Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Paralel Yapı'dan Amerikalı siyasetçilere 'uygunsuz' bağışlar

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
Paralel Yapı'dan Amerikalı siyasetçilere 'uygunsuz' bağışlar

GÜNDEM Haberleri  / Anadolu Ajansı

Paralel Yapı'nın ABD Kongresi üyesi veya başkan adaylarının kampanyalarına da son yıllarda uygun olmayan şekillerde bağışlar yapmış olabileceği bildirildi.

Paralel Yapı'nın ABD Kongresi üyelerinin seyahatlerini usulsüz ve yasa dışı finanse ettiğinin ortaya çıkmasının ardından bu yapıyla bağlantılı kişilerin Kongre üyesi veya başkan adaylarının kampanyalarına da son yıllarda uygun olmayan şekillerde bağışlar yapmış olabileceği bildirildi.

ABD'nin USA Today gazetesinde çıkan araştırma haberde, bu tür bağışlarda bulunan onlarca kişinin Paralel Yapı ile bağlantıları bulunduğu ve mütevazı gelire sahip olan, bağış yaptığı aday hakkında neredeyse hiç bilgisi olmayan ya da yeri tespit edilemeyenlerden oluştuğu belirtildi.

Geçen ay Kongre üyelerinin 200'den fazla gezisinin de Paralel Yapı tarafından usulsüz şekilde finanse edildiğini yazan gazeteye göre, Senatör Kelly Ayotte, 30 Nisan 2014'te aldığı 43 bin 100 dolarlık "şüpheli bağışı" iade etti.

Kim olduğunu bile bilmiyorlar

Gazete, Ayotte'ye 30 Nisan 2014'te bağış yapan 19 Amerikalı Türk'ün çoğunun New Hampshire dışında yaşadığını, bu kişilerin ilk kez Senato üyeliğine seçilen Ayotte'nin kadın olduğunu bile bilmediklerini, Cumhuriyetçi senatör hakkında konuşurken Ayotte'nin erkek olduğunu düşündüklerini yazdı.

Mütevazı gelirli kişilerden yüksek bağışlar

Habere göre, Paralel Yapı, ABD'nin hemen her yerinde hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat adaylara bağışlarda bulundu. ABD Temsilciler Meclisi'nin Teksas'tan Cumhuriyetçi üyesi Henry Cuellar, 7 Ekim 2013'te Amerikalı Türk olduğu belirtilen kişilerden 9 kez 2 bin 500'er dolarlık bağışlar aldı.

Kayıtlarda, bağışlardan birinin Paralel Yapı'nın Ohio'daki okullarından birinde öğretmenlik yapan ve daha önce hiç bu tür bir kampanyaya para yardımında bulunmamış Akif Camızcı adlı kişiye ait olduğu görüldü. Resmi kayıtlara göre yıllık kazancı 37 bin dolar olan Camızcı'ya Toledo kentinde çalıştığı okulda ulaşılamadı.

Bir başka bağışçı, Mount Prospect Orta Batı Türk Amerikan Vakfı adlı kuruluşun başkan yardımcısı olarak görünen Bilal Ekşili ise Cuellar'a yine 7 Ekim 2013'te 5 bin dolar yardımda bulundu. ABD Ulusal Vergi İdaresi (IRS) kayıtlarına göre Ekşili'nin yıllık maaşı 31 bin 592 dolar. Ayrıca, Federal Seçim Komisyonu kayıtlarında Ekşili'nin 2010'dan beri siyasi kampanyalara 38 bin dolar bağışta bulunduğu görüldü.

Gazete, Ekşili'nin şu anda Teksas'ın Houston kentinde faaliyet gösteren Amerika ve Avrasya Turkuaz Konseyi adlı kuruluşun başkanı olarak gözüktüğünü, Paralel Yapı ile bağlantılı bu kuruluşun Kongre üyelerinin 2013'te Azerbaycan'a düzenlediği seyahatin ana sponsoru olduğunu, seyahatin gizlice ve usulsüz şekilde finanse edildiğinin ortaya çıktığını hatırlattı.

Gazete, aralarında Hillary Clinton ile Jeb Bush'un da bulunduğu 20'den fazla politikacının Paralel Yapı'dan "sorgulanır" gözüken bağışlar aldığını belirtti.

Paralel Yapı'nın ABD genelinde 100'den fazla "charter" olarak adlandırılan okulu bulunduğunu hatırlatan gazete, bu okullarda çalışan birçok öğretmen ve yöneticinin bin ile 2 bin dolar arasında değişen bir seferlik bağışlarda bulunduğunu, bu miktardaki bağışların genellikle varlıklı kişiler tarafından yapıldığını aktardı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...