCK VE PYD ÇÖKTÜ
Milliyet'in haberine göre, PKK'nın Kuzey Irak'tan Türkiye'ye geçişlerinde kritik öneme sahip olan ve “Türkiye'nin Kandil'i” denilen alanın temizlenmesi, PKK ve KCK yapılanmasının yanı sıra PYD üzerinde de çöküntü etkisi yaşattı.
YENİ OPERASYONLAR GELİYOR
Ana bağlantı güzergahı kesilen PKK'nın yaşadığı çöküntünün derinleştirilmesi için Türkiye içinde bulunan teröristlere karşı yeni operasyonlar düzenlenmesi için planlamalara başlandı.
HAKKARİ'NİN DAĞLARINDA DEV OPERASYONLAR
Çözüm sürecinin kesintiye uğramasının ardından en kapsamlı operasyonlardan biri Hakkari'nin sarp dağlar içinde bulunan Çarçela, Oramar ve Doski Vadisi bölgelerinde yapıldı.
40 GÜN SÜREN OPERASYONUN AMACI
Şehit Piyade Kurmay Yarbay İlker Çelikcan'ın adı verilen ve 27 Eylül-5 Kasım tarihlerinde yapılan operasyon 40 gün sürdü. Operasyon, şu amaçlara ulaşmak için düzenlendi:
PKK'nın sözde Cilo eyaletinin kilidini oluşturan Doski Vadisi ve güneyindeki bölgeyi kontrol eden İkiyakalar ve Oramar Tepe bölgesindeki teröristleri etkisiz hale getirmek.
MAĞARA VE ERZAK DEPOLARINI İMHA ETMEK
Üslendikleri bölgelerde daha sonra kullanmalarını engellemek için mağara, sığınak ve erzak depolarını tahrip etmek. Dağlıca ve Yeşiltaş'taki askeri üslenme bölgelerinin ikmal ve intikal yollarını el yapımı patlayıcılardan temizlemek.
ÜÇ AŞAMALI OPERASYON
Operasyon üç aşamalı olarak planlandı. Birinci aşamayı, Doski Vadisi'nin her iki tarafının buralarda üslenen PKK'lılardan temizlenmesi oluşturdu. İkinci aşamada, İkiyakalar Dağı bölgesinin hakimiyet altına alınması, yol araması ve ikmalin yapılması yer aldı. Üçüncü aşamada Oramar Tepe ve uzanımında hakimiyetin sağlanması planlandı.
BOMBALAMA İŞLEMLERİ YAPILDI
Operasyonda, İnsansız Hava Araçları (İHA) ve İnsanlı Keşif Uçakları (İKU) etkin bir biçimde kullanıldı. Hava araçları ile keşiflerle PKK'nın mağara, barınak, sığınak ve mevzileri tespit edildi. Bu keşiflere dayalı hedef listeleri oluşturuldu. Keşfin ardından Oramar Tepe ve civarı önce savaş uçakları ile yoğun bir biçimde bombalandı. Ardından da PKK mevzileri, topçu ve havan atışları yoğun ateş altına alındı.
PKK KISKACA ALINDI
PKK yoğun ateşle sersemletildi ve ardından Dağ ve Komando Tugayı birlikleri, Oramar Tepe'nin 500 metre yakınına kadar bir birliğini sızdırdı. İzleyen günlerde komandolar PKK'yı kıskaca almaya başladı.
5-10 METRE MESAFEDEN EL BOMBALARI ATILDI
Teröristlerle komandoların mevzileri arasındaki mesafe zaman zaman 160 metreye indi. Çatışmalar başlayınca 5-10 metre mesafeden el bombalarının atıldığı temaslar yaşandı. Sıkışan PKK'lılar, çemberi kırmak ve kaçış noktaları oluşturmak için sık sık el bombaları ile saldırıya yöneldi. Ancak bu saldırılar amacına ulaşamadı ve teröristler etkisiz hale getirildi.
BÖLGE PKK'DAN TEMİZLENDİ
PKK'nın en önemli üs bölgelerinde sıkışması üzerine, örgütün lider kadrosundan Murat Karayılan, telsizle bölgedeki PKK'lılara talimat verdi. Sarp arazide sıkıştırılan PKK'lıları kurtarmak için Kuzey Irak'tan Türkiye'ye takviye gruplar gönderildi. Ancak yardıma gelen gruplar, hava araçları ile tespit edilerek, savaş uçaklarının ateşi ile daha yolda etkisiz hale getirildi. 40 gün süren operasyon ile bölge PKK'dan temizlendi.
