Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Rus ambargosu Karadeniz'e gömüldü

Düzenleyen:
Rus ambargosu Karadeniz'e gömüldü

GÜNDEM Haberleri

Rusya'ya tarım ürünü taşıyan gemi, 'ambargo var' denilerek geri döndürüldü. İhracatçı firma gece yarısı yeni bir alıcı buldu, bakanlık bürokratik işlemleri anında halletti.

Uçak krizinin ardından, Rusya'ya yaş meyve sebze götüren bir geminin Bakanın bizzat takip ettiği bir operasyon ile rotası değiştirildi. Sınır ihlali yapan Rus uçağının düşürülmesinin ardından gerilimi tırmandıran ve Türk mallarına yönelik yaptırım kararları alan Moskova'ya, anlamlı mesaj... Rusya'ya yaş sebze ve meyve ihraç eden Türk şirketleri ile kesintisiz iletişim kuran Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, krizin tırmanması üzerine rota değiştirmek zorunda kalan narenciye yüklü geminin, Romanya pazarına yönelmesini sağladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin bizzat takip ettiği gece yarısı operasyonu, geçtiğimiz pazartesi günü yaşandı. Mersin Limanı'ndan hareket eden ve Karadeniz üzerinden Rusya'ya yönelen narenciye yüklü gemi, Moskova'nın sertleşen tutumu üzerine rota değiştirme kararı verdi.

BAKANLIK DEVREDE

İhracatcı şirket, gemi seyir halindeyken yeni pazar için harekete geçti. Aranan pazar gece yarısına doğru bulundu ve gemi rotasını Romanya'nın Köstence Limanı'na çevirdi. Gümrükleme işlemleri ise ihracatçı firmanın gümrük bakanlığı ile kurduğu iletişimin ardından başlatıldı. Bakan Tüfenkci'nin talimatıyla hızlandırılan işlemler, jet hızıyla tamamlandı ve 18 konteyner narenciye bozulmadan Köstence Limanı'na ulaştı.

SIKINTILAR AŞILACAK

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, krizle birlikte devreye sokulan çözüm önerilerini anlattı. Narenciye yüklü gemiye sağlanan kolaylığın, benzer sıkıntıları yaşayan tüm firmalara da verileceğini ifade eden Tüfenkci şu mesajları verdi:

TIRLARI ENGELLİYORLAR

Rusya, daha önceden anlaşması yapılmış ürünleri taşıyan tırlarımıza ve gemilerimize dahi, akıl almaz yöntemler uyguluyor. Tır'larımızın Rusya'ya girişi ciddi anlamda engelleniyor, malların gümrük işlemleri özellikle yavaşlatılıyor veya çok abartılı kontroller yapılıyor.

DENİZDE GÜMRÜK İŞLEMİ

Bakanlığımız, özellikle yaş sebze ve meyve gibi bozulma riski taşıyan ürün ihraç eden firmalara gereken desteği sağlıyor. Bu ürünlerin yeniden yurda girişi veya üçüncü bir ülkeye yönelmesi işlemlerini kolaylaştırdık. Bozulmaması için önce ürünü yurda girişi veya üçüncü ülkeye sevki sağlanıyor, bürokratik işlemler ise sonra tamamlanıyor.

İHRACATÇIYA DESTEK

Ekonomi Bakanlığımız, ihracatçılarımızın durumunu mercek altına aldı ve "ne kadar destek verebiliriz" noktasında bir çalışma yürütüyor. Destek için gümrük işlemlerinin kolaylaştırılmasının yanı sıra Geri Genel Eşya Rejimi uygulanacak. Böylece firmalar malı Rusya'ya satamadığını ispat edebilecek ve belgelendirecek. Ona göre de ekonomi bakanlığı destek verecek.

ONLARIN DA CANI YANAR

Rusya'nın uygulamalarına karşı şimdilik sabrediyoruz. Gümrük kapılarımızda Ruslara karşı herhangi bir zorluk çıkarmıyoruz. Ancak şunun da bilinmesi lazım, daha fazla zorlanırsak ve karşılık verirsek, bizim canımız yandığı kadar. Rusların da canı yanacak. Biz daha çok ithalatçı olduğumuz için Ruslar daha fazla zarar görebilir. Bu gerilimin çok uzun süreceğini zannetmiyorum. Rusya-Türkiye ticaret ilişkileri sadece yaş sebze ve meyveyle sınırlı değil. Bizim ithalatımız, Rusya'nın ithalatının çok daha üstünde. Gerilimi tırmandırırlarsa, onlar daha fazla zarar görecektir. (Akşam)

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...