Erdoğan'a üç ana başlıkta tam destek

Düzenleyen:
Erdoğan'a üç ana başlıkta tam destek

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıtlığıyla bilinen Gezici Araştırma Şirketi'nin anket sonuçları, halkın başkanlık sistemine verdiği desteği gözler önüne serdi.

Ankete göre Rusya krizinin yönetimi ve yeni anayasa için de halk Erdoğan'ın yanında. Gezici Araştırma Şirketi 1 Kasım 2015 milletvekili seçimlerinin ardından 16 il ve 26 ilçede yarısı kadın olmak üzere bin 264 kişi ile yüz yüze görüşerek "Türkiye Geneli Araştırma Raporu" anket çalışması yaptı. Araştırmada katılımcılara yönelik yöneltilen sorulara alınan yanıtlar halkın, başkanlık sistemine, yeni anayasaya ve Rusya ile yaşanan krizin yönetimine tam destek verdiğini ortaya koydu. Anket sonuçları başkanlık sistemi konusunda kritik eşiğin aşıldığını, Meclis'te yapılacak düzenlemenin referanduma sunulması halinde vatandaşın desteği ile kabul edileceğini ortaya koydu.

'AMBARGO UYGULANMAMALI'

Ankette katılımcılara yöneltilen "Türkiye Rusya'ya Ekonomik yaptırımlar ve ambargo uygulamalı mı?" sorusuna "Evet" diyenlerin oranı yüzde 12.7 iken "Hayır" yanıtı verenlerin oranı yüzde 84.2. Katılımcıların yüzde 3.1'i ise kararsız. Murat Gezici bu sonuçla ilgili olarak, "Türk halkı krizin büyümesini istemiyor, Rusya'nın Türkiye'nin en önemli komşu ülkesi olduğunun farkında. Gerek turizm gerek ekonomik bir gönül bağı var" dedi.

'GÜÇLÜ DEVLET OLMALI'

Katılımcılara yöneltilen bir diğer soru ise "Genel olarak Türkiye'nin birinci niteliği ne olmalı?" Katılımcıların yüzde 49.3'ü "Güçlü devlet olmalı" derken, yüzde 30.6'sı "İstikrarlı ekonomi" dedi. Yüzde 20.1'i ise "İnsancıl toplum" birinci nitelik olması konusunda fikir beyan etti.

GEZİCİ ARAŞTIRMA ŞİRKETİ'NİN SAHİBİ MURAT GEZİCİ SONUÇLARI BÖYLE YORUMLADI:

Yeni anayasaya ihtiyaç var mı?

"İdeal bir anayasanın çözeceği düşünülen ana sorunların başında 'Türk, Kürt, Sünni, Alevi gibi her tür farklılık arasında eşitlik' isteği öne çıkıyor. İkinci olarak ekonomik durumun büyümesine katkı vereceğini düşünerek evet dediği görülüyor. Yeni anayasada 'Toplumun tüm kesimlerinin katıldığı ve uzlaştığı bir anayasanın kabul edilebilir bir anayasa olacağı' fikri hakim olduğu sürece yeni anayasa referandumu halktan yüzde 60'ın üzerinde destek alarak geçecek gibi görünüyor. Türk halkı güçlü devlet olma yolunun başkanlık sisteminde yattığını düşünüyor."

Başkanlık sistemini destekliyor musunuz?

"Başkanlık sistemine AK Parti seçmeninden sonra en büyük desteği MHP seçmeni destek veriyor. 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri öncesinde başkanlık sistemine destek yüzde 32 - 35 arasında yer aldı. Desteğin yaklaşık yüzde 20 arttığı görülüyor."

 

Türkiye, Rusya ile yaşanan kriz sürecini iyi yönetti mi?

"1 Kasım seçimleri sonrasında CHP ve MHP seçmeninden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ciddi destek geldi. CHP'lilerin yüzde 67'si ve MHP seçmeninin yüzde 88'i Erdoğan'ın Türkiye açısından süreci iyi yönettiğini söylüyor."

"Rusya krizi Türkiye halkını birleştirici bir kriz haline getirdi, Farklı siyasi parti seçmenlerini ortak noktada buluşturdu. Erdoğan'a ve Cumhurbaşkanlığı makamına destek arttı. Ülkenin en güvenilir kurumları arasında Cumhurbaşkanlığı Türk Silahlı Kuvvetleri'nden sonra ikinci sırada yer aldı."

Rus uçağının düşürülmesini doğru buluyor musunuz?

Hayır % 8.4

Evet % 91.6

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...