PKK, operasyonun yapıldığı ana bölgeleri oluşturan İkiyakalar, Doski Vadisi ve Oramar Tepe üslenme yerlerini; Kuzey Irak'tan Hakkari'ye geçişler ile Türkiye'deki eylemlerden sonra güvenli kaçış yolu olarak kullanıyordu. Yüksekova ve Şemdinli ilçelerine yönelik eylemlerde kullanılan bu üslenme ile örgütün özerkliği hedefleyen uygulamalarına zemin oluşturma açısından önemliydi.
PKK'DA BÜYÜK ÇÖKÜNTÜ
Üslenme bölgesi, eleman temin noktası, sözde yargılama alanı olarak da kullanılıyordu. Operasyon ile; PKK açısından büyük öneme sahip olan İkiyakalar, Doski Vadisi ve Oramar Tepe bölgeleri terörist unsurlardan arındırılarak 5 Kasım'da tamamen kontrol altına alındı.
Güvenlik kaynakları, operasyonun sonucu hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: “Bölgenin temizlenmesiyle; PKK'nın Türkiye ve Kuzey Irak arasında kritik geçiş güzergâhı olan, yani PKK'nın hem yemek hem nefes borusu iyice sıkılmış, nefes alamaz ve beslenemez duruma getirilmiştir. Türkiye içindeki teröristler, KCK ve YDG-H bu durumun ortaya çıkmasıyla büyük bir çöküntü yaşamışlardır. Bu çöküntünün daha da derinleşmesi, yurtiçinde teröristlere karşı yürütülecek kararlı operasyonlarla mümkün olabilecektir.”
DOSKİ VADİSİ PKK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Doski Vadisi, PKK'nın sözde Cilo eyaleti olarak adlandırdığı bölgenin iki cephesini ayıran arazi özelliğine sahip. Doski Vadisi'nin kuzeyinde Oramar (Batı) Cephesi, güneyinde ise Çarçela (Doğu) Cephesi yer alıyordu. İki cephe arasındaki bağlantı Doski Vadisi'ne uzanan ara vadiler (Varagöz Vadisi, Gürkavak Vadisi) vasıtasıyla sağlanıyordu.
Ayrıca İkiyakalar bölgesindeki PKK mensuplarının ikmali Doski ve Varagöz vadileri üzerinden işbirlikçiler-milisler marifetiyle sağlanmaktaydı.
Doski Vadisi; Buzul Dağı ve İkiyaka Dağları'nı birbirinden ayıran ve bölgede doğu-batı istikametinde geçit veren tek ilerleme istikameti özelliğine sahip. Bu nedenle kara ve hava intikali Doski Vadisi'ne tabi. Bir diğer deyişle bütün ara vadilerin açıldığı tek vadi. Bu vadide özellikle Kamışlı-Yeşiltaş-Dağlıca yoluna mayın ve el yapımı patlayıcı döşenerek güvenlik güçlerine zayiat verdirilmesi, üs bölgelerinin ikmal faaliyetlerini yürüten sivil şahısların tehdit edilmesi ve araç-malzemelerine el konulması, köy ve mezralardaki vatandaşların teröristlere yardıma zorlanması, elektrik trafosunun teröristlerce patlatılması ve iki aya yakın süre vatandaşların elektriksiz bırakılarak cezalandırılması gibi eylemler yapılmıştı. Oramar Tepe'de mevzilenen PKK'lılarca Dağlıca Hudut Tabur Komutanlığı'na ve üs bölgelerine de Doçka, Zagros ve Havan ile sürekli saldırı düzenleniyordu. Söz konusu saldırılardan sadece askeri birlikler değil bölge halkı da etkileniyor, ölüm ve yaralanmalar yaşanıyordu.
ŞEHİT YARBAYIN ADI VERİLDİ
Dağlıca Hudut Tabur Komutanı Kurmay Yarbay İlker Çelikcan, 6 Eylül'de PKK saldırısına uğrayan askerlerine yardıma giderken, içinde bulunduğu Kirpi aracı el yapımı patlayıcının patlatılması sonucu şarampole yuvarlanmış ve şehit olmuştu. Operasyona; Yarbay İlker Çelikcan'ın adı verildi ve 119 terörist öldürüldü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...